Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Κοινό δελτίο τύπου για τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ (ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ),

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΩΝ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ 

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι ιδιώτες Εργαστηριακοί Ιατροί, σε όλη την Ελλάδα, για λόγους ανωτέρας βίας αδυνατούν να κρατήσουν ανοικτά τα ιατρεία τους. Η υποχρηματοδότηση της ΠΦΥ, ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, η υποκοστολόγιση των εργαστηριακών εξετάσεων και το συνεχιζόμενο κούρεμα των αποζημιώσεων τους από τον ΕΟΠΥΥ οδηγούν σε οικονομικό αφανισμό έναν ολόκληρο κλάδο.

Τα αιτήματά τους εστιάζουν σε τρία βασικά σημεία:

1. Περιορισμός της υπερσυνταγογράφησης και της προκλητής ζήτησης διαγνωστικών εξετάσεων. Οι Εργαστηριακοί Ιατροί θεωρούν ότι ο ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας και η ΗΔΙΚΑ καθώς και μερίδα των κλινικών Ιατρών φέρουν μέρος της ευθύνης για την υπερβολική συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, η οποία επιβαρύνει άσκοπα το σύστημα υγείας και οδηγεί σε αύξηση του clawback. Ζητούν την άμεση εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων και των κανόνων ορθής συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων.

2. Θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου clawback στο 5%. Το clawback αποτελεί ένα μέτρο επιστροφής χρημάτων από τους παρόχους υγειονομικών υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ (κατ’ ουσίαν επιστροφής δεδουλευμένων), σε περίπτωση που η δαπάνη για τις υπηρεσίες τους υπερβαίνει τον προκαθορισμένο προϋπολογισμό. Οι εργαστηριακοί ιατροί θεωρούν ότι το clawback είναι μέτρο άδικο και ασύμμετρο, δεν μπορεί επ’ ουδενί να ελεγχθεί από τους ίδιους, καθώς επιβάλλεται μονομερώς και με αδιαφανή τρόπο από τον ΕΟΠΥΥ, και τους στερεί ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους. Ζητούν την θέσπιση ενός, εκ των προτέρων γνωστού και ανακοινώσιμου ανώτατου ορίου για το clawback, που δεν θα υπερβαίνει το 5% των εσόδων τους.

3. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ. Η έλλειψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αφήνει τους Εργαστηριακούς Ιατρούς εκτεθειμένους σε μονομερείς από πλευράς του ΕΟΠΥΥ ενέργειες, που δημιουργούν επισφαλείς εργασιακές συνθήκες. Διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, που θα διασφαλίζουν με διαφάνεια και αξιοπρέπεια τα εργασιακά τους δικαιώματα και θα προστατεύουν τις αμοιβές τους.

Οι Εργαστηριακοί Ιατροί στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά τους σε πλήθος επιχειρημάτων:

· Ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον: Η άδικη και παράλογη μείωση των αποζημιώσεων, με τη μορφή των ασφαλιστικών τιμών, του rebate (υποχρεωτικής έκπτωσης) και του clawback, έχει οδηγήσει πολλά Εργαστήρια σε οικονομικό αδιέξοδο. Ο ΕΟΠΥΥ τα τελευταία χρόνια έχει μονομερώς και καταχρηστικά προβεί σε μείωση των αποζημιώσεων για πολλές εργαστηριακές εξετάσεις κατά 40%, σε προσθήκη νέων, δαπανηρών εξετάσεων στον μη αυξημένο, κλειστό προϋπολογισμό, σε ενσωμάτωση νέων ασφαλιστικών ταμείων και σε άλλες ενέργειες που έχουν διογκώσει την Ιατρική δαπάνη χωρίς ανάλογη αύξηση του προϋπολογισμού. Οι περικοπές από τον ΕΟΠΥΥ των αμοιβών των Εργαστηρίων πλέον ξεπερνούν το 70%.

· Χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ: Ως συνέπεια των παραπάνω, πολλά Εργαστήρια φέρουν βαριά χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να εξοφλήσουν.

· Έλλειψη ελέγχου στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Η έλλειψη αποτελεσματικού ελέγχου, από πλευράς του ΕΟΠΥΥ, της συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων οδηγεί σε φαινόμενα αδικαιολόγητης υπερσυνταγογράφησης, επιβαρύνοντας τελικά μόνο τα Εργαστήρια, καθώς ο προϋπολογισμός είναι κλειστός και ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει τίποτα από την προκύπτουσα υπέρβαση. Να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι υπάρχει οικονομική επιβάρυνση (αν και μια μικρότερη) και των ασφαλισμένων, μέσω της αυξημένης συμμετοχής τους για μη απαραίτητες εξετάσεις.

· Απαξίωση της Ιατρικής: Οι Εργαστηριακοί Ιατροί αισθάνονται ότι η πολιτική του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας υποβαθμίζει το λειτούργημά τους και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν.

· Κίνδυνος για το επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών: Η οικονομική ασφυξία των Εργαστηρίων αναπόφευκτα οδηγεί σε μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και σε ενδεχόμενο κλείσιμο ιδιωτικών Ιατρικών δομών, ιδίως αυτών που είναι μικρότερου μεγέθους και εξυπηρετούν μεγάλο μέρος των πολιτών, ειδικά στην επαρχία.

Οι κινητοποιήσεις των Εργαστηριακών Ιατρών αποτελούν έκφραση της απελπισίας τους, μπροστά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ξεκίνησε σήμερα στις 8 Μαϊου η αντίδραση των εργαστηριακών Ιατρών με μεγάλη επιτυχία συμμετοχής που ξεπερνά το 85% του συνόλου.

Καλούμε την Πολιτεία να αναλογιστεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης. Παρακαλούμε για την κατανόηση και τη στήριξή σας σε αυτήν την κινητοποίηση του κλάδου των Εργαστηριακών Ιατρών.

4 σχόλια:

 1. Απολυτα αναμενομενη φυσικα η σταση του ΙΣΑ ,που εκφραζει απλα τη συμπαθεια του ,σε ρολο, χρονια τωρα, 5ης φαλαγγας .Ας προσεχαμε τι ψηφιζαμε .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Θα ξαναγίνουν εκλογές , δειξτε του την αντιθεση σας
   Αλλα κ στα διοικητικά συμβούλια που γινονται , δεν μπορει παντα να εθελοτυφλεί ο ιδιος κ οι συν αυτω ….,

   Διαγραφή
 2. Η κινητοποίηση ειναι ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ κ εχει ξεκινησει απο χθες 8/5 ……….η συμμετοχή ειναι τεραστια (στους περισσότερους νόμους αγγιζει το 95% κ 100%)
  ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΗΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΕΠΙ 12 χρονια απο την εκάστοτε κυβέρνηση προς τους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρους με τα αισχρά δήθεν μνημονιακά μετρα clawback k rebate!!!! που συνεχίζουν να μας χρεώνουν καθε μηνα ανελλιπώς….. ενω παντου διακηρύττουν το θρίαμβο στην οικονομία, την αναβαθμιση μας ασταματητα διεθνώς κ αλλα τετοια ωραια
  Ως εδω!!!!! Τέλος στην κοροϊδία κ τα σχεδια αφανισμού μας!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΘΗΝΑ Κ ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΙΣ Κ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΙΣΑ ( ο νοών νοητω)
  ΗΧΗΡΗ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΙΣΑ
  ΕΝΩ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΡΦΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ , ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ Σ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ Κ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή