Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Αντίθετος ο ΣΦΕΕ με το νέο clawback - Ζητά ανώτατο όριο & μείωση κατά 30%Αντίθετος δηλώνει ο ΣΦΕΕ με το νέο τρόπο υπολογισμού του clawback, το οποίο ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Υγείας. 

Onmed.gr

Οι εταιρείες του Συνδέσμου, δηλώνουν αποφασισμένες να φθάσουν το ζήτημα στα άκρα, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι δραματικές για τους Έλληνες ασθενείς, για τους εργαζόμενους στις φαρμακευτικές εταιρίες, αλλά και για την ίδια τη βιωσιμότητα των εταιριών μελών του ΣΦΕΕ.

Ειδικότερα, ο ΣΦΕΕ απορρίπτει επί της αρχής το νέο τρόπο υπολογισμού του clawback, καθώς πρόκειται για ένα άδικο μέτρο που «ποινικοποιεί» την ανάπτυξη, πλήττει την επιχειρηματικότητα και δεν έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος, ενώ οι εταιρίες μέλη του επιφυλάσσονται στην άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματος τους σχετικά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

«Πρόκειται για ένα ακόμη νέο μέτρο που εμφανίζεται αιφνιδίως, επιπλέον του ενοποιημένου προσαυξημένου rebate και της επιβάρυνσης 25% για τα νέα φάρμακα, το οποίο εν μέσω της επιχειρηματικής χρονιάς έρχεται να εφαρμοστεί αναδρομικά και να ανακατανείμει την βαρύτητα μεταξύ των εταιριών, ενδεδυμένο με τον μανδύα «της αρχής του δικαίου».

Εάν πραγματικά το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί τη διαφάνεια και τη δικαιότερη κατανομή του clawback θα πρέπει: α) να το υπολογίζει στις τιμές που πωλούν οι εταιρίες και εκφράζουν τα πραγματικά τους έσοδα (αποτελεί πάγιο αίτημα του ΣΦΕΕ να υπολογίζεται το clawback στην τιμή παραγωγού και όχι οι εταιρίες να επιβαρύνονται και με το κέρδος της υπόλοιπης αλυσίδας διανομής), β) να ορίσει ανώτατο όριο στο claw back και να δεσμευθεί στη μείωση του clawback κατά 30% για το 2017, όπως προβλέπεται και στο μνημόνιο και γ) να ενημερώνει σε τακτική βάση για όλα τα στοιχεία που συνιστούν την δαπάνη, καθώς και να γνωστοποιεί τα στοιχεία της δαπάνης από τα οποία προκύπτει ο υπολογισμός του clawback, όπως επανειλημμένα έχει ζητηθεί τόσο προφορικά όσο και γραπτά».

Ο ΣΦΕΕ είναι έντονα δυσαρεστημένος και βαθιά προβληματισμένος για τον καταιγισμό των οριζοντίων μέτρων που νομοθετεί το Υπουργείο Υγείας και έρχεται το ένα μετά το άλλο να αυξήσει συνεχώς τις φοροεισπρακτικές απαιτήσεις, χωρίς καμία προβλεψιμότητα και χωρίς διαφάνεια.

Η μέχρι τώρα πολιτική φαρμάκου που υλοποιείται και τα ενδεικτικά στοιχεία του α΄ πενταμήνου του 2017 δημιουργούν έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της χρονιάς, καθώς διαφαίνεται ότι οι υποχρεώσεις των εταιριών θα ξεπεράσουν το €1δις (!), που σαν ποσοστό είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι δραματικές για τους Έλληνες ασθενείς, για τους εργαζόμενους στις φαρμακευτικές εταιρίες, αλλά και για την ίδια τη βιωσιμότητα των εταιριών μελών του ΣΦΕΕ.

1 σχόλιο:

  1. CLAWBACK kai RΕΒΑΤΕ μόνο οι υποτακτικοί και οι ιατροί θα μπορούσαν να δεχθούν . Έντιμο θα ήταν εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ εάν έβγαιναν και έλεγαν προς τους συμβεβλημένους ιατρούς ότι τα διαθέσιμα του κλειστού προυπολογισμου του μηνός εξαντλήθηκαν και μέχρι τον επόμενο μήνα θεωρείστε πιστοποιημένοι και όχι συμβεβλημένοι . Αλλά τι περιμένετε από ιατρούς όταν αντί να αποφασίσουν μονομερώς ότι δεν δέχονται CLAWBACK και REBATE και να καταγγείλουν τις συμβάσεις ,πανηγυρίζουν γιατί ο αγάς τους έκανε την χάρη να μην διαγράψει τα δεδουλευμένα τους των προηγουμένων ετών αλλά θα παρατείνει την δυνατότητα εξόφλησης τους για μερικά χρόνια ακόμη . Καληνύχτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή