Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Επιστολή προς τον Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 11 12 2012

Προς : ΕΟΠΥΥ
Αθήνα, 11/12/2012
Υπόψη : Πρόεδρου
κ. Ελευθέριου Παπαγεωργόπουλου
Κοινοποίηση : κ. Ιωάννη Βαφειάδη,

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας, σας καταθέτουμε κατωτέρω μια σειρά σκέψεων που η υιοθέτησή τους θα μπορούσε να απλοποιήσει τα πράγματα και να απομειώσει ακόμα περαιτέρω τις δαπάνες του Οργανισμού, μετά την πρόσφατη αλλά και αιφνιδιαστική απαίτηση του ΕΟΠΥΥ για επιβολή νέων ασφαλιστικών τιμών.

Με τις νέες απαιτήσεις του Οργανισμού και τις διαβαθμίσεις που αποφάσισε να εφαρμόσει αναφορικά με τις εξετάσεις αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, θα προκύπτει διαφορετικό ποσό συμμετοχής στους ασφαλισμένους του ταμείου, ανάλογα με το μηχάνημα στο οποίο θα εκτελείται η εξέταση. Αυτό λοιπόν το γεγονός αφενός μεν θα δημιουργήσει μια σύγχυση στην αγορά υπηρεσιών υγείας και αφετέρου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους που έχουν σχέση με την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Για το λόγο αυτό παραθέτουμε τρεις εναλλακτικές προτάσεις:

α) σε όλες τις εξετάσεις η συμμετοχή του ασφαλισμένου να υπολογίζεται επί της τιμής ΦΕΚ που ισχύει έως σήμερα και αυτή να αφαιρείται από τη νέα ασφαλιστική τιμή. Άλλωστε εδώ και ένα χρόνο, οι ασφαλισμένοι σας γνωρίζουν τις τιμές που καταβάλλουν ως συμμετοχή και τις έχουν αποδεχθεί με ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί με ένα μικρό κόστος έχουν άμεσες και ποιοτικές υπηρεσίες. Παράλληλα, η υιοθέτηση αυτή της πρότασης θα σας δημιουργήσει μια περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών για τον οργανισμό, όπως αυτή αποτυπώνεται στον κατωτέρω πίνακα.

Περιγραφή Εξέτασης 

Περαιτέρω Μείωσης Δαπανών


ΑΞΟΝΙΚΕΣ 

2,0% - 15%


ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ 

5,5% - 15%


TRIPLEX – DOPPLER 

4,0%


SCANNING ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ 

6,0%


ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ 

2,5% - 14%


β) μία δεύτερη πρόταση που θα μπορούσε να εξετάσει ο Οργανισμός είναι η καθιέρωση ενός προσδιορισμένου ποσού συμμετοχής του ασφαλισμένου στις εξετάσεις υψηλού κόστους (C.T., M.R.I., TRIPLEX, SCAN ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ) όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα.


Περιγραφή Εξέτασης 

Αποζημίωση Παρόχου από ΕΟΠΥΥ 

Συμμετοχή Ασφαλισμένου 

Περαιτέρω Όφελος Οργανισμού από τις πρόσφατες ανακοινωθείσες νέες ασφαλιστικές τιμές.


ΑΞΟΝΙΚΕΣ 

30 € 

30 € 

12% - 45,7%


ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ 

145 € 

40 € 

5%


SGAN ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ 

155 € 

50 € 

4%


TRIPLEX 

40 € 

25 € 

22%


DOPPLER

ΟΣΤΙΚΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ 

30 € 

20 € 

20%


ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 

Νέες ασφαλιστικές τιμές – 15% επί του ΦΕΚ 

15% επί του ΦΕΚ 

2,5% - 14%

γ) να προσδιοριστούν για όλες τις παρακλινικές εξετάσεις νέες ασφαλιστικές τιμές, αυτές που ο Οργανισμός μπορεί να πληρώσει σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του και να απελευθερωθεί το ποσό που θα απαιτεί ο κάθε πάροχος από τον ασφαλισμένο. Κατά αυτόν τον τρόπο θα λειτουργήσει ελεύθερα ο υγιής ανταγωνισμός και θα υπάρχει όφελος και για τον Οργανισμό αλλά και για τους ασφαλισμένους

Είμεθα στη διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση απαιτηθεί.


Με εκτίμηση



Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γεώργιος Βουγιούκας Ιωάννης Καραμηνάς

Ιατρός Ακτινολόγος Βιοχημικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου