Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ Αύξηση 20% στο Τέλος Επιτηδεύματος

Της Μαρίας Βουργάνα

Την αύξηση πάνω από 20% του τέλους επιτηδεύματος που πληρώνουν 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, φαίνεται πως επιλέγει η κυβέρνηση προκειμένου να λύσει το «γόρδιο δεσμό» της εξασφάλισης πρόσθετων εσόδων για την ενίσχυση 15% -20% των οικογενειακών επιδομάτων που λαμβάνουν οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες οι οποίες επιβαρύνονται υπέρμετρα από την κατάργηση των αφορολογήτων ποσών για τα παιδιά. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει ένα νέο σενάριο φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων από 10% σε 17,5% αντί 15% που προβλέπει το αρχικό σχέδιο.

Οι αλλαγές στο φορολογικό εξετάσθηκαν στην χθεσινοβραδινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στο Μαξίμου και το νέο σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής . Με την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως θα αντισταθμίσει τις απώλειες που θα προκύψουν από την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων.
Σενάριο

Το επικρατέστερο σενάριο για το τέλος επιτηδεύματος προβλέπει:
Αύξηση του τέλους από 500 ευρώ στα 550 - 650 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και όσους αμείβονται με «μπλοκάκι».

Αύξηση του τέλους από 500 ευρώ στα 1.000 ευρώ ή και περισσότερο για τις ΑΕ, τις ΕΠΕ, τις Ετερόρρυθμες και τις Ομόρρυθμες Εταιρείες.
Aύξηση του τέλους για κάθε υποκατάστημα επιχείρησης από 300 ευρώ ενδεχομένως σε 500 ευρώ.

Από την εφαρμογή αυτού του μέτρου εκτιμάται ότι θα καταστεί δυνατό να εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα ύψους 50 έως 250 εκατ. με τα οποία θα επιδιωχθεί να καλυφθεί το πρόσθετο κόστος που θα προκύψει από τις αυξήσεις στα οικογενειακά επιδόματα καθώς και οι απώλειες εσόδων από τυχόν αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας των μισθωτών και συνταξιούχων.

Ειδικότερα, για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων για τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «προσπαθούμε να βρούμε ισοδύναμα για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε το επίδομα που δίνουμε για το τρίτο, το τέταρτο και το πέμπτο παιδί». Σημειώνεται ότι τα νέα επιδόματα κυμαίνονται από 43,33 έως 130 ευρώ το μήνα για τρίτεκνες οικογένειες με εισοδήματα μέχρι 33.000 ευρώ, από 60 έως 180 ευρώ το μήνα για οικογένειες με τέσσερα τέκνα και εισοδήματα μέχρι 36.000 ευρώ και από 80 έως 240 ευρώ το μήνα για οικογένειες με πέντε τέκνα και εισοδήματα μέχρι 39.000 ευρώ.

Φορολογική κλίμακα

Βελτιώσεις εξετάζονται και στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων. Η νέα κλίμακα φόρου που περιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή στο φορολογικό νομοσχέδιο έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Τρεις συντελεστές φόρου, 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος, 36% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τις 25.001 έως 48.000 ευρώ και 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 48.000 ευρώ.

Εκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ η οποία μειώνεται για μεγαλύτερα εισοδήματα και εξαλείφεται στα 42.000 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο ο συντελεστής 45% να επιβάλλεται σε πιο υψηλά κλιμάκια εισοδήματος, δηλαδή να μην ξεκινά πάνω από το επίπεδο των 48.000 ευρώ αλλά από υψηλότερο επίπεδο, π.χ. 50.000 ή 60.000 ευρώ. Εναλλακτικά εξετάζεται ακόμη και σενάριο μείωσης του συντελεστή 45% στο 40%, όμως οι πιθανότητες υιοθέτησης αυτής της λύσης είναι πολύ μικρές.

Σύμφωνα με το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχει καθορίσει η τρόικα, στις 11 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στη Βουλή όλες οι νέες ρυθμίσεις για τη φορολογία εισοδήματος, οι οποίες θα περιληφθούν τελικά σε ένα μίνι φορολογικό νομοσχέδιο.

Βολές από ΣΕΒ

Σήριαλ λογιστικών αναζητήσεων και μικροπολιτικών ελιγμών, αλλά και παράδειγμα προς αποφυγή χαρακτήρισε ο ΣΕΒ τις εξελίξεις με το φορολογικό νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι η παραγωγική οικονομία και η κοινωνία χρειάζονται άμεσα ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα.
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι το νέο σύστημα πρέπει να είναι σταθερό και απλό, εμπεδώνοντας αίσθημα ασφάλειας και προοπτικής και παράλληλα να είναι διάφανο και δίκαιο ώστε να μην υποθάλπει την φοροδιαφυγή.
Επίσης ζητά να έχει αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά, να στηρίζει την επένδυση και την αποταμίευση, να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και να πάψει να έχει τον χαρακτήρα φοροεπιδρομής σε βάρος όσων είναι συνεπείς.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου