Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Δεν θα συμβάλλονται μελλοντικά με τον ΕΟΠΥΥ όσοι απεργούν


STITHOSKOPIO. Τέλος στη δυνατότητα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ να συμβάλλονται με τον οργανισμό για την παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία, βάζει τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Μετά την ανακοίνωση της συνέχισης της απεργίας από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, έως τις 27 Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία, με την οποία ρυθμίζονται σειρά ζητημάτων λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και της ΠΦΥ.

Με την εν λόγω τροπολογία, θεσμοθετείται η απόφαση του Υπουργείου να αφαιρέσει το δικαίωμα στους μόνιμους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να συμβάλλονται με τον Οργανισμό για την παροχή υπηρεσιών στα ιδιωτικά ιατρεία. Την απόφαση αυτή είχε ανακοινώσει η Αριστοτέλους το πρώτο διάστημα της απεργίας, όταν είχε διαπιστωθεί ότι γιατροί του ΕΟΠΥΥ που απεργούσαν το πρωί, εξυπηρετούσαν ασφαλισμένους στα ιδιωτικά του ιατρεία. 

Όπως αναφέρεται «οι γιατροί οι οποίοι μισθοδοτούνται από τον Οργανισμό για τις παρεχόμενες σε αυτόν υπηρεσίες, είτε αυτοί είναι μόνιμοι είτε με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, δεν επιτρέπεται να παρέχουν ιατρική περίθαλψη στα ιδιωτικά ιατρεία τους και να αμείβονται επί πλέον από τον Οργανισμό». 

Παράλληλα, με κοινή απόφαση Υπουργών Υγείας και Οικονομικών θα καθορίζεται ο αριθμός των συμβαλλόμενων ιατρών και των μηνιαίων επισκέψεων που θα δικαιούνται, καθώς και το ύψος της αμοιβής, ενώ παρατείνονται οι παρούσες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς έως τις 30/3/2014. 

Ακόμη, ορίζεται το χρονικό όριο των δύο ετών από το διορισμό, ως ικανός χρόνος για την παροχή της δυνατότητας της μετακίνησης του εργαζόμενου, αντί των 5 ετών που ισχύει έως σήμερα, ενώ συστήνονται επιτροπές Υγείας, πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες, του ΕΟΠΥΥ, για τη χορήγηση αδειών και την αξιολόγηση νοσηλειών σε κέντρα αποκατάστασης. Επίσης δημιουργούνται επιτροπές που θα κρίνουν την αναγκαιότητα πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα υψηλού κόστους σπάνιων παθήσεων.

Με νομοθετική ρύθμιση, επιδιώκεται η επίσπευση της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και της αποπληρωμής τους και προς αυτή την κατεύθυνση, με απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών θα ανατίθεται ο έλεγχος των παραστατικών δαπανών σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα γίνονται αποδεκτά τα αποτελέσματα των ελέγχων

Στην τροπολογία ρυθμίζονται και ζητήματα κινητικότητας του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού του ΕΣΥ και άλλων εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου