Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΙΣΠ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΙΑΤΡΟΥΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από επισταμένη διερεύνηση της πορείας της διαδικασίας εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις τοπικές μονάδες των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και από τη Διευθύντρια Οικονομικού του ΕΟΠΥΥ κα Περδίκη, προκύπτουν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:

1. Όπως έχει γνωστοποιηθεί σε επιστολή του ΙΣΠ προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, δεν έχει προκύψει ενεργοποίηση των διαδικασιών αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιατρούς από τα πρώην ταμεία, λόγω έλλειψης περαιτέρω σαφών οδηγιών και εντολών έναρξης της διαδικασίας από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

2. Μέσω e-mail η κεντρική διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζήτησε χθες το πρωί από τις τοπικές μονάδες των πρώην ταμείων να αποστείλουν σε συνημμένο πίνακα το σύνολο των εκκαθαρισθέντων λογαριασμών των ληξιπροθέσμων οφειλών με πλήρη ή πρόχειρο λογιστικό έλεγχο με τελική διορία σήμερα 29/03/2013. Οι υπηρεσίες αιφνιδιάστηκαν και ελάχιστες είναι εκείνες που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την Κα Κομπορόζου Αθηνά, προϊσταμένη του ΕΟΠΥΥ, πήραμε διαβεβαίωση ότι θα αποστείλει τα συνολικά αιτούμενα ποσά του πρώην ΟΠΑΔ.

3. Θα ανοίξει λογισμική εφαρμογή από τον ​ΕΟΠΥΥ που θα επιτρέπει την επίσημη καταχώρηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ) κατά τον πρόχειρο ή πλήρη λογιστικό έλεγχο μετά τις 08/04/2013.

4. Οι λογαριασμοί θα προωθούνται χωριστά ανά πρώην ταμείο, ανάλογα με την ανταπόκριση τους (ΙΚΑ, ΤΥΔΚΥ, ΟΑΕΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ, κλπ) στη διαδικασία εκκαθάρισης και ενταλματοποίησης.

5. Ταμεία που έχουν ολοκληρώσει την πλήρη εκκαθάριση (λχ ΙΚΑ, ΤΥΔΚΥ, ΟΑΕΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ) θα πληρώσουν, παρακρατώντας μόνο το ποσό του «κουρέματος» ανά τιμολόγιο και ανά μήνα. Ταμεία που έχουν κάνει πρόχειρο λογιστικό έλεγχο (λχ ΟΠΑΔ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ) θα πληρώσουν προκαταβολή 90% αφού πρώτα παρακρατήσουν το ποσό του «κουρέματος».

6. Έχει ζητηθεί επίσημο χρονοδιάγραμμα πληρωμών από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εκ μέρους του ΙΣΠ. «Το συντομότερο δυνατόν» είναι απάντηση προφορική, αόριστη και μη δεσμευτική. Επειδή η υπογραφή της υπεύθυνης δήλωσης πιθανόν να σημαίνει παραίτηση από κάθε νομική διεκδίκηση ή αξίωση, και επειδή υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην τηρήσει ο Οργανισμός σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμής των ποσών της προκαταβολής του 90% ή του υπόλοιπου 10% της τελικής εκκαθάρισης, καλό είναι να μην καταθέσετε καμία υπεύθυνη δήλωση προς το παρόν, πριν σας δοθούν οδηγίες. Ως ελάχιστη ενέργεια θα πρέπει να αναγραφεί στην υπεύθυνη δήλωση το αιτούμενο συνολικό οφειλόμενο ποσό από κάθε φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΠΥΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ πάροχοι υγείας από 1/1/2012, οι οποίοι υποχρεούνται στην έκδοση τιμολογίων με την υποβολή των λογαριασμών δαπανών (ηλεκτρονικά και φυσικά), δηλαδή νομικά πρόσωπα, όπως Διαγνωστικά Κέντρα, Ιατρικές Εταιρείες, Νοσοκομεία, Κλινικές, Κλινικές και Ιδρύματα Χρονίων Παθήσεων, Ξενώνες, Ειδικά Σχολεία κλπ, θα πρέπει να εκδίδουν και να υποβάλουν φορολογικά παραστατικά (τιμολόγια) για το σύνολο της αιτούμενης δαπάνης και όχι της προκαταβολής, μαζί με την κατάθεση των φυσικών παραστατικών στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ.
Όσοι από τους παραπάνω παρόχους υγείας δεν έχουν υποβάλει φορολογικά παραστατικά, για το υπόλοιπο των δαπανών, που έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα (δηλαδή το 10% = σύνολο λογαριασμού – προκαταβολή), θα πρέπει να προσέλθουν έγκαιρα στις Περιφερειακές Διευθύνσεις, να καταθέσουν συμπληρωματικά τιμολόγια, τα οποία στην συνέχεια πρέπει να καταχωρηθούν στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα στην οθόνη «Φορολογικά Παραστατικά Προμηθευτών» από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις.

Η Πρόεδρος                       Ο Γραμματέας

Αννα Μαστοράκου            Γεώργιος Σκρουμπής

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου