Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025

Δημ. Τσιόδρας προς Κομισιόν: Να διασφαλίσουμε ότι κρίσιμα φάρμακα θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα κράτη της ΕΕ

Iatropedia newsroom

Μέτρα για τη διασφάλιση διαθεσιμότητας κρίσιμων φαρμάκων και την αντιμετώπιση των ελλείψεων στις «μικρές αγορές», ζητάει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Δημήτρης Τσιόδρας, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας ερωτά την Κομισιόν εάν εξετάζει τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού συνεργασίας για τις από κοινού προμήθειες μεταξύ των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις όσον αφορά στη διαθεσιμότητα, την πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Υπογραμμίζει ότι πολλά καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα δεν κυκλοφορούν ή κυκλοφορούν με σημαντικές καθυστερήσεις σε ορισμένες αγορές, προκαλώντας ανισότητες μεταξύ των ασθενών στην ΕΕ, ενώ τα μικρότερα κράτη μέλη τείνουν να πληρώνουν υψηλότερες τιμές.

Συμπληρώνει, δε, ότι «η ΕΕ αντιμετωπίζει ελλείψεις 33 φαρμάκων και εξαρτάται από περιορισμένο αριθμό προμηθευτών τρίτων χωρών για πρώτες ύλες και δραστικές φαρμακευτικές ουσίες (APIs), με τις συνέπειες αυτής της εξάρτησης να γίνονται εμφανείς κατά την πρόσφατη πανδημία της COVID-19».

Αναφερόμενος στην ανάγκη για επενδύσεις, ρωτά πώς θα ενθαρρύνει (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου πλαισίου για την ενίσχυση των παραγωγικών ικανοτήτων της ΕΕ, καθώς και τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από εμπορικούς εταίρους τρίτων χωρών με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού φαρμάκων.

Φωτογραφία: iStock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου