Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ρυθμιστής ο ασθενής στην επιλογή του φαρμάκου!

Μια νέα εποχή στην αγορά του φαρμάκου στην Ελλάδα, σηματοδοτεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με την θετική λίστα με βάση την ασφαλιστική τιμή. Το Υπουργείο προσκαλεί τον ασθενή να ζητά από τον γιατρό του και τον φαρμακοποιό, το φαρμακευτικό εκείνο σκεύασμα που η λιανική του τιμή ταυτίζεται με την ασφαλιστική τιμή με στόχο να μην επιβαρυνθεί ο ίδιος οικονομικά. Παράλληλα ζητά από το γιατρό να προσαρμόσει την συνταγογραφική του συμπεριφορά έτσι ώστε να μην επιβαρύνει οικονομικά τον ασθενή και να τον ενημερώνει για τις εναλλακτικές λύσεις, εάν προτίθεται να συνταγογραφήσει ακριβότερο.

Με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο θεωρεί ότι οι εταιρείες θα αναγκαστούν να μειώσουν τις τιμές των φαρμάκων που έχουν λιανική τιμή μεγαλύτερη της ασφαλιστικής τιμής για να μη χάσουν, ή να πάρουν μερίδιο στην αγορά. Τότε αφενός ο ασθενής θα έχει πρόσβαση σχεδόν σε όλα τα φάρμακα χωρίς επιβάρυνση μιας και οι λιανικές τιμές στην πορεία θα διαμορφωθούν κοντά στις ασφαλιστικές, ενώ παράλληλα το Υπουργείο αναμένει ότι και η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί. Μένει να το δούμε…

Σύμφωνα με το νέο σύστημα αποζημίωσης εφόσον επιλέγεται φάρμακο για το οποίο το κόστος ημερήσιας θεραπείας είναι στα επίπεδα της ασφαλιστικής τιμής, ο ασθενής δεν θα χρειαστεί να πληρώσει από την τσέπη του, πέρα από τη συμμετοχή του. Μέχρι τώρα εάν επέλεγε ακριβότερο, επιβαρύνονταν με την διαφορά την οποία πλήρωνε εξ’ ολοκλήρου. Με το νέο σύστημα εφόσον ο ασθενής συμφωνήσει να συνταγογραφηθεί σκεύασμα με μεγαλύτερη λιανική τιμή σε σχέση με την ασφαλιστική, την διαφορά την καλύπτει 50% ο ΕΟΠΥΥ και 50% ο ασθενής. Στην ανακοίνωση του Υπουργείου επισημαίνεται… με νόημα(!) ότι σε όλες τις χώρες που εφαρμόζεται αυτό το μέτρο την διαφορά την πληρώνει εξ ‘ολοκλήρου ο ασθενής.

Το Υπουργείο διευκρινίζει ότι σύμφωνα με υπολογισμούς της ΗΔΙΚΑ όταν το μέτρο λειτουργήσει ολοκληρωμένα θα μειώσει την δαπάνη για τα φάρμακα από την τσέπη των ασθενών περίπου 50 εκ. τον χρόνο.

Ημ/νία Δημοσίευσης: 26/03/2013  HEALTHVIEW.GR

http://medispin.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου