Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Κινητικότητα για 10.000 υπάλληλους στον ΕΟΠΥΥ



Στο Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, θα συζητηθεί το συνολικότερο θέμα της κινητικότητας στον ΕΟΠΥΥ, στον οποίο απασχολούνται περίπου 10.000 υπάλληλοι.

Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με τους γιατρούς, η κυβέρνηση οδεύει προς τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και του συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η πρώτη ενέργεια είναι να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας για περίπου 3 εβδομάδες οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ, μέχρι να μετατραπεί ο ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Οι διοικητικοί υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ θα παραμείνουν στις θέσεις τους, ενώ οι υπάλληλοι των πολυιατρείων θα μεταφερθούν στις υγειονομικές περιφέρειες, όπως και τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα ενταχθούν στο ΕΣΥ ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αφού προηγουμένως καταθέσουν βεβαίωση από την εφορία ότι έχουν κλείσει τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί αν οι γιατροί που επιθυμούν να μετακινηθούν στο ΕΣΥ, θα παραμείνουν στο ίδιο νομό ή η θέση που θα κληθούν να καλύψουν θα είναι σε άλλη υγειονομική περιφέρεια.

Όσοι δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν στο ΕΣΥ, θα υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ως ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί.

Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν σήμερα Πέμπτη στο συμβούλιο διοικητικής μεταρρύθμισης, το οποίο συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό και των αρμοδίων υπουργών (Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υγείας).

Στο συμβούλιο θα κατατεθεί η πρόταση του υπουργού Υγείας για τον νέο ΕΟΠΥΥ, όπως και το πόρισμα αξιολόγησης προσωπικού και δομών, το οποίο παραδόθηκε στον κ. Α. Γεωργιάδη χθες Τετάρτη.

Πάντως, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ της Αθήνας συνεδριάζουν το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου να εκτιμήσουν τα νέα δεδομένα και να αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, θα ακολουθηθούν διαδικασίες - εξπρές, προκειμένου ο νέος ΕΟΠΥΥ να λειτουργήσει σε 25 το πολύ μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου