Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ : Πληρωμή της ΔΕΗ χωρίς το χαράτσι


To «αλαλούμ» στη ΔΕΗ έχει προκαλέσει η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου για το τέλος ακινήτων, αφού παραμένει άδηλη η τύχη των τριών υπόλοιπων δόσεων, ενώ για τη δεύτερη δόση του ΕΕΤΗΔΕ, η οποία εμπεριέχεται σε λογαριασμούς που έχουν ήδη εκδοθεί, η ΔΕΗ αποφάσισε να αφήσει την πληρωμή του στη βούληση των καταναλωτών.

Οσο για τις υπόλοιπες δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ για το 2012 η ΔΕΗ περιμένει οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα πρέπει σύντομα να δώσει λύση, προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα που θα δημιουργηθεί από τη μη είσπραξη του τέλους.

Σε περίπτωση που ο καταναλωτής επιλέξει να μην πληρώσει το ΕΕΤΗΔΕ, η ΔΕΗ θα ενημερώσει τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, όπως συνέβαινε και με τις προηγούμενους λογαριασμούς που δεν εξοφλούνταν και η οφειλή θα μεταβιβαστεί προς είσπραξη στις εφορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει ολοκληρώσει την αποστολή των λογαριασμών με τη δεύτερη δόση του ΕΕΤΗΔΕ και είχε ξεκινήσει την αποστολή λογαριασμών με την τρίτη δόση, η οποία πλέον «παγώνει».

Αμεσα εκτελεστή

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την επιβολή και είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό το χαράτσι, τον τρόπο υπολογισμού του και την απειλούμενη διακοπή της παροχής ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν. Η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή και υποχρεώνει τη ΔΕΗ να δέχεται την πληρωμή μόνον του ποσού που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, αφαιρώντας το ποσό του ΕΕΤΗΔΕ, καθώς και να μην υπολογίζει, ούτε να ενσωματώνει στους λογαριασμούς ρεύματος την επιφάνεια του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου και του ποσού του τέλους.

Σε διαφορετική περίπτωση η ΔΕΗ υποχρεώνεται σε χρηματική ποινή 300 ευρώ ανά καταναλωτή και λογαριασμό για κάθε παράβαση της δικαστικής εντολής, καθώς και για κάθε ημέρα που δεν θα συμμορφώνεται με τη δικαστική απόφαση. Ας σημειωθεί ότι η είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος έχει οδηγήσει σε κάθετη αύξηση των επισφαλειών της ΔΕΗ, ιδιαίτερα από τις αρχές του χρόνου, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι δεν πρέπει να κόβεται η παροχή ρεύματος σε περίπτωση μη εξόφλησης του ειδικού τέλους.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου