Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ασφαλιστικά ταμεία: Στα 17,3 δισ. οι απώλειες από το διπλό "κούρεμα"

Με τεράστιες απώλειες, που θα φθάσουν συνολικά τα 17,3 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο και πραγματική απομείωση των αποθεματικών τους, που με το ζόρι θα φθάνουν τα 3 δισ. ευρώ, απειλούνται τα ασφαλιστικά ταμεία αν συμμετάσχουν "εθελοντικά" ή υποχρεωτικά στο νέο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, προκειμένου να καταβληθούν οι δόσεις του δανείου των 44 δισ. ευρώ, δηλαδή να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Πρόθυμος για συμμετοχή ο διοικητής του ΙΚΑ

Η κυβέρνηση πιέζει παρασκηνιακά να συμμετάσχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, επηρεάζοντας τους "δικούς" της, δηλαδή τους διορισμένους, στα διοικητικά συμβούλια. Σύμφωνα με το Αγγλικό Δίκαιο (που επιβλήθηκε με το πρώτο "κούρεμα" μέσω της διαδικασίας του PSI τον περασμένο Μάρτιο) θα αρκούσε η συμφωνία των 2/3 προκειμένου η εθελοντική συμμετοχή των ταμείων να μετατραπεί σε υποχρεωτική, καθώς σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιούνται οι περίφημες ρήτρες συλλογικής δράσης.

Η πρώτη δήλωση συμμετοχής στο νέο "κούρεμα" ήρθε προχθές από τον διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλο, ο οποίος δήλωσε "παρών" στο προσκλητήριο του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για συμμετοχή των ταμείων στο πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας περίπου, απείλησε τράπεζες και ταμεία με "Plan B" αν το πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων δεν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Ο διοικητής του ΙΚΑ, εξηγώντας γιατί το Ταμείο θα πρέπει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, ισχυρίστηκε ότι "το συμφέρον του ΙΚΑ είναι ταυτισμένο με τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας", επαναλαμβάνοντας το γνωστό κυβερνητικό επιχείρημα ότι "η συμμετοχή του ΙΚΑ (ή και άλλων ταμείων, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών) στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους δεν θα επηρεάσει τη δυνατότητά του να δίνει συντάξεις, καθώς το «κούρεμα» αφορά ομόλογα με ημερομηνία λήξης άνω της 10ετίας".

Η πραγματικότητα είναι όμως διαφορετική:

*Αν με τη νέα διαδικασία επαναγοράς τα ασφαλιστικά ταμεία πουλήσουν τα ομόλογά τους, π.χ. στο 35%, οι απώλειές τους θα φτάσουν στο 65% σε σχέση με την ονομαστική τιμή που προσδοκούσαν να εισπράξουν με τη λήξη των ομολόγων. 65% απώλειες στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων των 8,1 δισ. ευρώ σημαίνει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα μείνουν με αποθεματικά μόλις 2,8 δισ. ευρώ.

* Σε συνδυασμό με το πρώτο "κούρεμα" (PSI), διαδικασία με την οποία τα ταμεία απώλεσαν το 53% της αξίας των ομολόγων που διακρατούσαν (12 δισ. ευρώ), η υπονόμευση της οικονομικής βιωσιμότητάς τους έρχεται πολύ πιο άμεσα, πολύ πιο κοντά. Και αυτό για δύο επιπλέον λόγους: Η κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία μειώθηκε το 2012 κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα οι ετήσιες απώλειες από το PSI όσον αφορά τις αποδόσεις (τοκομερίδια) υπολογίζονται σε άλλα 800 εκατ. ευρώ. Τώρα, με ένα νέο "κούρεμα", ύψους 65%, οι ίδιες αποδόσεις που σήμερα περιορίζονται στα 120 εκατ. ευρώ θα πέσουν στα 30 εκατ.!

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου