Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Δέσμευση για εξόφληση των οφειλών προς τους πολίτες

ΝΑFTEMPORIKI

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεσμεύθηκε από τις Βρυξέλλες πως μέσα στους επόμενους μήνες το δημόσιο θα ξεχρεώσει «όλα όσα χρωστάει στους έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια».

Η απόφαση για εκταμίευση της δόσης αποτελεί δικαίωση, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας πως η σημερινή ημέρα είναι ημέρα ενότητας και ελπίδας.

Παράλληλα, δεσμεύθηκε πως μέσα στους επόμενους μήνες το δημόσιο θα ξεχρεώσει «όλα όσα χρωστάει στους έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια». Ανέφερε ακόμη πως μέσα στις επόμενες βδομάδες θα ανακεφαλαιοοποιηθούν οι τράπεζες που «έχουν εδώ και ένα χρόνο κυριολεκτικά παραλύσει».

Οπως είπε ο Πρωθυπουργός, «ήδη εξασφαλίσαμε ότι θα μπουν την επόμενη χρονιά στην οικονομία περισσότερα χρήματα από εκείνα που θα βγουν λόγω της λιτότητας». Τόνισε δε ότι κανείς δεν είχε τολμήσει προηγουμένως να προβλέψει ότι θα καταβληθούν στην Ελλάδα συνολικά 52,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 δισ. θα μείνουν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 11 δισ. σβήνουν χρέος της τάξεως των 20 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς έκανε ακόμη λόγο για «δικαίωση» της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι το «σύννεφο αβεβαιότητας» που σκέπαζε τη χώρα όλο αυτό το διάστημα απομακρύνθηκε οριστικά και αυτό, όπως εκτίμησε, θα επιτρέψει να υπάρξουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα πήρε μια μεγάλη ανάσα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «μεγάλη ανάσα» για τη χώρα την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πάντως ότι όσοι εργάστηκαν γι’ αυτή νιώθουν «δικαιωμένοι αλλά όχι εφησυχασμένοι».

Αφού υπενθύμισε ότι μέχρι τα τέλη του Μαρτίου θα εκταμιευθούν συνολικά 52,5 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, διευκρίνισε ότι από τη δόση «μαμούθ», των 34,3 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί την επόμενη εβδομάδα, τα 16 δισ. ευρώ αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών, τα 7 δισ. στον προϋπολογισμό και την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα 11,3 δισ. την κάλυψη τους κόστους της επαναγοράς ομολόγων.

«Η Ελλάδα κάλυψε μια αναγκαία συνθήκη για να παραμείνει στο ευρώ [EUR=X] », υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας. Πρόσθεσε όμως ότι η χώρα πρέπει τώρα να καλύψει και την «ικανή συνθήκη», η οποία είναι να εφαρμοστούν όσα έχουν ψηφιστεί, αλλά και το φορολογικό, το οποίο, όπως είπε, κατατίθεται απόψε.

Η απελευθέρωση των αγορών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ παραμένουν οι μεγάλες προκλήσεις που μαζί με σημερινή απόφαση θα διώξουν την αβεβαιότητα που περιέβαλε τη χώρα, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η χώρα εξασφάλισε τα απαραίτητα χρήματα για να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της, κερδίζοντας παράλληλα χρόνο ώστε να φρενάρει την ύφεση, αλλά και «μια μοναδική ευκαιρία» να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις «με άνεση χρόνου».

«Οσοι πόνταραν στην κατάρρευση της χώρας διαψεύστηκαν. Το ταξίδι σήμερα αρχίζει αλλά χωρίς τα σύννεφα της αβεβαιότητας», κατέληξε.

ΣΥΡΙΖΑ: Τεχνητή δόση αισιοδοξίας

Για «τεχνητή δόση αισιοδοξίας», που όμως «δεν πείθει κανέναν», έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες.

«Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να παρουσιάσει για άλλη μια φορά τον εαυτό του και την κυβέρνηση του ως «σωτήρες», πέφτει στο κενό», σχολίασε η Κουμουνδούρου.

Υποστήριξε επίσης ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα που βιώνει η πλειονότητα της κοινωνίας «από την ακραία μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, που μειώνει τα εισοδήματα, αυξάνει την ανεργία, επιτείνει την ύφεση και καταστρέφει τις προοπτικές της χώρας για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».

ΑΝΕΛ: Δανειστές και κερδοσκόποι θα ωφεληθούν από τη δόση

Με τα δισεκατομμύρια «που κραδαίνει ως λάφυρο» η κυβέρνηση, θα ωφεληθούν δανειστές και κερδοσκόποι, μεγαλοτραπεζίτες και μεγαλοεργολάβοι, αλλά δεν θα πάρει ούτε μία ανάσα ανακούφισης ο οικογενειάρχης, ο άνεργος, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος και επαγγελματίας, υποστήριξαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως αναφέρουν, οι σημερινές «διθυραμβικές» δηλώσεις του πρωθυπουργού δείχνουν όχι την απόλυτη ψυχική και πολιτική απόσταση που έχει από τις ελληνικές οικογένειες που υποφέρουν μέσα στην οικονομική υστέρηση.

Παράλληλα η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά φανερώνει, σύμφωνα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, και τη μανία ψεύδους που διακρίνει τον Πρωθυπουργό προκειμένου «να συντηρήσει στη ζωή τη μνημονιακή συγκυβέρνηση των προθύμων» και κυρίως να κρύψει από το λαό την αλήθεια για το πού πάνε στην πραγματικότητα τα λεφτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου