Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

ΟΟΣΑ: αύξηση κατά τρία χρόνια των ορίων ηλικίας



Σοβαρές ανατροπές με αύξηση των ορίων ηλικίας κατά δύο με τρία χρόνια στην χώρα μας, αλλά και με έμμεση αναφορά για περαιτέρω μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις, καταγράφει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία αποδεικνύεται κόλαφος.


Στην 370 σελίδων έκθεση για τα συνταξιοδοτικά συστήματα σε 34 χώρες-μέλη του, την οποία παρουσιάζει ο Τύπος της Κυριακής, ο ΟΟΣΑ φωτογραφίζει στο κεφάλαιο για την Ελλάδα την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την πλήρη αλλαγή του σημερινού τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, αλλά και νέες μειώσεις προσεχώς. 

Η έκθεση που εκδόθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, έχει τρεις βασικούς άξονες: 


1. Η δαπάνη για συντάξεις, παρότι μειώθηκε στο 15% του ΑΕΠ από το 25% που ήταν πριν γίνουν οι μειώσεις, εντούτοις παραμένει υψηλή σε σχέση με το 11% του ΑΕΠ, που δαπανούν κατά μέσο όρο για συντάξεις οι χώρες του ΟΟΣΑ.

2. Παρά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, η μέση ηλικία αποχώρησης των ανδρών, με στοιχεία έτους 2012, είναι στα 61,9 έτη, ενώ οι γυναίκες συνταξιοδοτούνται κατά μέσο όρο λίγο μετά τα 60 (60,3έτη), όταν η μέση ηλικία αποχώρησης για σύνταξη στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 64,2 έτη για τους άνδρες και 63,1 έτη για τις γυναίκες. 

Μάλιστα, η έκθεση κατατάσσει τη χώρα μας ανάμεσα στις 5 με τα πιο χαμηλά όρια ηλικίας ανάμεσα στα 34 κράτη που εκπροσωπούνται στο διεθνή οργανισμό. Στην πράξη ο ΟΟΣΑ δείχνει ξεκάθαρα ότι έρχεται και άλλη αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης εν όψει μάλιστα των αλλαγών στο ασφαλιστικό που πρόκειται να συζητηθούν εντός του 2014. 

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι πρόωρες συντάξεις και εκεί, αν κρίνει κανείς από τη σύγκριση που κάνει ο Οργανισμός, θα πρέπει να αναμένεται μια μέση αύξηση κατά 2έτη.

3. Ο τρόπος υπολογισμού των κυρίων συντάξεων θα πρέπει να αλλάξει και το σημερινό σύστημα που δίνει σύνταξη με βάση τα τελευταία καλύτερα μισθολογικά έτη θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον υπολογισμό σύνταξης με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου. Είναι η πρώτη φορά που ο ΟΟΣΑ αναφέρεται στον υπολογισμό των συντάξεων και μάλιστα πριν ακόμη αρχίσουν να ισχύουν οι αλλαγές που έχουν ψηφιστεί να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2015. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου