Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΠΦΣ: Προσοχή στη χορήγηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, εκτός φαρμακείου

Με τη συμβουλή του φαρμακοποιού πρέπει να χορηγούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), αφού έχουν παρενέργειες και αντενδείξεις, όπως τα συνταγογραφούμενα και δεν είναι δυνατό να χορηγούνται από τα σούπερ μάρκετ.

Την επισήμανση αυτή έκαναν την Πέμπτη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, οι φαρμακοποιοί κ.κ. Αντώνης Αυγερινός, Δημήτρης Καραγεωργίου και Γιάννης Δαγρές και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως (ΕΦΕΧ) κ. Βασίλης Σερέτης, με αφορμή την Αμοιβαία Συμφωνία Αρχών, που υπέγραψαν οι πρόεδροι των δύο Συλλόγων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ "τα φάρμακα έχουν χάσει το 44% της αξίας τους και το επίπεδο της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχει υποβαθμιστεί τόσο, που οι επιστήμονες μιλούν για μείωση του προσδόκιμου ηλικίας κατά 7 έως 10 χρόνια". "Τα νοσοκομεία, συνέχισε, και οι ιδιωτικοί πάροχοι υγείας ασφυκτιούν κάτω από την μέγγενη των απλήρωτων χρεών και τελικά η Υγεία παραμένει διασωληνωμένη. Σε αυτό το περιβάλλον έρχονται κάποιοι και μιλούν για πώληση σκευασμάτων από κανάλια μαζικής λιανικής πώλησης".

Η ευρωπαϊκή εμπειρία έχει δείξει, τόνισε ο κ. Θ. Αμπατζόγλου, πως η άρση των περιορισμών στη διάθεσή τους, δεν προσφέρει κανένα όφελος για τους καταναλωτές, ούτε η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ δεν έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τις τιμές τους.

Στη συνέντευξη τονίστηκε το θέμα της ασφάλειας , αναφέροντας ότι συγκεκριμένα ΜΗΣΥΦΑ για το κοινό κρυολόγημα, λόγω των ποσοτήτων μεθαμφεταμίνης που περιέχουν, μπορούν να απορρυθμίσουν όλες τις αντιϋπερτασικές αγωγές. Nίνα Κομνηνού YGEIA360.GR

http://medispin.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου