Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ: Επιστολή στα μέλη - οδηγίες συνταγογράφησης

Προς τα μέλη του Συλλόγου μας


Αρ. Πρωτ. 9084
Ημερ. 28-11-2012

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Συμμορφούμενοι στην απόφαση του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου αναφορικά με τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία θα πρέπει όλα τα μέλη μας τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα να ακολουθήσουν πιστά τις παρακάτω οδηγίες:

α. Στον ειδικό χώρο «ΟΔΗΓΙΑ» για κάθε φάρμακο να αναγράφουν το φαρμακευτικό σκεύασμα με το εμπορικό του όνομα, το οποίο θεωρούν αποτελεσματικό και ασφαλές για το συγκεκριμένο ασθενή.
β. Να ενημερώνουν τον ασθενή για την αλλαγή του τρόπου της συνταγογράφησης και να του εφιστούν την προσοχή σχετικά με την πιθανότητα αλλαγής του φαρμάκου κατά την εκτέλεση της συνταγής.
γ. Να αναγράφουν στο βιβλιάριο του ασθενούς την προτεινόμενη αγωγή.
δ. Επειδή η ύπαρξη επιπλέον σφραγίδας στη συνταγή συνιστά, ενδεχομένως, λόγο ακυρότητας προτείνουμε στο πεδίο «ΣΧΟΛΙΑ» να προστίθεται η φράση: «ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΦΕΡΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ».

Παράλληλα συνιστούμε σε όλους τους συναδέλφους ότι θα πρέπει έχοντας την κάλυψη των συλλογικών μας οργάνων:

α. Να συνεχίσουν να συνταγογραφούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες για τη θεραπεία των ασθενών τους και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα όπου αυτά υπάρχουν.
β. Όπου υπάρχει η δυνατότητα, να λαμβάνεται υπόψη το κόστος θεραπείας, ποτέ βέβαια σε βάρος της ποιότητας αλλά με προσπάθεια περιορισμού της πολυφαρμακίας και των επιπτώσεών της στα οικονομικά τόσο των πολιτών όσο και των ασφαλιστικών ταμείων.
Πιστεύουμε ότι μόνο με αυτήν την υπεύθυνη στάση από μέρος του ιατρικού κόσμου θα πεισθεί η πολιτεία ότι ιατρική χωρίς γιατρούς και χωρίς ιατρική ευθύνη δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς άμεσο κίνδυνο για την υγεία των πολιτών.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    O ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Απόστολος Σωτηρούδης                     Ανδρέας Μαζαράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου