Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Το παρασκήνιο μετά τις αρχαιρεσίες στον ΠΦΣ

Οι ζυμώσεις έχουν κορυφωθεί και το διακύβευμα δεν είναι μόνον η κατάληψη της προεδρίας. Ο κλάδος βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, η οποία απαιτεί επιδέξιους χειρισμούς και αξιόλογη πολιτική επιρροή.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Σε όσους δεν γνωρίζουν τι γίνεται στο παρασκήνιο, τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) αποτέλεσαν έκπληξη.

Οι υπόλοιποι είχαν αντιληφθεί πως υπέβοσκε στον κλάδο μία περίεργη δυναμική και μία έντονη αμφισβήτηση, για τις οποίες ήρθε ο καιρός να εκδηλωθούν στην κάλπη...


Εκτός διοικητικού συμβουλίου μένουν οι επικεφαλής των δύο βασικών παρατάξεων, δηλαδή ο απερχόμενος πρόεδρος Κωνσταντίνος Λουράντος (φωτό μέσο) και ο διεκδικητής της πρώτης θέσης Κυριάκος Θεοδοσιάδης (φωτό δεξιά).

Την πρωτιά πήρε, τελικά, ο προερχόμενος από την παράταξη Θεοδοσιάδη, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μυτιλήνης Απόστολος Βαλτάς (φωτό αριστερά).

Εκτός από την οδυνηρή ήττα των κομματικών ψηφοδελτίων και των φαβορί, το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών στον ΠΦΣ κατέδειξε και κάτι άλλο: την αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων και προσώπων από τους 178 εκλέκτορες. Μην ξεχνάμε πως η περίοδος είναι ρευστή για τον κλάδο και απαιτείται η χρησιμοποίηση κάθε διαθέσιμης ικμάδας.

Όσοι γνωρίζουν τον κ. Βαλτά, μιλούν για έναν πολύ δραστήριο άνθρωπο, με άριστες σχέσεις στον κλάδο και αξιόλογη επιχειρηματική δραστηριότητα. Προέρχεται από τη ΝΔ, αλλά απέδειξε πως η κομματική του ταυτότητα δεν τον καθιστά δέσμιο.

Αν η εκλογή Βαλτά αποτέλεσε έκπληξη, οι άλλοι δύο πρωταγωνιστές φροντίζουν με τη στάση τους να κρατούν υψηλό το ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα. Δείχνουν, έτσι, σημαντικά στοιχεία του χαρακτήρα και της συνδικαλιστικής τους πρακτικής.

Κλήρωση

Άξια λόγου είναι η περίπτωση “Κωνσταντίνος Λουράντος”. Από την κάλπη έλαβε τρεις ψήφους, όσες και ο Ηλίας Χαλιγιάννης, ο οποίος τελικά εξελέγη (με κλήρωση) από την ίδια παράταξη, την “Ανεξάρτητη Φαρμακευτική Συμμαχία”.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Χαλιγιάννης προσφέρθηκε να παραιτηθεί, προκειμένου τη θέση να πάρει ο κ. Λουράντος, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε...

Ο κ. Λουράντος μπορεί να χαρακτηριστεί παρορμητικός, αλλά βλέπει μακριά. Ως πρόεδρος του ΠΦΣ ήταν πολύ κοντά σε όλους του συναδέλφους του και σκοπεύει να αναδείξει περαιτέρω τα ζητήματα του Συλλόγου Αττικής, στον οποίο παραμένει πρόεδρος.

Έβδομος

Διαφορετική περίπτωση είναι εκείνη του Κυριάκου Θεοδοσιάδη, ο οποίος έλαβε μόλις δύο ψήφους και κατέλαβε την έβδομη θέση μεταξύ 12 συνυποψηφίων. Ο πρώτος της παράταξής του (Αθανάσιος Παπαθανάσης) έλαβε 12 ψήφους, ενώ περισσότερους σταυρούς από τον ίδιο συγκέντρωσαν συνολικά τέσσερις συνυποψήφιοί του.

Η “Αδέσμευτη Ενωτική Συνδικαλιστική Παράταξη”, της οποίας είναι επικεφαλής, εξέλεξε τρία μέλη στο διοικητικό συμβούλιο. Για να μπορέσει να μετάσχει σε αυτό ο κ. Θεοδοσιάδης, θα χρειαστεί να παραιτηθούν αυτοί οι τέσσερις (Ευγενίδης, Καραθάνος, Αντωνίου, Καλογερόπουλος), με το ενδεχόμενο να παραμένει ανοικτό...

Η επόμενη μέρα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον Σύλλογο. Ένα από τα σενάρια που ακούγονται είναι η συνεργασία του κ. Βαλτά (και) με την παράταξη “Ενωτική Συνεργασία” (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ), η οποία έχει εκλέξει τρία μέλη στο νέο διοικητικό συμβούλιο.

Μεγάλοι

Το ποιός άλλος θα μετάσχει στο σχήμα είναι ένα κρίσιμο ερώτημα. Παραμένει, πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εκπροσωπηθεί στο διοικητικό συμβούλιο – για πρώτη φορά – κανένας εκπρόσωπος των τεσσάρων μεγάλων Συλλόγων.

Ο κ. Λουράντος (Αττική) έμεινε εκτός, ο κ. Κούβαρης (Πειραιάς) δεν μπορεί εύκολα να διεκδικήσει θέση, ο κ. Θεοδοσιάδης (Θεσσαλονίκη) δεν εξελέγη, όπως και ο κ. Σοφιανόπουλος (Αχαΐα).

Από το βράδυ του Σαββάτου, που ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση, οι ζυμώσεις έχουν κορυφωθεί. Το διακύβευμα δεν είναι μόνον η κατάληψη της προεδρίας. Ο κλάδος βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, η οποία απαιτεί επιδέξιους χειρισμούς και αξιόλογη πολιτική επιρροή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου