Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

ΕΟΠΥΥ: Αντιδράσεις από τα Κέντρα Αποκατάστασης για αλλαγή στο rebate

Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν τα μέλη της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος για την πρόθεση του ΕΟΠΥΥ να τροποποιήσει τις εκπτώσεις


Αναστάτωση στον κλάδο των Κέντρων Αποκατάστασης προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ να τροποποιήσουν τον τρόπο υπολογισμού του rebate (κλιμακωτές εκπτώσεις) στις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Ο κλάδος μέσω της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα άδικο μέτρο αλλά και μία αλλαγή που προκαλεί «ολιγοπώλιο» στην αγορά, όπως αναφέρει, ενώ θα προκαλέσει απώλεια ύψους 3 εκατ. ευρώ για τα ταμεία του ΕΟΠΥΥ.


Ειδικότερα όπως αναφέρει η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο: «Τα μέλη μας εδώ και 7 χρόνια υφίστανται τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες του rebate και του clawback.

Πληροφορηθήκαμε προσφάτως ότι υφίσταται πρόθεση του ΕΟΠΥΥ για επανακαθορισμό των ανωτέρων ποσοστών και των διαδικασιών που μας αφορούν. Πρακτικές μονομερών ενεργειών που μας έφερναν προ τετελεσμένων, θεωρούμε ότι ανήκουν στο παρελθόν. […] Σκέψεις – εισηγήσεις που ενισχύουν τη δημιουργία ολιγοπωλίου είναι πέρα και έξω από κάθε λογική».

Πάντως ο ΕΟΠΥΥ μέσω του Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού συνιστά να τροποποιηθεί ο τρόπος υπολογισμού του rebate (υποχρεωτικές κλιμακωτές εκπτώσεις, γεγονός όμως που φαίνεται πως προκαλεί απώλεια 3 εκατ. ευρώ για τον Οργανισμό.

Πόσο που θα καλυφθεί μέσω του clawback των υποχρεωτικών επιστροφών από τους παρόχους που θα καλούνται στο τέλος του χρόνου να επιστρέψουν κονδύλια από αυτά που πρέπει να εισπράξουν λόγω της υπέρβασης του προϋπολογισθείσας δαπάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου