Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Χωρίς αίμα τα Νοσοκομεία !

της Αιμιλίας Σταθάκου

Χωρίς αίμα υπάρχει κίνδυνος να μείνουν τα δημόσια νοσοκομεία τις επόμενες εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή νεφροπαθείς και πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς παίζουν καθημερινά κορόνα-γράμματα τη ζωή τους με ανεπαρκείς θεραπείες.

Τα τμήματα της αιμοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων αντιμετωπίζουν δραματικές ελλείψεις σε βασικά υλικά, όπως είναι οι ασκοί αιμοδοσίας, τα φίλτρα και τα αναλώσιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Real news, επί μία εβδομάδα, με ευθύνη των ίδιων των ασθενών, γίνονταν οι μεταγγίσεις αίματος στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», χωρίς να χρησιμοποιηθούν τα φίλτρα που εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την ποιότητα του αίματος που μεταγγίζεται.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας έστειλε κατεπείγον έγγραφο στο υπουργείο Υγείας, με το οποίο ζητούσε να προχωρήσουν σε προμήθεια ασκών συγκέντρωσης αίματος, προκειμένου να δημιουργηθεί απόθεμα για έκτακτες ανάγκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «R»,το υπουργείο απάντησε ότι δεν «υπάρχει αυτή η δυνατότητα λόγω της οικονομικής κατάστασης».

Σε όλη τη χώρα οι αιμοληψίες ακυρώνονται και οι υπηρεσίες διώχνουν τους εθελοντές αιμοδότες γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να συλλεγεί το αίμα!

Σκληρή καθημερινότητα

Οι ελλείψεις των υλικών δυσχεραίνουν δραματικά τις θεραπείες των πολυμεταγγιζόμενων ατόμων.

«Καθημερινά αναβάλλονται οι μεταγγίσεις στα νοσοκομεία όλης της χώρας, παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία δεν έχουν το περιθώριο να περιμένουν ούτε μία ημέρα. Σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώσαμε ότι είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου φίλτρα είτε χρησιμοποιήθηκαν φίλτρα παλαιάς

τεχνολογίας που έχουν καταργηθεί εδώ και είκοσι χρόνια», καταγγέλλει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων με Μεσογειακή Αναιμία Ιωάννα Μυρίλα.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο Αγγελος Παπαπαμιχαήλ ανέβαλε τη θεραπεία του, γιατί δεν υπήρχαν φίλτρα για να γίνει η προγραμματισμένη μετάγγιση στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

«Μαζί μου ήταν μία κοπέλα που κατέρρευσε όταν έμαθε ότι αναβλήθηκε η μετάγγισή της καθώς, πέρα από το ότι έπασχε από μεσογειακή αναιμία, ήταν και νεφροπαθής και υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της», καταγγέλλει.

Οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία βρίσκονται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο. Πολλοί απ' αυτούς έχουν σταματήσει να κάνουν τη θεραπεία αποσιδήρωσης, γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν καταβάλλει τα χρήματα για την αγορά των αναλωσίμων.

«Τα υλικά αυτά κοστίζουν περισσότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα και ο ΕΟΠΥΥ έχει σταματήσει να μας τα πληρώνει. Πολλοί ασθενείς διακόπτουν πλέον τη θεραπεία, θέτοντας σε τεράστιους κινδύνους την υγεία τους», αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία Βασίλης ∆ήμος.

Στα τμήματα αιμοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων γίνεται καθημερινή «μάχη» για να εξασφαλιστούν έστω και την τελευταία στιγμή τα απαραίτητα υλικά και να μη σταματήσουν οι αιμοδοσίες και οι μεταγγίσεις.

Στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας το τελευταίο καιρό οι μεταγγίσεις αναβάλλονται, ενώ το αίμα παραμένει για ημέρες μέχρι να βρεθούν τα αναλώσιμα και να ξεκινήσει ο έλεγχος του.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαπας αποκαλύπτει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σταματήσουν οι αιμοδοσίες και οι μεταγγίσεις Όπως επισημαίνει, «το 80% των υπηρεσιών αιμοδοσίας δεν έχουν ασκούς για τη συλλογή του αίματος ενώ ψάχνουμε δωρεές για να μην σταματήσουν οι αιμοδοσίες και μείνουν τα νοσοκομεία χωρίς αίμα».

Με μεγάλη δυσκολία γίνονται πλέον και οι θεραπείες αιμοκάθαρσης στους νεφροπαθείς.

Στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Παπαγεωργίου πριν από μερικές ημέρες δεν υπήρχαν διαλύματα αιμοδιαδιήθησης και οι νεφροπαθείς εξαναγκάστηκαν να κάνουν μια ακατάλληλη για την περίπτωσή τους θεραπεία αιμοκάθαρσης. Οι σοβαρές ελλείψεις εξαναγκάζουν τους ασθενείς να αλλάζουν συνέχεια τις θεραπείες τους, ανάλογα με το τι υπάρχει διαθέσιμο.

«Μας έχουν κάνει πειραματόζωα», καταγγέλλει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πασχόντων από Σακχαρώδη διαβήτη Αναστασία Καρούνου, η οποία εξηγεί ότι ειδικά στην επαρχία τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία δεν έχουν όλες τις ινσουλίνες και οι ασθενείς αλλάζουν συνέχεια σχήματα, ανάλογα με το τι βρίσκουν».

Η χαριστική βολή

Τη χαριστική βολή στις πιο ευαίσθητες ομάδες ασθενών έχει δώσει η κινητοποίηση των φαρμακοποιών.

Οι ασφαλισμένοι δεν έχουν τη δυνατότητα να προκαταβάλουν τα χρήματα για θεραπείες, ενώ οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που καταφεύγει για να καταθέσει τα δικαιολογητικά του.

«Ο υπάλληλος της υπηρεσίας μου συνέστησε να στηθώ στην ουρά από τις τρεις τα ξημερώματα, γιατί μετά τις έξι υπάρχουν συνήθως πάνω από 200 άτομα που περιμένουν να καταθέσουν τα παραπεμπτικά για να πάρουν τα χρήματα, έστω και έπειτα από πολλούς μήνες», αναφέρει ο Κώστας Αλεξάνδρου.

Αναφορά στον εισαγγελέα έκανε ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη για τις τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, που καθιστούν πλέον αδύνατη τη λειτουργία του νοσοκομείου και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς

«Ύστερα από λεπτομερή έλεγχο και καταγραφή των αποθηκών και των κλινικών του νοσοκομείου, τα αποθέματά μας είναι σχεδόν μηδενικά», αναφέρει στα σχετικά έγγραφα που είναι στη διάθεση της «R». «Υπάρχουν υλικά τα οποία δεν μπορούμε να προμηθευτούμε, επειδή δεν υπάρχουν συμβάσεις και δεν είναι δυνατή η εξωσυμβατική παραγγελία τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα στην καθημερινή αντιμετώπιση των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μας», καταλήγει.

- αναδημοσιευση από την real news της Κυριακής 10-6-2012


- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου