Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Προσωπικός γιατρός: Ζητούνται επειγόντως παθολόγοι

Κίνητρα και παρεμβάσεις για να αποκτήσουν όλοι οι πολίτες προσωπικό γιατρό


Ιωάννα Φωτιάδη - kathimerini.gr

Aλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προανήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η ηγεσία του υπουργείου φαίνεται αποφασισμένη να δώσει το φιλί της ζωής στον «προσωπικό γιατρό», έναν θεσμό που έως τώρα δεν έχει καθολική εφαρμογή λόγω χρόνιων παθογενειών του συστήματος υγείας. «Νομοθέτησα τον προσωπικό γιατρό το 2014», υπενθύμισε ο κ. Γεωργιάδης, «ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2022 επί Θάνου Πλεύρη και Μίνας Γκάγκα». Σήμερα, στο σύστημα συμμετέχουν 2.215 γιατροί του Δημοσίου και 1.272 ιδιώτες, ενώ έχει εγγραφεί περίπου το 56% του πληθυσμού που το δικαιούται. «Μια μικρή επανάσταση, αν σκεφτεί κανείς ότι για οκτώ χρόνια ήμασταν στο 0%», είπε χαριτολογώντας ο κ. Γεωργιάδης.

Οι λόγοι που ο προσωπικός γιατρός δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη ούτε των ασθενών ούτε των γιατρών ήταν πολλοί. Οι παθολόγοι και γενικοί ιατροί στην Ελλάδα είναι αναλογικά πολύ λίγοι – μόλις το 6% του συνόλου, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 26%. «Η Πορτογαλία που έχει οικοδομήσει αξιόλογη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει πλήθος παθολόγων, 40% του συνόλου», επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, που έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Για να καταστεί πιο ελκυστική μια ειδικότητα, που ανέκαθεν δεν κέντριζε το ενδιαφέρον των φοιτητών Ιατρικής, το υπουργείο δρομολογεί ένα γενναιόδωρο χρηματικό μπόνους ύψους 30.000 ευρώ ετησίως – για όσα χρόνια διαρκεί η ειδικότητα (σ.σ. έως σήμερα είναι 5ετής) με τη δέσμευση ότι οι εκκολαπτόμενοι παθολόγοι θα παραμείνουν εν συνεχεία ίσο αριθμό ετών στο ΕΣΥ.

Στο εύλογο ερώτημα, αν κάτι τέτοιο θα διαταράξει τις ισορροπίες μεταξύ των γιατρών του εκάστοτε νοσοκομείου ο κ. Γεωργιάδης αποκρίθηκε: «Εχετε κάποια καλύτερη ιδέα; Εμείς έχουμε συζητήσει το θέμα με τους συλλόγους ιατρών και έχουμε καταλήξει σε αυτή την πρόταση. Αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα, θα ξεμείνουμε από παθολόγους».

Από το μητρώο των προσωπικών γιατρών λείπουν τη συγκεκριμένη στιγμή 1.379 γιατροί, με την Αττική να συγκεντρώνει τα περισσότερα κενά (60%). Οι κατηγορίες που μπορούν να λειτουργήσουν ως προσωπικοί γιατροί είναι οι γιατροί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που είναι ήδη ενταγμένοι στο μητρώο, όπως και αγροτικοί ιατροί που μετά την αναμόρφωση του θεσμού της υπηρεσίας υπαίθρου δύνανται να εργαστούν για ένα χρόνο ως προσωπικοί γιατροί.

Το σκεπτικό του υπουργείου Υγείας με το οποίο δεν αναγνωρίζεται ως προσωπικός γιατρός κάποιου καρδιοπαθούς ή καρκινοπαθούς ο γιατρός της αντί- στοιχης ειδικότητας που τον παρακολουθεί.

«Δίνουμε επιπλέον το δικαίωμα σε όσους πολίτες δεν θέλουν να επιλέξουν από το μητρώο γιατρών και επιθυμούν να συνεχίσουν να έχουν κάποιον γιατρό της εμπιστοσύνης τους, να του αναθέτουν τον ρόλο του προσωπικού γιατρού, ώστε να χειρίζεται εκείνος τον προσωπικό φάκελο· θα αναλαμβάνουν, ωστόσο, οι ίδιοι την αμοιβή τους». Ισχύει ότι πολλοί πολίτες, ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας, φάνηκαν το προηγούμενο διάστημα απρόθυμοι να αποχωριστούν γιατρούς που ήδη τους παρακολουθούσαν. Σε σχετικό ερώτημα, αν ως προσωπικός γιατρός κάποιου καρδιοπαθούς ή καρκινοπαθούς θα μπορούσε να λογίζεται ο γιατρός αντίστοιχης ειδικότητας, η κ. Αγαπηδάκη διευκρίνισε ότι μόνον παθολόγοι ή γενικοί γιατροί μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο αυτό. Στόχος είναι ο προσωπικός γιατρός να ενθαρρύνει τον προληπτικό έλεγχο του ασθενούς, «μάλιστα θα παρέχουμε κίνητρα, οικονομικά και επιστημονικά, σε όσους γιατρούς αποδεδειγμένα πείθουν τους πολίτες να είναι συνεπείς στις προληπτικές εξετάσεις».

Οι μαστογραφίες

Ενδεικτικά, η κ. Αγαπηδάκη ανέφερε τον δισταγμό πολλών γυναικών να κάνουν μαστογραφία «είτε επειδή θεωρούν ότι είναι μια επώδυνη εξέταση είτε επειδή φοβούνται ότι η ακτινοβολία του μαστογράφου θα τις βλάψει». Είναι μέλημα του προσωπικού τους γιατρού να τις μεταπείσει. Παράλληλα, οφείλει να παρακολουθεί τα χρόνια νοσήματα και να συμβάλει στη βελτιστοποίηση της συνταγογράφησης.

«Επίσης, προχωράμε για πρώτη φορά στην ίδρυση επτά Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, τα οποία θα στελεχώνονται με 4 ή 5 μέλη ΔΕΠ και θα εξοπλιστούν και με προσωπικούς σταθμούς τηλεϊατρικής», πρόσθεσε η ίδια. Τα εν λόγω κέντρα θα έχουν ως έδρα τις πόλεις όπου λειτουργούν σχολές ιατρικής – την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, την Πάτρα, την Αλεξανδρούπολη και το Ηράκλειο Κρήτης. Για τη στελέχωσή τους το υπουργείο απευθύνει κάλεσμα και σε Ελληνες γιατρούς που κάνουν καριέρα εκτός συνόρων, ειδικά στην Κύπρο και τη Μεγάλη Βρετανία. Ως κίνητρο επαναπατρισμού θα προσφέρεται εφάπαξ το ποσό των 100.000 ευρώ μία ή δύο φορές.

Ομως και οι υπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θα αναβαθμιστούν με την ανακαίνιση 156 εξ αυτών, την αγορά εξοπλισμού σε 312 εξ αυτών, την προκήρυξη 1.375 νέων θέσεων (σ.σ. προσωπικό συνολικά για τις παλιές και τις νέες δομές) και τέλος με την ίδρυση εντός των δομών 312 ιατρείων χρόνιων νοσημάτων. Αρχές Μαΐου θα έχει δημοσιευθεί ο σχετικός νόμος και θα έχουν επίσης βγει οι εφαρμοστικές. «Μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2024 θα οριστικοποιηθεί το νομικό σκέλος για τον προσωπικό γιατρό και στο β΄ εξάμηνο μπαίνει μπροστά το επιχειρησιακό», σημείωσε η ίδια.

10 σχόλια:

  1. Δωστε πραγματικα κινητρα και μην κοροιδευετε την κοινωνια ,οπως κανετε μεχρι σημερα .Καρφακι δε σας καιγετε για τους πολιτες ,απλα ειναι μνημονιακη υποχρεωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ατελείωτες ψευδολογιες, οι αλλαγές είναι στο πνεύμα άλλων χωρών αλλά σε ......συνθήκες Ελλάδας και με αμοιβές Τόγκο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι θα πει θα να χειρίζεται τον προσωπικό φακελο; Όλοι οι ιατροί δεν θα έχουν προσβαση; Εκτός αν εννοείτε ότι ο ΠΙ θα είναι.......γραμματέας που θα καταχωρεί αλλά και πάλι όλες οι εξετάσεις δεν θα μπαίνουν αυτοματα; Συμπερασμα; Είναι απλά άσχετοι και ανεπιδεκτοι μαθήσεως, δεν καταλαβαίνουν καν τι λενε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή όλοι οι άλλοι θα είμαστε.....εκτός φακέλου? Ότι να ναι

      Διαγραφή
  4. Το μόνο που θα πω είναι οτι κυβερνουν ασχετοι με το αντικειμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Toν καρδιοπαθη ή καρκινοπαθη δηλαδη ,θα παρακολουθει γενικος γιατρος ή παθολογος ,στα πλαισια της προληψης?Οι ειδικοι ιατροι δεν μπορουν να αναλαβουν το ρολο αυτο κα αναπληρωτρια ? Αν οι γονεις σας ηταν καρδιοπαθεις ή καρκινοπαθεις ,την ιδια αποψη θα ειχατε? Α ,ξεχασα ,για σας ,υπαρχει και ο ιδιωτικος τομεας ,υπαρχει και το Λονδινο ,η Γενευη ,το Βερολινο κλπ κλπ,κανενα προβλημα λοιπον .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι ιατροί του Δημοσίου δεν συμμετέχουν ,υποχρεώθηκαν να βαπτισθούν ΠΙ και δεν ασχολούνται! Τι θα πει εφάπαξ ......100000€? Θέλω και εγώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Εκάναμεν Επανάστασιν!" Καλώς τον επαναστάτη βιβλιοπώλη με την επανάσταση της καρέκλας. Το ότι δεν θα έχετε σε λίγο καιρό μαντήλι να κλάψετε επειδή όλοι θα φύγουμε στο εξωτερικό δεν το βλέπετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κοροϊδεύουν.....η δουλειά του ΠΙ όπως πριν του ΟΙ δεν θα είναι η πρόληψη αλλά το gatekeepers! Απλά προσπαθούν να μας ξεγελάσουν και εμάς και τους ασθενεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αραπακια στις ευρωκλογες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή