Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Είκοσι μειοδότες με την ίδια τιμή στον διαγωνισμό

Με «καπέλο» δεκάδων εκατ. ευρώ εξακολουθούν να προμηθεύονται τα δημόσια νοσοκομεία, κυρίως τα αναλώσιμα υλικά, αποδεικνύοντας ότι τα συμφέροντα στο χώρο της Υγείας είναι ιδιαίτερα..., ανθεκτικά, ακόμη και σε περίοδο ισχνών αγελάδων!

Ενδεικτική είναι n περίπτωση των φίλτρων τεχνητού νεφρού, τα οποία n χώρα μας τα προμηθεύετε σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις έως κατ 200% ακριβότερα από άλλες χώρες. Σύμφωνα μάλιστα με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, κάθε χρόνο τα δημόσια νοσοκομεία προμηθεύονται 725.760 φίλτρα, δαπανώντας περί τα 24 εκατ. ευρώ, ετησίως!

Αν και οι τιμές μειώθηκαν μετά το 2009 -οπότε και καταργήθηκαν οι «αμαρτωλές» υπουργικές αποφάσεις και τα ΦΕΚ που καθόριζαν τις υψηλές τιμές- οι υπερτιμολογήσεις παρέμειναν. 'Έτσι, από 45 - 50 ευρώ που ήταν n τιμή το 2009, διαμορφώθηκε στα 40 - 45 ευρώ το 2010 (με το Παρατηρητήριο Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας - ΕΠΥ) για να «κλείσει» στα 30 - 35 ευρώ (μετά από διαβούλευση με παρέμβαση της Επιτροπής). Όταν οι ίδιες εταιρείες προσφέρουν τα ίδια προϊόντα στην Κύπρο με τιμές πολύ χαμηλότερες και συγκεκριμένα στα 10-28 ευρώ.

Την υπόθεση ήδη διερευνά n Επιτροπή Ανταγωνισμού (ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έλεγχος διαγωνισμών για την προμήθεια άλλης κατηγορίας ιατρικών ειδών), n οποία ενημερώθηκε σχετικά από την ΕΠΥ. Είχε προηγηθεί προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια υλικών τεχνητού νεφρού, στον οποίο όλες οι εταιρείες που συμμετείχαν προσέφεραν κατά... σατανική σύμπτωση την ίδια ακριβώς τιμή. «Πουθενά και σε κανέναν διαγωνισμό δεν έχει γίνει αυτό. Να εμφανιστούν 20 μειοδότες με την ίδια τιμή», δηλώνει στην «ΗτΣ» n πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας k. Αικατερίνη Καστανιώτη. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε n κ. Καστανιώτη στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, n προσφορά των εταιρειών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για τα Φίλτρα χαμηλής διαπερατότητας (low-flux) ανέρχεται στα 30 ευρώ και για τα Φίλτρα υψηλής διαπερατότητας (high-flux) στα 35 ευρώ.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε παρέμβαση από συγκεκριμένη εταιρεία του κλάδου που προσφέρει τα Φίλτρα χαμηλής διαπερατότητας (low-flux) στα 17 Ευρώ και τα Φίλτρα υψηλής διαπερατότητας (high-flux) στα 28 Ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑΣΠΥΤΕΝ) στο αίτημα της ΕΠΥ να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών, εξέφρασε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε εκπτώσεις επί των αρχικών προσφορών, υπό προϋποθέσεις: να νομιμοποιηθούν και να εξοφληθούν οι παλιές οφειλές των νοσοκομείων (έγιναν εξωσυμβατικά και δεν τις εγκρίνει το ελεγκτικό συνέδριο) και να εξοφλούνται εντός 60 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης των σχετικών τιμολογίων.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Μετά την εξέλιξη αυτή, n ΕΠΥ προχώρησε στην ανάρτηση-των νέων μειωμένων τιμών (που προέκυψαν από την προσφορά της συγκεκριμένης εταιρίας) στο Παρατηρητήριο Τιμών ώστε τα νοσοκομεία πλέον να προμηθεύονται με χαμηλότερες τιμές τα Φίλτρα τεχνητού νεφρού. Παράλληλα, n ΕΠΥ θα ενημερώσει τις μειοδότριες εταιρείες πού μετείχαν στον διαγωνισμό, ώστε να επαναπροσδιορίσουν τις προσφορές τους σε τιμές ίσες ή μικρότερες με τις διαμορφούμενες πλέον νέες Τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να προσαρμόσουν τις προσφορές τους κάτω από τις νέες Τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, «το υπουργείο Υγείας με απόλυτη διαφάνεια θα επιμείνει στην περαιτέρω δραστική μείωση των τιμών της Αγοράς Φίλτρων Τεχνητού Νεφρού, λαμβανομένου υπόψιν των χαμηλότερων (low-flux) τιμών οι οποίες ισχύουν σε χώρες-μέλη της Ε.Ε».

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου