Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

35% μικρότερο το κονδύλι πληρωμών των υγειονομικών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει τις νέες κατά 35% περικοπές του κονδυλίου πρόσθετων αμοιβών για την πληρωμή αργιών, νυχτερινών, εξαιρέσιμων για το μη ιατρικό προσωπικό.

Οι περικοπές αυτές εμφανίζονται στη δημοσιοποίηση και κατανομή των κονδυλίων του Υπουργείου Υγείας του προϋπολογισμού του 2013 στην απόφαση ΔΥ5α/οικ114787 και είναι συνέχεια προγενέστερων περικοπών 2010 – 2012 κατά 40%.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της, το 2012 με τις μειωμένες πιστώσεις υπάρχουν Νοσοκομεία που αδυνατούν να καλύψουν την πληρωμή δεδουλευμένων από έναν έως και έξι μήνες, ενώ σε αρκετά Νοσοκομεία υπάρχουν εκκρεμότητες και από παρελθόντα έτη.

Στο μνημόνιο όπως λέει η ΠΟΕΔΗΝ, είχαν εγγραφεί πιστώσεις 90 εκατ. ευρώ από 99 εκατ. ευρώ το 2012. Όμως στις κατανομές του υπουργείου τελικά διατέθηκαν 58 εκατ. ευρώ. Με το ποσό αυτό παρά τις μειώσεις των βασικών μισθών και του συντελεστή υπολογισμού του ωρομισθίου, είναι αδύνατον να προκύψουν ασφαλή και επαρκή προγράμματα για τη στοιχειώδη λειτουργία των Υγειονομικών Μονάδων.

Η ΠΟΕΔΗΝ κλείνοντας την ανακοίνωσή της αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέο κινητοποιήσεων στον τομέα της Υγείας προκειμένου οι υπεύθυνοι να κατανοήσουν ότι ένα Δημόσιο Αγαθό, όπως η Υγεία και κατ’ επέκταση οι εργαζόμενοι σ΄ αυτή, πρέπει να έχει καλύτερη αντιμετώπιση.

Ανθή Αγγελοπούλου
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου