Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Δελτίο τύπου ΠΟΣΙΠΥ

Μετά την κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν οι περιφερειακές 
οργανώσεις εργαστηριακών ιατρών σχετικά με την οικονομική αδυναμία λειτουργίας τους, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΙΠΥ αποφάσισε να στηρίξει ομόφωνα τις αποφάσεις τους για περιορισμό της λειτουργίας των εργαστηρίων τους, όποτε το κρίνουν απαραίτητο, αρχής γενόμενης από 08/05/2024.

Η μακροχρόνια υφαρπαγή του εισοδήματος των εργαστηριακών ιατρών με περικοπές πάνω από 60% είναι πρωτοφανής διαδικασία σε παγκόσμιο επίπεδο υπό ένα μόνιμο καθεστώς υποχρηματοδότησης, κουρεμάτων και καταλογισμών που έχουν επιβληθεί επί 12 συναπτά χρόνια για την κάλυψη των κενών χρηματοδότησης των αναγκών των ασφαλισμένων. Σημειώνεται σημαντική έλλειψη ρευστότητας και αδυναμίας αποπληρωμής προμηθευτών και του εξειδικευμένου προσωπικού που εξυπηρετεί ανελλιπώς (έως τώρα) τους ασφαλισμένους.

Οι βασικές διεκδικήσεις του εργαστηριακού κλάδου, είναι οι εξής:

1) Καθιέρωση ορίου (κεντρικό πλαφόν) στο ύψος του clawback έως 5%, πέραν του οποίου την ευθύνη θα αναλαμβάνει το Κράτος, με σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τη διάγνωση.

3) Λήψη μέτρων για την ορθή και ορθολογική εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης, εκτέλεσης και ελέγχου.

3) Παραγραφή του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα κατά 50%.

4) Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσω του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων.

Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών
Βιοπαθολόγων-Κυτταρολόγων-Παθολογοανατόμων
Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών
Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΙΠΥ καλεί την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τους βουλευτές να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης που αφορά τον κίνδυνο χρεοκοπίας Ελλήνων επιστημόνων και των εργαστηρίων της γειτονιάς και την υποκατάστασή των από κερδοσκοπικά funds του εξωτερικού οι επιπτώσεις της οποίας θα είναι καταστροφικές τόσο για την υγεία των πολιτών, όσο και γι αυτή καθ’ αυτή την οικονομία της χώρας.

Η συνεχής υποβάθμιση της ΠΦΥ και ιδιαίτερα του εργαστηριακού κλάδου δημιουργεί δυσλειτουργίες στη διάγνωση σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς σημειώνονται ήδη στα Νοσοκομεία μας, μεγάλες ελλείψεις στους ειδικευόμενους ιατρούς ιοπαθολογίας, Ακτινολογίας, Πυρηνικής Ιατρικής, Κυτταρολογίας και Παθολογικής Ανατομικής, ειδικότητες εξαιρετικά σημαντικές για την πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων και του καρκίνου.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος            Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Χατζηπαναγιώτου Σπ. Κραμποβίτης

3 σχόλια:

 1. Για τον ΥΠΥΓ είμαστε όλοι......κάφροι.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι……..καφροι……ξυπνησαν …..
   Αυτο το μηνυμα στειλτε του …..

   Διαγραφή
 2. Αν κρίνει από τα μέχρι τώρα πεπραγμένα …τότε ναι …..,είμαστε για γέλια !!
  ΥΓ :το κλάμα το ξεπεράσαμε από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή