Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: "Άνθρακες ο θησαυρός" της ένεσης ρευστότητας

“Ψίχουλα” θα ρίξει στην αγορά η κυβέρνηση αντί της περιβόητης “τόνωσης της ρευστότητας”, καθώς από τα 9,31 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη που οφείλει το Δημόσιο σε ιδιώτες, ζήτημα είναι αν θα καταβάλει ως το τέλος του έτους τα μισά από τα 3,5 δισ. ευρώ για τα οποία η ίδια είχε καλλιεργήσει προσδοκίες. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να επιλέξει η κυβέρνηση τον συμψηφισμό οφειλών, ενώ προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες και σε ρύθμιση για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τα 54 δισ. ευρώ, ενώ από αυτά, περί τα 15 δισ. ευρώ θα έχουν σχηματιστεί από την αρχή του έτους έως το τέλος του 2012!

Με γραφειοκρατία και υπό προϋποθέσεις η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

Οι χαμηλές προσδοκίες ως προς την ενίσχυση της ρευστότητας προκύπτουν από τα εξής δεδομένα:

Πρώτον, τι θα συμβεί με την “επαναγορά ομολόγων” από την οποία θα εξαρτηθεί και η ομαλή καταβολή της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ στις 13 Δεκεμβρίου.

Δεύτερον, ότι από αυτά τα 34,4 δισ. ευρώ, 23,8 δισ. ευρώ προορίζονται για τη 2η φάση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Άλλα 4 με 4,5 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στη χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος (ιδίως για τις αυξημένες ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων). Ποσό 3,4 δισ. ευρώ θα διατεθεί για αποπληρωμή των μηνιαίων εντόκων γραμματίων που εξέδωσε το Δημόσιο στις 16 Νοεμβρίου. Περί τα 250 εκατ. ευρώ χρειάζονται για την κάλυψη ομολογιακού δανείου του ΟΣΕ, που λήγει στις 21 Δεκεμβρίου και δεν εντάχθηκε στο PSI. Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση, περί τα 2,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι απομένουν για την εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Τρίτον, από τη γραφειοκρατία που θα απαιτηθεί. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας παρουσίασε χθες ένα σχέδιο εκκαθάρισης, μέσα από πολλαπλούς ελέγχους οι οποίοι προϋποθέτουν την άμεση ανταπόκριση 12 υπουργείων και πλείστων όσων εποπτευομένων φορέων και στη διαδικασία περιλαμβάνονται:

- Η τήρηση του μητρώου δεσμεύσεων, η δέσμευση πιστώσεων πριν την ανάληψη της υποχρέωσης, η ενημέρωση για την ωρίμανση των υποχρεώσεων.

- Ορισμός προϊσταμένου οικονομικών υπηρεσιών.

- Η άμεση μετατροπή των υστερήσεων σε έσοδα των φορέων σε αντίστοιχες μειώσεις στις δαπάνες τους και η δέσμευση για μη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παράλληλα, όλοι οι φορείς που οφείλουν σε ιδιώτες θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το σύνολο των οφειλών που έχουν συσσωρεύσει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 και να αποστείλουν τις σχετικές καταστάσεις κατά χρονολογική σειρά στο αρμόδιο υπουργείο, το οποίο, αφού αξιολογήσει τα αιτήματα, θα διαμορφώσει αναλυτική πρόταση χρηματοδότησής τους και θα την αποστείλει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στην αξιολόγηση των αιτημάτων από την πλευρά του ΓΛΚ θα λαμβάνονται υπόψη κριτήρια όπως η ανταπόκριση των φορέων στην αποστολή των στοιχείων, η πληρότητα, η ακρίβεια και η εγκυρότητα των στοιχείων κ.λπ.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στις άλλες υποχρεώσεις, εκκρεμεί η καταβολή του εφάπαξ 40.229 συνταξιούχων ύψους 1,38 δισ. ευρώ. Αρμόδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι υπάρχει η σκέψη στο οικονομικό επιτελείο να δοθεί το 50% ως προκαταβολή. Τα νοσοκομεία χρωστούν 1,79 δισ. ευρώ, οι ΟΤΑ 971 εκατ. ευρώ και τα υπουργεία 934 εκατ. ευρώ. Οι εκκαθαρισμένες υποχρεώσεις του Δημοσίου για επιστροφές φόρων έως και 30/9 ήταν 738,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 491,7 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφή ΦΠΑ.

Προς ρύθμιση για φόρους

Η αδυναμία εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο των 11,03 δισ. ευρώ από την 1.1.2012 είναι πιθανό φτάσουν στο τέλος του έτους ακόμη και τα 15 δισ. ευρώ, οδηγεί την κυβέρνηση σε νέα ρύθμιση, η οποία εντάσσεται στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει:

* Δόσεις. Θα μπορούν να φτάνουν έως τις 36 με την υποβολή αιτήματος πρώτης διευκόλυνσης στην εφορία και τις 48 για συνεπείς φορολογουμένους. Αντίστοιχες διατάξεις ισχύουν και σήμερα, αλλά το σύνηθες είναι να παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης σε έως 15 δόσεις.

* Μικρή μηνιαία καταβολή. Το σύνηθες πλαφόν των 300 ευρώ ελάχιστης μηνιαίας καταβολής ενδέχεται να μειωθεί στα 50-100 ευρώ.

Όλοι οι πίνακες των οφειλετών του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα: 1, 2, 3, 4, 56


ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου