Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Υγεία και οικονομική κρίση

Σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία των πολιτών φαίνεται ότι έχει η οικονομική κρίση σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία κατέγραψε τις επιπτώσεις που παρουσιάζει στους Έλληνες τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, ήδη έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση σε ό,τι αφορά τις διαταραχές που συνδέονται με το άγχος, καθώς επίσης στις καρδιοπάθειες και τα εμφράγματα, λόγω της ανεργίας και της αδυναμίας τους να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Όπως αναμενόταν, η υγεία των ανδρών έχει επηρεαστεί περισσότερο από την οικονομική κρίση απ' ό,τι η υγεία των γυναικών.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Σωτήρη Βανδώρο, χρησιμοποίησε στοιχεία της Eurostat που συγκεντρώθηκαν από 54.120 άτομα στην Ελλάδα μετά το 2009 (πριν την προσφυγή στο ΔΝΤ), λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, η οικονομική κατάσταση κ.ά. Μάλιστα, σύγκριναν τις τάσεις που παρατηρήθηκαν με την υγεία του πληθυσμού της Πολωνίας, ο οποίος δεν έχει βιώσει οικονομική κρίση.

Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της μελέτης, η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει κατακόρυφα τα προβλήματα υγείας και κυρίως εκείνα που συνδέονται με το άγχος, κάτι που προφανώς δεν υφίσταται στην Πολωνία.

Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης οι κάτοικοι των δύο χωρών είχαν τις ίδιες τάσεις υγείας (αλλά όχι το ίδιο επίπεδο υγείας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια μελέτη του 2011 (των Κεντικελένη, Καρανικολού, Παπανικολά, Μακή και Στάκλερ) επιβεβαιώνει τα ευρήματα της ομάδας του Βανδώρου, και επιπλέον επισημαίνει την αύξηση της βίας, των αυτοκτονιών, και των κρουσμάτων HIV. Υπογραμμίζει όμως και κάποιες ενθαρρυντικές τάσεις, όπως η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Δημόσιας Υγείας και πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διαπίστωση ότι η υγεία των Ελλήνων πολιτών έχει επιδεινωθεί αρκετά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

http://medispin.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου