Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Κοροναϊός: Γέμισαν τα νοσοκομεία – Πιέζεται το ΕΣΥ

Εφιάλτης από τα κρούσματα

Μεγάλες είναι οι πιέσεις που υφίσταται το σύστημα υγείας στο λεκανοπέδιο και την περιφέρεια, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων πολλαπλασιάζει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις σε μονάδες εντατικές θεραπείας


Μεγάλες είναι οι πιέσεις που υφίσταται το σύστημα υγείας στο λεκανοπέδιο και την περιφέρεια, καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων πολλαπλασιάζει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις σε μονάδες εντατικές θεραπείας.

Πιέζεται το σύστημα υγείας

Εκρηξη παρουσιάζουν οι νοσηλείες στο ΕΣΥ λόγω κοροναϊού. Μόνο τη Δευτέρα 781 ασθενείς νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία, οι 99 από τους οποίους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στο Σωτηρία, από τις 29 κλίνες εντατικής θεραπείας για Covid-19, δε μένουν κενές περισσότερες από 3 σε ημερήσια βάση.

Στην Αττική όπου νοσηλευόταν σταθερά μέχρι τώρα το 60 – 70% των κρουσμάτων, οι 76 από τις 132 κλίνες εντατικής νοσηλείας για Covid-19, είναι ήδη κατειλημμένες.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες που η πανδημία εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, αυξανόμενες πιέσεις δέχονται και νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως των Ιωαννίνων και της Κοζάνης.

Αυτό που φοβούνται οι ειδικοί είναι η σταδιακή μετατόπιση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς οι ηλικιωμένοι νοσούν βαρύτερα και χρειάζονται πολύ συχνότερα νοσηλεία σε ειδικές μονάδες.

Εξάλλου, από τον επόμενο μήνα το σύστημα υγείας θα βρεθεί παράλληλα αντιμέτωπο με την γρίπη και τις εποχικές ιώσεις.

«Θωρακίζεται» το ΕΣΥ

Για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, το υπουργείο Υγείας ανοίγει άμεσα 50 νέες κλίνες εντατικής θεραπείας και παρατείνει για έναν ακόμα χρόνο τις συμβάσεις επικουρικού προσωπικού που έληξαν.

Παράλληλα, ρίχνει στη μάχη κατά του κοροναϊού 141 κέντρα υγείας και 42 περιφερειακά ιατρεία.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η κατάσταση προς το παρόν είναι διαχειρίσιμη. Ωστόσο, ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων στην Αττική, σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων εστιών σε πολλές περιοχές της χώρας, και την επικείμενη έλευση του χειμώνα, καθιστά τη δημιουργία νέων κλινών επιτακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου