Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Δευτέρα - Τρίτη απεργούν οι φαρμακοποιοί. Σε επίσχεση οι γιατροί

Οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας πραγματοποιούν τη Δευτέρα και την Τρίτη 48ωρη απεργία, συνεχίζοντας επ' αόριστον την αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του οργανισμού. Σε επίσχεση παροχής έργου προς τον ΕΟΠΥΥ προχωρούν από τη Δευτέρα και οι γιατροί, διεκδικώντας -όπως οι φαρμακοποιοί- εξόφληση των οφειλομένων. 

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν την Τετάρτη τα δημόσια νοσοκομεία. Γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις μειώσεις μισθών και στη διαθεσιμότητα. Το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) κάλεσε χθες να μέλη του να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. 

Την ίδια ώρα, οι ασφαλισμένοι βιώνουν μία τεράστια ταλαιπωρία και υφίστανται ένα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος. Οσο διαρκεί η αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση από τους φαρμακοποιούς, πληρώνουν οι ίδιοι το σύνολο της αξίας των συνταγών τους, διεκδικώντας το ποσό από τον ΕΟΠΥΥ. 

Από τη Δευτέρα, το ίδιο θα ισχύει και για τις ιατρικές πράξεις, τις εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, λόγω της επίσχεσης των γιατρών. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε χθες ότι θα καταβληθούν άμεσα τα ποσά που διεκδικούν οι ασφαλισμένοι, με αιτήσεις τους στον ΕΟΠΥΥ (φάρμακα, εξετάσεις, γυαλιά όρασης). 

Ο χώρος της Υγείας θα παραμείνει στο «κόκκινο» τουλάχιστον έως την Τετάρτη, οπότε συνεδριάζει εκ νέου το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες του κλάδου. Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να ρίξει γέφυρες με τους φαρμακοποιούς, ώστε να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις τους και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. 

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί ζητούν να αποσυρθεί η επίμαχη ανακοίνωση του κ. Λυκουρέντζου, σύμφωνα με την οποία επίκειται πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, το οποίο αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον κλάδο. 

Τα ποσά που χρωστά ο ΕΟΠΥΥ 

Ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς. 

Στους φαρμακοποιούς οφείλονται 170 εκατομμύρια για συνταγές που έχουν εκτελεστεί έως το τέλος του 2011 και πάνω από 700 εκατομμύρια για συνταγές που έχουν εκτελεστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και τον Νοέμβριο. 

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τούς έχει εξοφλήσει και τον Αύγουστο, πληρώνοντάς τους κατά προτεραιότητα, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα με τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. 

Μεγαλύτερα είναι τα διαστήματα εξόφλησης των γιατρών. Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ) εκτιμά ότι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους εργαστηριακούς και κλινικούς γιατρούς ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ. 

Μόνο για το 2012 ο οργανισμός οφείλει σε γιατρούς και εργαστήρια πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ. 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου