Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου: Μεγάλη η συμμετοχή των κλινικών και εργαστηριακών ιατρών στην επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ που ξεκίνησε σήμερα 17/12/2012

Δελτίο Τύπου

Θέμα: Μεγάλη η συμμετοχή των κλινικών και εργαστηρικών ιατρών στην επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ που ξεκίνησε σήμερα 17/12/2012


Ξεκίνησε σήμερα η επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ των συμβεβλημένων κλινικών και εργαστηριακών ιατρών. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό συμμετοχής που προσεγγίζει το 80% με βάση διαδυκτιακή έρευνα που διεξάγει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (http://polldaddy.com/poll/6738685/)

Υπενθυμίζουμε ότι μόνο για το 2012 ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε ιατρούς και εργαστήρια πάνω από 300 εκ. ευρώ καθώς ΔΕΝ έχει αποζημιώσει τους ιατρούς για ιατρικές εξετάσεις από τον Αύγουστο και για ιατρικές πράξεις – παρακλινικές – εργαστηριακές εξετάσεις από τον Ιούνιο του 2012. Επίσης χρωστά στο ιατρικό σώμα το παρακρατηθέν 10% από τις αρχές του 2012 καθώς επίσης και δεδουλευμένα χρήματα για ολόκληρο το 2011 και το ήμισυ του 2010. Σύνολο οφειλών πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ !!!

Ιδιαίτερη ανησυχία μας προκαλεί ότι το γεγονός ότι μετά την συνάντηση αντιπροσωπίας Προέδρων ιατρικών συλλόγων με τον Αν. Υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, ειπώθηκε, κατά πληροφορίες, ότι από το ποσό του 1,5 δις της κρατικής επιχορήγησης, που δια νόμου (άρθρο 34 του Ν4038) θα πρέπει να αποδοθούν για την κάλυψη των παλιών χρεών των ταμείων που συνέστησαν τον ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΟΓΑ), τελικά θα εξοικονομηθούν αρχικά μόνο 600 εκ ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 300 εκ προορίζονται για ιατρούς, ιατρικά εργαστήρια και κέντρα, φυσιοθεραπευτές και Νοσοκομεία, ποσό που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει τις παλαιές οφειλές και ευθέως παραπέμπει σε εξοντωτικά “κουρέματα”

Πέραν αυτού και παρά το γεγονός ότι οι ιατροί έχουν αποστείλει υπογεγραμμένες τις συμβάσεις τους προς τον ΕΟΠΥΥ και ενώ έχουν πληρωθεί για τους πρώτους μήνες του 2012, αυτός κατά παράβαση κάθε λογικής, ΔΕΝ έχει αποστείλει υπογεγραμμένο αντίγραφο των συμβάσεων αυτών προς τους ιατρούς, τακτική που δεν συνάδει με ένα σύγχρονο κράτος δικαίου !

Κατόπιν όλων αυτών συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι πλήρους αποπληρωμής όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ . Τέλος συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για τις 19/12 και 20/12.

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς, να τιμήσουν επιτέλους τις υποσχέσεις τους, να αποπληρώσουν τα χρέη του οργανισμού χωρίς κανένα «κούρεμα», να αποστείλουν υπογεγραμμένες τις συμβάσεις στους ιατρούς, όπως ο Νόμος και η χρηστή διοίκηση επιβάλλει και να εφαρμόσουν την απαγόρευση χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, έτσι όπως εφαρμόζεται σε ΟΛΕΣ τις χώρες της ΕΕ.Ζητούμε δηλαδή το αυτονόητο και λυπούμαστε ιδιαίτερα που για το αυτονόητο είναι πλέον αναγκαία η επίσχεση παροχής των υπηρεσιών μας προς τον οργανισμό. Ελπίζουμε το Υπ. Υγείας να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να δώσει ΑΜΕΣΕΣ λύσεις.

Για το ΔΣ της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος                           Ο Γεν. Γραμμ.

Ελευθερίου Γεώργιος               Παπασιδέρης Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου