Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΕΟΠΥΥ: Όποιος προλάβει για το 1,5 δισ. της δόσης Πηγή:www.capital.gr

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Εν αναμονή της έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες της καταβολής προς τους ιδιώτες των ληξιπρόθεσμων οφειλών που διατηρεί ο ΕΟΠΥΥ βρίσκονται οι επαγγελματίες της υγείας.

Ο οργανισμός θα λάβει τελικά 1,5 δισ. για την κάλυψη μέρους μόνο των υφιστάμενων οφειλών του μέχρι και 31.12.2011, καθώς τα συνολικά χρέη του αγγίζουν τα 2,03 δισ. Προμηθευτές αναλώσιμων υλικών και φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επιπλέον απαιτήσεις 660 εκατ. από τα νοσοκομεία, οπότε το συνολικό ποσό που οφείλεται προς τους ιδιώτες φτάνει τα 2,69 δισ. ευρώ.

Η ανησυχία ωστόσο παραμένει ανάμεσα σε αυτούς που «έχει λαμβάνειν» από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ούτε πώς θα γίνει η «μοιρασιά» του 1,5 δισ., αλλά ούτε και το τι θα γίνει με το υπόλοιπο των οφειλών. Προτεραιότητα πάντως αναμένεται να δοθεί για ακόμη μια φορά στο φάρμακο, δηλαδή στην πληρωμή των οφειλών φαρμακείων και φαρμακοβιομηχανίας.

Εν τω μεταξύ, μέχρι και την επόμενη Δευτέρα, οι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό θα μπορούν να καταχωρούν στην ειδική εφαρμογή «ΔΑΠΥ, Πίνακας Υποβολών & Υπολοίπων ανά Ασφαλιστικό Ταμείο» όλες τις απαιτήσεις που υπάρχουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία πριν την είσοδο του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να γίνει διασταύρωση των στοιχείων και να προχωρήσει η διαδικασία της πληρωμής. 

Ο «λογαριασμός» πάντως των οφειλών, και με δεδομένο πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις κατά τη διασταύρωση των στοιχείων, έχει ως εξής:

- Φαρμακοβιομηχανία και προμηθευτές: Τα χρέη των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ μέχρι το τέλος του 2011 προς την φαρμακοβιομηχανία ανέρχονται σε 347 εκατ., ενώ τα χρέη προς τους προμηθευτές αναλώσιμου υγειονομικού υλικού σε 150 εκατ. Επιπλέον, τα νοσοκομεία οφείλουν στις εταιρείες 360 εκατ. για φαρμακευτικό υλικό και στους προμηθευτές άλλα 300 εκατ. 

- Φαρμακοποιοί: Στα 230 εκατ. εκτιμώνται οι οφειλές προς τα ιδιωτικά φαρμακεία, μετά και την εξόφληση από τον ΕΟΠΥΥ τον περασμένο Μάιο των υποχρεώσεων του ΟΑΕΕ (33 εκατ.), ενώ κατέβαλε και άλλα 43 εκατ. για λογαριασμό του ΟΠΑΔ.

- Ιατροί (Ιατρικές επισκέψεις): Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας ισχυρίζεται ότι οι ιατροί έχουν ανεξόφλητες απαιτήσεις ύψους 570 εκατ. από τα ταμεία που συγχωνεύθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Αυτό το ποσό, θα πρέπει κατ΄ αρχάς να διαχωριστεί σε ιατρικές επισκέψεις και σε παρακλινικές εξετάσεις (διαγνωστικά εργαστήρια). Όσον αφορά τις ιατρικές επισκέψεις, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις ανέρχονται στα 330 εκατ. και αφορούν κυρίως τον ΟΠΑΔ για όλο το 2011, καθώς ήταν στην ουσία το μοναδικό ταμείο που είχε σύστημα αποζημίωσης «κατά πράξη και περίπτωση». 

- Ιατροί (Διαγνωστικά Εργαστήρια): Τα ταμεία που συνενώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ είχαν διαφορετικού τύπου συμβάσεις με τα διαγνωστικά εργαστήρια. Το συνολικό ανεξόφλητο ποσό ανέρχεται στα 300 εκατ. περίπου και εκκρεμεί από το Σεπτέμβριο του 2010.

- Πάροχοι υγείας, κλινικές και κέντρα αποκατάστασης: Οι κλινικές παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση στους χρόνους αποπληρωμής καθώς και στη διαδικασία, ενώ είναι πολύ έντονο το φαινόμενο των επιλεκτικών πληρωμών. Κάποια ταμεία εξοφλούσαν τα νοσήλια με πλήρη εκκαθάριση των δαπανών (ΟΑΕΕ), ενώ κάποια άλλα με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο στο 90% του αιτούμενου ποσού (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ). Από τα 537 εκατ. που οφείλονται στους παρόχους υγείας, τα 350 εκατ. αφορούν στις κλινικές.

- Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει τέλος 70 εκατ. σε φυσικοθεραπευτές και άλλα 50 εκατ. προς ασφαλισμένους.

Άγνωστο παραμένει αν θα αποδοθεί το υπόλοιπο των οφειλών ή θα πέσει θύμα ενός υποχρεωτικού κουρέματος. Εντούτοις, η καταβολή του 1,5 δισ. αναμένεται με αγωνία, καθώς για τις περισσότερες των επιχειρήσεων δεν σημαίνει μόνο τόνωση ρευστότητας, αλλά συνδέεται και με τη βιωσιμότητά τους.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου