Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Υπουργείο Υγείας: Οι 5 πρώτες αλλαγές μετά τις ευρωεκλογές – Οι αποφάσεις εξπρές Γεωργιάδη

Υπουργείο Υγείας: Οι 5 πρώτες αλλαγές μετά τις ευρωεκλογές – Οι αποφάσεις εξπρές Γεωργιάδη

Ποια μέτρα θα λάβει το υπουργείο Υγείας αμέσως μετά τις κάλπες του Ιουνίου

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Μετά από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο αδράνειας για τις ευρωεκλογές, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να κινητοποιηθεί και πάλι σε λίγες ημέρες.

Εφόσον αναλυθούν και εκτιμηθούν τα εκλογικά αποτελέσματα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να ασχοληθεί και πάλι με τα καυτά θέματα της υγείας που έχουν μείνει στο συρτάρι εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, ο υπουργός Υγείας προτίθεται αμέσως μετά τις κάλπες να προχωρήσει σε πέντε άμεσες αλλαγές οι οποίες αποτελούν εκκρεμότητα εδώ και μήνες.

Θα αφορούν το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, τα φάρμακα, τις Διοικήσεις των Υγειονομικών φορέων αλλά και την κάλυψη των βασικών αναγκών σε γιατρούς στα νησιά με δεδομένο ότι το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ.

Οι 5 πρώτες αλλαγές από το υπουργείο Υγείας

Μετά από δεκάδες περιοδείες σε όλη την Ελλάδα από τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για να αναδειχθεί το έργο της κυβέρνησης, ο υπουργός αναμένεται το πολύ σε έναν μήνα να προχωρήσει στις εξής άμεσες αποφάσεις όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr.

-Αναμένεται να εκδοθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος ώστε να μπορούν με βάση το νόμο που έχει ψηφιστεί οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας να κάνουν και ιδιωτικό έργο. Να μπορούν δηλαδή να ανοίγουν ιδιωτικά ιατρεία, αλλά και να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές ή και να γίνονται σύμβουλοι σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες. Μία εγκύκλιος που επρόκειτο να εκδοθεί εδώ και πολύ καιρό αλλά είχε παγώσει λόγω της προεκλογικής περιόδου.

-Περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα θα εκδοθούν και οι διευκρινίσεις για το πώς θα μπορούν ιδιώτες γιατροί να εργάζονται μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και να πληρώνονται από τους ασθενείς. Θα πρέπει δηλαδή να διευκρινιστούν με απόφαση του υπουργείου υγείας ποιες θα είναι οι αμοιβές τους, ποιες θα είναι οι συνθήκες, τι θα καταβάλουν στα νοσοκομεία, αλλά και με ποιο προσωπικό θα εργάζονται.

-Μετά τις κάλπες έρχονται όμως και αυξήσεις σε δεκάδες φάρμακα. Όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr, με βάση τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας, περίπου 400 σκευάσματα (από τα συνολικά 900 αιτήματα που είχαν υποβληθεί), θα λάβουν αύξηση ώστε να συμβαδίζουν οι τιμές τους με τον νόμο που προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν τον μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.

Κυρίαρχος στόχος όμως είναι να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά φθηνά φάρμακα τα οποία θεωρούνται απαραίτητα.

Το ποσό που θα εξοικονομηθεί από τις αυξήσεις αναμένεται να ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ, αφού οι υψηλότερες τιμές σημαίνουν και μεγαλύτερα ποσά για τους ασθενείς μέσω των συμμετοχών που πληρώνουν στα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η υπουργική απόφαση επρόκειτο να εκδοθεί στο τέλος Μαΐου, όμως η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μετατεθεί για μετά τις ευρωεκλογές ώστε να αποφευχθούν αντιδράσεις.

-Με καθυστέρηση λόγω των ευρωεκλογών θα διοριστούν όμως και οι διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την επιλογή νέων στελεχών στο ΕΣΥ.

Αν και οι πρώτες λίστες με τους 15 επικρατέστερους επρόκειτο να έχουν δημοσιοποιηθεί εδώ και μέρες, τελικώς η όλη διαδικασία καθυστερεί και τα νέα στελέχη αναμένεται να διοριστούν μετά τις εκλογές. Μία διαδικασία που το υπουργείο εσωτερικών – όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr– πιέζει για να ολοκληρωθεί άμεσα.

-Μία από τις πρώτες αποφάσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν μετά τις ευρωεκλογές είναι και η κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά. Κάτι βέβαια που θα γίνει με αθρόες μετακινήσεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού από την Αθήνα προς τη νησιωτική χώρα.

Άλλωστε οι προσλήψεις έχουν παγώσει παρά τα όσα αντίθετα υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη. Αποτέλεσμα είναι όμως τα περισσότερα κέντρα υγείας στις τουριστικές περιοχές να είναι χωρίς προσωπικό και για μια ακόμη χρονιά η χώρα να βρίσκεται εκτεθειμένη τόσο στους κατοίκους, όσο και στους τουρίστες.

Οι μετακινήσεις εξπρές του προσωπικού θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο, όσο το υπουργείο υγείας εξετάζει νέα κίνητρα προκειμένου να προσελκύσει ιατρικό προσωπικό στις απομακρυσμένες περιοχές, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας.

7 σχόλια:

  1. βρε αλητες απο4000 εοπυυ μου εδωσαν 1500 ευρω για τον Φεβρουαριο πως να πληρωσω τις υποχρεωσεις μου εφκα εργαζομενων φορους ενοικια ρευμα τηλεφωνα ...ειμαι σε απογνωση μεχρι αυτοκτονια σκεφτομαι .....λυπαμαι την οικογενεια μου για την στενοχωρια που θα τους δωσω. το κριμα στο λαιμο σας ΑΘΛΙΟΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οχι συναδελφε,τι ειναι αυτα που λες;ακου αυτοκτονια;ΛΥΣΕ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΘΑ ΠΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πηρα τηλ να δω μετα απο τοσες παρακρατησεις τι οφειλω υπολοιπο σε κλοουμπακ για να ζητησω συνταξη μετα 37 χρονια δουλειας.25000 ευρω ακομα κ η συνταξη ειναι 820. ρε αξιοτιμοι θελετε ψηφο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρε θα μας τρελάνεις !!!ελπίζω βα κάνεις πλάκα με αυτοκτονίες και λοιπά !!Σε ένα κέντρο να πας τα 3000 σαν μισθωτός θα τα έχεις με το που θα μπεις από την πόρτα !!τι τρελά είναι αυτά ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα δωθει οδυνηρο μηνυμα απο τους γιατρους στις ευρωεκλογες ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρε αλητες αντε στον αγυριστο !!!!! μας φορτωσατε ενα χρεος απο το πουθενα συναδελφοι αρχιστε ναενημερωνετε τον κοσμο για να ενημερωθουν και να ριξουν τις ευθυνες στον βιβλιοπωλη ..εγω το κανω δυο χρονια και εχω δει ανταποκριση απο τον κοσμο γιατι με ευχαριστουν και κανουν ιδιωτικα τις εξετασεις οσοι μπορουν φυσικα. εχω τυπωμενα το clowback του εοπυυ και τα μοιραζω να τα διαβασουν....μενουν καγγελο οι ανθρωποι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε αλητες αντε στον αγυριστο !!!!! μας φορτωσατε ενα χρεος απο το πουθενα συναδελφοι αρχιστε ναενημερωνετε τον κοσμο για να ενημερωθουν και να ριξουν τις ευθυνες στον βιβλιοπωλη ..εγω το κανω δυο χρονια και εχω δει ανταποκριση απο τον κοσμο γιατι με ευχαριστουν και κανουν ιδιωτικα τις εξετασεις οσοι μπορουν φυσικα. εχω τυπωμενα το clowback του εοπυυ και τα μοιραζω να τα διαβασουν....μενουν καγγελο οι ανθρωποι

    ΑπάντησηΔιαγραφή