Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Άμεση έγκριση των εφημεριών ζητά ο ΙΣΑ από το Γενικό Λογιστήριο



Με επείγουσα επιστολή του προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να καταβληθούν άμεσα οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ και των ειδικευόμενων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι άνθρωποι στις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, οι ιατροί του ΕΣΥ και οι ειδικευόμενοι έχουν ήδη δεχθεί μείωση στις αποδοχές τους και η περικοπή και μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, καθώς επίσης και των επιδομάτων αλλά και των αποζημιώσεων, τους εξαντλεί οικονομικά και δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν πλέον στις βασικές βιοτικές ανάγκες των οικογενειών τους.

Στην επιστολή ο κ. Πατούλης αναφέρει τα εξής “Σύμφωνα με το άρθρο 45 παρ.2α του Ν 4071/2012, οι αποζημιώσεις για εφημερίες ιατρών των νοσοκομείων και κέντρων υγείας του Ε.Σ.Υ. και του Ε.Κ.Α.Β., καταβάλλονται με χρηματικά εντάλματα που εκδίδονται από τις οικείες Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) στους νομούς και νομαρχίες, σε βάρος των πιστώσεων του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που τους μεταβιβάζονται με επιτροπικά εντάλματα. Ως γνωστό με την ανωτέρω διάταξη και τις εκδοθείσες κατ’ εφαρμογή αυτής αποφάσεων, μεταβιβάζονται πιστώσεις από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας σε εποπτευόμενους φορείς παροχής υπηρεσιών υγειάς για την πληρωμή των εφημεριών των ιατρών και των εν γένει αμοιβών τους. Οι ανωτέρω επιχορηγήσεις λόγω της κινητικότητας του προσωπικού των ως άνω φορέων άλλες φορές υπερβαίνουν και άλλες υπολείπονται των πληρωτέων ποσών στους δικαιούχους. Κατόπιν τούτων η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας με την οικ.608/27-11-2012 εγκύκλιο ενέκρινε τη χρησιμοποίηση των χρηματικών πλεονασμάτων για την κάλυψη και την πληρωμή εφημεριών και των εν γένει πρόσθετων αμοιβών του ιατρικού προσωπικού. Παρά ταύτα με το υπ. αριθμ.2/85697/0026 έγγραφο σας εκφράσατε αντιρρήσεις. Ενόψει των ανωτέρω, σας καλούμε όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την κατ’ αποδοχή της εγκυκλίου και με άλλη νομοθετική παρέμβαση, εφόσον απαιτείτε, να επιλύσετε άμεσα το πρόβλημα για την έγκριση των πληρωμών των εφημεριών και των εν γένει πρόσθετων αμοιβών, λαμβάνοντας υπόψη ότι από την περαιτέρω καθυστέρηση οι ιατροί θα βρεθούν σε μεγαλύτερη αδυναμία εξασφάλισης των προς τω ζην τους”.

Ανθή Αγγελοπούλου
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου