Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

ΝΔ - ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ : Το Σχέδιο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου

29 Νοεμβρίου 2012

ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2012, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δημόσιων φορέων και υπηρεσιών που απαρτίζουν τη Γενική Κυβέρνηση παρουσίαζε συνολικές απλήρωτες υποχρεώσεις από δαπάνες 8,6 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα εκκρεμούν υποχρεώσεις από επιστροφές φόρων ύψους 738 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη τη σημασία που έχει για την οικονομία η εξόφληση αυτών των οφειλών, και η οποία μετά την απόφαση του Eurogroupγίνεται δυνατή, προωθεί τη σταδιακή εξόφλησή τους, δίνοντας προτεραιότητα στα χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31/12/2011.
Οι περισσότερο ώριμες πληρωμές είναι:
- η πληρωμή του εφάπαξ για 40.229 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί, ύψους 1,384 δισ. ευρώ,
- οι οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρίες που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ,
- επιστροφές φόρων συνολικού ύψους 738 εκατ. ευρώ.
Η αποπληρωμή και η ομαλοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα γίνεται σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές:
-> Η εξόφληση θα γίνεται με ιεραρχικό τρόπο, δηλαδή θα προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις. Η σειρά αυτή μπορεί να ανατρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- όταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κλπ. ή η παροχή εκπτώσεων,
- όταν αφορούν την αντιμετώπιση επιτακτικών και επειγουσών αναγκών, που θα έχουν κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, όπως όταν διακυβεύεται η συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών,
- όταν υφίστανται κίνδυνοι προσφυγής εναντίον των υπηρεσιών, που θα αυξάνουν το κόστος.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα εξοφληθούν υποχρεώσεις του 2012 πριν την εξόφληση των υφιστάμενων κατά την 31-12-2011, εκτός εάν υφίστανται κωλύματα νομιμότητας για την εξόφληση κάποιων υποχρεώσεων.

- Σε περιπτώσεις που υφίστανται φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις θα παρακρατούνται τα αντίστοιχα ποσά και θα αποδίδεται το καθαρό ποσό στους δικαιούχους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
- Καμία μη νόμιμη δαπάνη δεν θα χρηματοδοτηθεί.
- Οι πληρωμές θα γίνονται το συντομότερο δυνατόν από τη λήψη της χρηματοδότησης.
Για τη διάθεση των απαιτούμενων πιστώσεων αλλά και για την αποφυγή της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, απαιτείται η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών/ΓΛΚ και του οικείου Υπουργείου. Αντίστοιχα μνημόνια υπογράφονται μεταξύ των υπουργείων και των εποπτευόμενων από αυτά φορέων.
Με τη στρατηγική αυτή θα μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου και θα αυξηθεί η ρευστότητα της οικονομίας με ότι αυτό συνεπάγεται.

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου