Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ


ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΛΑΡΙΣΑ 13-12-2012 

«Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» 

Ν.Π.Δ.Δ. 


Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας (ΙΣΛ) στηρίζει την προγραμματισμένη κινητοποίηση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ που ξεκινάει από τη Δευτέρα 17-12-2012 με την μορφή της επίσχεσης παροχής υπηρεσιών των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ κλινικών και εργαστηριακών γιατρών, μέχρι πλήρους αποπληρωμής όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Επίσης, συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 19-12-2012 που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ σύμφωνα με την από 7-12-2012 απόφαση του ΔΣ του ΠΙΣ. 

Ο ΙΣΛ εκτιμά πως ο ΕΟΠΥΥ κατέρρευσε και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις για την κάλυψη των υπηρεσιών υγείας. Τα δυσβάσταχτα χρέη του (παλιά και νέα) που μόνο προς τους γιατρούς ξεπερνούν το 1 δις ευρώ, ενώ συνολικά αγγίζουν τα 2,6 δις ευρώ (ιδιωτικά νοσηλευτήρια, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ.) σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αναδεικνύουν την μεγάλη οργανωτική, λειτουργική και οικονομική αδυναμία του ΕΟΠΥΥ, καθώς και την κακοήθη μέχρι σήμερα πορεία του, που αν συνεχιστεί, θέτει σε κίνδυνο γιατρούς και ασφαλισμένους. 

Πρέπει τώρα αμέσως να σταματήσει η ομηρία ασφαλισμένων και παρόχων υγείας, που εγκλωβίστηκαν σ’ ένα σύστημα που καθημερινά βουλιάζει όλο και περισσότερο, απαιτώντας από τους μεν ασφαλισμένους να πληρώνουν όλο και περισσότερα για την υγεία και το φάρμακό τους, τους δε γιατρούς να δουλεύουν εθελοντικά. 

Οι πρόσφατες συναντήσεις του ΠΙΣ, τόσο με τον Υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο, όσο και με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Παπαγεωργόπουλο, δεν αφήνουν καμιά χαραμάδα ελπίδας για την αναβάθμιση της περίθαλψης του Λαού μας και την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπρέπειας των λειτουργών υγείας, λόγω του αδιαπέραστου μνημονιακού τείχους που ορθώθηκε ανάμεσά μας. 

Τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων, αλλά και οι ίδιοι οι απλοί πολίτες, έχουν καταλάβει πλέον το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος τους και συντάσσονται καθημερινά μαζί μας, σ’ έναν κοινό αγώνα για μια καλύτερη περίθαλψη. 

Όσο η κυβέρνηση θα επιμένει να αγνοεί τις προτάσεις των συλλογικών μας οργάνων για ανάσχεση της κατάρρευσης του Συστήματος Υγείας με παράλληλο εξορθολογισμό των δαπανών και πάταξη της παραοικονομίας της υγείας, τόσο οι προσδοκίες του Ελληνικού Λαού θα διαψεύδονται. Εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για τις λεγόμενες «αυτοδίκαιες αργίες» το νέο «φρούτο» του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που με το πρόσχημα στοιχειωδών παραβάσεων συναδέλφων που εκκρεμούν, κινδυνεύουν να τεθούν σε αργία 14 γιατροί του ΓΝΛ. Ήδη αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με την ΟΕΝΓΕ, θα σταματήσουμε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες της εξουσίας. 

Κάνουμε και πάλι έκκληση προς τους κυβερνώντες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες που ζουν σ’ αυτή τη χώρα, εργαζόμενους και άνεργους-ανασφάλιστους και να υιοθετήσει τα παρακάτω προτεινόμενα: 

Όσον αφορά το ΕΣΥ, άμεση χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό και υιοθέτηση των προτάσεων της ΟΕΝΓΕ. 

Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, εμμένουμε στις προτάσεις του Συλλόγου μας, που είναι αναγκαίες και επιβεβλημένες για την βιωσιμότητα του: 

1. Άμεσος και ουσιαστικός διάλογος με συγκεκριμένη ατζέντα για την διοικητική-λειτουργική αναδιοργάνωση του, μακριά από παλαιοκομματικές και ξεπερασμένες αντιλήψεις. 

2. Έκτακτη χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό και παράλληλη αύξηση της ετήσιας επιχορήγησης στο 1% του ΑΕΠ. 

3. Αναλογικός επιμερισμός της περιουσίας και των αποθεματικών των επιμέρους ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Άμεσος δανεισμός για προσωρινή ανακούφιση με υποθήκευση της ακίνητης περιουσίας που θα περιέλθει στον ΕΟΠΥΥ απ’ τον επιμερισμό. 

4. Άμεση κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων-ανασφάλιστων και ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ, με πληρωμή των εισφορών τους μέσω διαφόρων προγραμμάτων, αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού. 

5. Καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής των μεγαλοεργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. 

6. Αναβάθμιση του ΣΗΣ σε ολοκληρωμένη υπηρεσία ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, για ουσιαστικό εξορθολογισμό των δαπανών. 

7. Εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, φιλικά προς τους χρήστες. 

8. Επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης και των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, με υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. 



Είναι ώρα αλληλεγγύης και αντίδρασης για όλους τους γιατρούς. Για λόγους αξιοπρέπειας και κοινωνικής ευθύνης προς την Ελλάδα, οι γιατροί των Νοσοκομείων και της ΠΦΥ, που σήμερα αγωνίζονται, χρειάζονται την συμπαράσταση όλων μας. Ο ΙΣΛ στηρίζει και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ. 


Για τον Ι.Σ.Λ. 


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 


ΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου