Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

//////////////// 3/12/2013

1) Βαρβάρας Στρατινάκη του Νικολάου, ιατρού βιοπαθολόγου, μέλους ιατρικού συλλόγου Κιλκίς, κατοίκου Κιλκίς, οδός Σόλωνος αριθμός 2,τηλ 2341300663, e-mail barstrat@hotmail.com

2) Νικολέττας Χατζηκακίδου του Αριστείδη, ιατρού βιοπαθολόγου, μέλους ιατρικού συλλόγου Λαρίσης, κατοίκου Ελασσόνας Λάρισας, οδός Μαυροδήμου αριθμός 1,τηλ 2493024430, e-mail hatzikakidou@yahoo.com

3) Γεωργίου Καλαμαρά του Θωμά, ιατρού βιοπαθολόγου, μέλους ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, κατοίκου Ευόσμου Θεσσαλονίκης, οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου αριθμός 108, τηλ. 2310559099, e-mail gkal100@yahoo.gr

ΠΡΟΣ:

Αξιότιμον Υπουργόν Υγείας, κύριον Άδωνιν Γεωργιάδην
Κοινοποίηση: 
Αξιότιμον Υφυπουργόν Υγείας κ. Α. Μπέζαν
Αξιότιμον Πρόεδρον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ. Δ. Κοντόν Παννελήνιο Ιατρικό Σύλλογο και Ιατρικούς Συλλόγους ΠΟΣΙΠΥ

ΘΕΜΑ: «Εξαίρεση των νέων εργαστηρίων από τις διαδικασίες Rebate και Clawback»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 

Είμαστε νέοι εργαστηριακοί ιατροί με άδειες λειτουργίας μικροβιολογικών εργαστηρίων μικρότερες των 2 ετών .

Στρατινάκη Βάρβαρα (Άδεια λειτουργίας μικροβιολογικού Αρ.14155/ 2-1-2012 Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ με ισχύ 9/5/2012 έως 8/5/2014)

Χατζηκακίδου Νικολέττα (Αδεια λειτουργίας μικροβιολογικού Αρ 8055 /21-12-2011 Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ με ισχύ 9/5/2012 έως 8/5/2014)

Καλαμαράς Γεώργιος (Άδεια λειτουργίας μικροβιολογικού Αρ. Γ1/1719/16.3.2012 Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ισχύος 29/6/2012 έως 28/6/2014) 

Έχουμε επενδύσει μένοντας στην Ελλάδα και προσφέροντας στο χώρο της υγείας τις υπηρεσίες μας με επιστημονικότητα και προσωπικό μόχθο. Έχουμε ιδρύσει σύγχρονα μικροβιολογικά εργαστήρια που πληρούν όλες τις προδιαγραφές, εφαρμόζοντας συστήματα εσωτερικού και εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου, διαθέτοντας συστήματα διαχείρισης ποιότητας πiστοποιημένα κατά ISO 9001 σε μια προσπάθεια να παρέχουμε υψηλές υπηρεσίες στους πελάτες μας και κατ΄ ακολουθίαν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. 

Το Rebate νομοθετήθηκε ως προσωρινό μέτρο αποτροπής της υπερσυνταγογράφησης μέχρι της πλήρους ανάπτυξης του ηλεκτρονικού ελέγχου. Στην πραγματικότητα όμως, ο τρόπος με τον οποίο έχουν καθοριστεί τα ποσοστά του είναι παντελώς άδικος, καθώς αγνοεί τη δυνατότητα «ευελιξίας» ως προς το κόστος λειτουργίας, και έτσι τιμωρεί όσους νέους εργαστηριακούς ιατρούς εργάζονται ευσυνείδητα. Το ποσό της υπέρβασης επιμερίζεται σε όλους οριζόντια, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένο όριο δαπάνης ανά εργαστήριο. Και εδώ βέβαια δε γίνεται καμιά διάκριση μεταξύ των νέων εργαστηρίων με άδεια λειτουργίας 2 ετών και κάτω, στα οποία η πελατεία ήταν και εξακολουθεί να είναι αυξανόμενη και ο τζίρος δεν είναι σταθερός αλλά με ανιούσα πορεία, καθώς όλο και περισσότεροι μας γνωρίζουν και επιλέγουν εμάς για την παροχή υπηρεσιών υγείας. Τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα ωστόσο είναι πολλαπλά καθώς η απόσβεση για τα έξοδα αγοράς μηχανημάτων, τα έξοδα αγοράς αναλωσίμων, η μισθοδοσία προσωπικού αποτελούν τροχοπέδη στην καθημερινή οικονομική μας επιβίωση. 

Ζητάμε λοιπόν

1) Εξαίρεση από το Rebate.

Για το έτος 2013 το ήδη υπάρχον rebate να τροποποιηθεί, ώστε να μην επιβάλλεται στα νέα εργαστήρια και δη σε αυτά που έχουν συνάψει συμβάσεις αποκλειστικά με τον ΕΟΠΥΥ και όχι με τα προϋπάρχοντα ταμεία. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο πάροχοι με τζίρο 16.000 ευρώ με παρόχους με τζίρο 50.000 ευρώ, 100.000 ευρώ και άνω.


2 ) Εξαίρεση από το Clawback.

Υπήρχε πρόταση από τους συλλόγους να θεωρηθούν μη αποδεκτές δαπάνες και να περικοπούν οι υπερβάσεις πέραν του 15% μεταξύ του τζίρου που πραγματοποιήθηκε από τους παρόχους το 2012, σε σχέση με το 2013. Υπάρχει ο συλλογισμός ότι η διαμόρφωση του τζίρου ομαλοποιήθηκε το 3ο τετράμηνο του 2012. Άρα, ως τζίρος αναφοράς του 2012 θα πρέπει να υπολογισθεί ο μέσος όρος του 3ου τετράμηνου, προσαυξημένος κατά 15% λόγω της αύξησης του ασφαλιζόμενου πληθυσμού που καλύπτει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από 01/01/2013. Η πρόταση αυτή είναι απαράδεκτη, άδικη και καταστροφική για εμάς. Δεν είναι δυνατόν να ορίζεται ως όριο το 2012, καθώς αυτό το έτος αρχίσαμε την επαγγελματική μας δραστηριότητα, είμαστε ανερχόμενα μικροβιολογικά και στην ουσία συγκρινόμαστε με το μηδέν. Είναι προφανές και πλέον αποδεκτό καθ’ ολοκληρίαν και από όλους τους συλλόγους ότι η εν λόγω «πρόταση» είναι παντελώς άδικη και ανεδαφική, καθώς σύμφωνα με τα ως άνω όλοι οι νέοι μικροβιολόγοι είχαν τζίρο κατά πολύ μικρότερο το τελευταίο τρίμηνο του 2012 εν συγκρίσει με αυτόν του 2013 διότι όπως αναφέραμε η προσέλευση του κόσμου ήταν και είναι σταδιακά αυξανόμενη τα μάλα (διπλάσια και ενίοτε τριπλάσια).

Κατά συνέπεια ζητούμε εξαίρεση εκτός των ως άνω από το claw back όσων έχουν νέα μικροβιολογικά εργαστήρια, γιατί είναι άδικο να επωμιστούμε ουσιαστικά δυσανάλογα και ενίοτε καθ’ ολοκληρίαν τις όποιες υπερβάσεις άλλων. Είναι άδικο να μας αναλογεί τέτοιας μάλιστα εκτάσεως μερίδιο περικοπής όταν δεν έχουμε καταχραστεί ούτε τον ΕΟΠΥΥ ούτε κανέναν άλλο ασφαλιστικό φορέα πριν από τον ΕΟΠΥΥ.

Είμαστε πάντα στην διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις και προτάσεις. 

Με εκτίμηση,

Οι θέσαντες το υπόμνημα

ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΤΡΑΤΙΝΑΚΗ

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΧΑΤΖΗΚΑΚΙΔΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ

1 σχόλιο:

  1. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ 3ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2012 ΑΥΤΟΙ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΚΑΘΩΣ 15% ΤΟΥ 0 ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ 0. ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΙΚΟΨΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ!!!!!!!! ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ........ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΑΠΟ ΧΟΜΠΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή