Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΕΟΠΥΥ – Όλο το σχέδιο

Στην κόψη του ξυραφιού ο ΕΟΠΥΥ

Τις επόμενες τρεις εβδομάδες τίθενται σε εφαρμογή μέτρα για την διασφάλιση της πρόσβασης των ασφαλισμένων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη

Με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου ξετυλίγεται το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τις επόμενες τρεις εβδομάδες τίθενται σε εφαρμογή ισάριθμα μέτρα για την διασφάλιση της πρόσβασης των ασφαλισμένων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η σταδιακή εφαρμογή του σχεδίου το επόμενο διάστημα αποφασίστηκε προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να επανεξετάσουν τη στάση τους και να σταματήσουν τις απεργίες.


Ωστόσο, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει και πιο «δραστικά» μέτρα για τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή το «λουκέτο» στον Οργανισμό κατά το πρότυπο της ΕΡΤ. Σε κάθε περίπτωση βούληση της κυβέρνησης είναι να έχει κλείσει το θέμα προς όφελος των ασφαλισμένων και του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέχρι το τέλος του μήνα (και του έτους) και να γίνει η επανίδρυση του Οργανισμού τον ερχόμενο Ιανουάριο. Το ιδανικό βεβαίως όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης είναι η επανίδρυση να γίνει με ανοιχτό τον ΕΟΠΥΥ και τη διαδικασία αξιολόγησης των εργαζομένων εν λειτουργία του Οργανισμού.

Όπως είχε προειδοποιήσει από χθες ο υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για τον ΕΟΠΥΥ, κ. Αντώνης Μπέζας, καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις των γιατρών του Οργανισμού που, παρότι απεργούν το πρωί από τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, βλέπουν ασφαλισμένους το απόγευμα στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Πρόκειται για περίπου 800 γιατρούς οι οποίοι υποχρεούνταν να παρέχουν υπηρεσίες Υγείας στους ασφαλισμένους στις δομές του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή στα καταστήματα του πρώην ΙΚΑ, ενώ έχουν υπογράψει και σύμβαση με τον Οργανισμό να δέχονται τουλάχιστον 150 επισκέψεις τον μήνα ασφαλισμένων του στο ιδιωτικό τους ιατρείο με αμοιβή 10 ευρώ – εξασφάλιζαν δηλαδή μηνιαίο εισόδημα 1.500 ευρώ. Όπως διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να συνταγογραφούν με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ωστόσο τονίζουν πως έχασαν δια παντός το δικαίωμα των 150 επισκέψεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ότι χάνεται δεν επιστρέφεται».

Το χρονοδιάγραμμα των τριών εβδομάδων

Τους ιδιώτες γιατρούς και τις δομές του ΕΣΥ αξιοποιεί το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ουσιαστικά αυτό προβλέπει και η οργάνωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην χώρα, που δρομολογείται από τον περασμένο Αύγουστο και της οποίας βασικός πυλώνας αποτελούσαν μέχρι σήμερα οι δομές υγείας του πρώην ΙΚΑ που περιήλθαν στον ΕΟΠΥΥ. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών αποτέλεσαν καταλύτη για την επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας που είχε δρομολογηθεί.

Αναλυτικά, από την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου αυξάνεται το πλαφόν των επισκέψεων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που μπορούν να δεχθούν οι ιδιώτες γιατροί: οι επισκέψεις σήμερα είναι 200 και γίνονται 300. Έτσι, σε πρώτη φάση οι ανάγκες των ασφαλισμένων θα καλυφθούν με αυτόν τον τρόπο.

Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου θα «ανοίξει» η βεντάλια σε όλους τους ιδιώτες γιατρούς. Ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει σε νέες συμβάσεις με όλους τους ιδιώτες γιατρούς – σήμερα το σύστημα έχει περιορισμένο αριθμό συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, ανοίγουν συντονισμένα οι πόρτες των Κέντρων Υγείας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, στελεχωμένα με τις βασικές ιατρικές ειδικότητες, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών που απευθύνονταν στα ιατρεία του ΙΚΑ.

Το έσχατο σενάριο είναι το λουκέτο του ΕΟΠΥΥ στις 31 Δεκεμβρίου και η απόλυση όλων των εργαζομένων, διοικητικών και υγειονομικών. Σε αυτήν την περίπτωση, όλοι οι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δυνατότητα -ακόμη και οι διοικητικοί για τους οποίους ο υπουργός έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα απολυθούν- να ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας. Ο νέος Οργανισμός δεν θα διαθέτει μονάδες για την παροχή υπηρεσιών υγείας αλλά μόνον διοικητικές υπηρεσίες. Στον νέο Οργανισμό θα προσληφθεί όλο το διοικητικό και λοιπό προσωπικό του σημερινού ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά τους 5.500 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ θα προκηρυχθούν θέσεις στο ΕΣΥ, τις οποίες θα μπορούν να διεκδικήσουν με αυξημένη μοριοδότηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα επαναπροσληφθούν όλοι οι γιατροί, καθώς τα κενά που έχουν τα νοσοκομεία είναι λιγότερα από τον αριθμό των γιατρών, ακόμη και των εξειδικευμένων που θεωρείται ότι ούτως ή άλλως δεν χωρούσαν στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/332858/stin-kopsi-tou-xurafiou-o-eopuu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου