Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Δύο βήματα πριν από την ιδιωτικοποίηση του ΕΟΠΥΥ

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ - ΕΝΕΤ


 Tο αχέδιο Γεωργιάδη, οι απολύσεις, τα λουκέτα στα πολυϊατρεία
Μελετημένα κάνει τις αλλαγές ο Αδωνις Γεωργιάδης στον ΕΟΠΥΥ

Mε αργά και καλά μελετημένα επικοινωνιακά βήματα περνά n κυβέρνηση και ο Αδωνις Γεωργιάδης όλες τις αλλαγές στο δημόσιοσύστημα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ώστε κάτω από τα μάτια ασθενών και εργαζομένων να τον μετατρέψουν εν μια νυκτί σε ιδιωτικό.

Και αν μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι συνήθεις φράσεις, ότι «n κυβέρνηση ξεπουλά την περιουσία του ελληνικού λαού στο μεγάλο κεφάλαιο», φάνταζαν λίγο οπισθοδρομικές και γραφικές, τελικά σήμερα επιβεβαιώνονται πλήρως.

Και στο έργο της ιδιωτικοποίησης του ΕΟΠΥΥ, που απλώς χαρακτηρίζεται πια με το βαρύγδουπο τίτλο «αγοραστής υπηρεσιών», φαίνεται να συμβάλλουν άθελά τους και οι γιατροί, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, κάνοντας τα πολυϊατρεία να υπολειτουργούν και δίνοντας ένα ισχυρό επιχείρημα στον κ. Γεωργιάδη να προχωρήσει χωρίς εκείνους για...εκείνους.

Αλλωστε n κινητικότητα του προσωπικού δεν αποκλείεται να ξεκινήσει ακόμη και εντός της εβδομάδας, καθώς n κυβέρνηση, έχοντας σύμμαχο της τους Γερμανούς
της Task Force και τους τροϊκανούς, νιώθει ισχυροποιημένη επικοινωνιακά, παρά τη σκληρή πραγματικότητα.

Αλλαγές σε δύο μέτωπα

Δύο είναι τα βασικά βήματα που περιλαμβάνει το σχέδιο Γεωργιάδη για τον ΕΟΠΥΥ, ανεξάρτητα εάν θα συμμετάσχουν ή όχι οι γιατροί στο συγκεκριμένο εγχείρημα:

1. To πρώτο αφορά την... εκκαθάριση του προσωπικού, διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι τον Φεβρουάριο. Και αν κάποιοι γιατροί αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το σύστημα και να κρατήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, τόσο καλύτερα για τον τηλειατρεία υπουργό, που θα απαλλαγεί απ'αυτούς.

2. To δεύτερο βήμα αφορά τα λουκέτα που θα πέσουν στα πολυϊατρεία μετά το πρώτο εξάμηνο του 2014, χωρίς να αποκλείεται λόγω των εξελίξεων να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Εστω κι αν ο Αδωνις Γεωργιάδης επιχειρεί προς στιγμήν να αποφύγει το θέμα μέχρι να κλείσει το μέτωπο με τους γιατρούς, ένα είναι βέβαιον: τα λουκέτα αυτά δεν θα είναι λίγα. Σε λίγο καιρό τα κλασικά πολυϊατρεία δεν θα υπάρχουν, καθώς θα συγχωνευθούν (τα περισσότερα τουλάχιστον) με τα κέντρα υγείας, ώστε να αποτελέσουν μεγάλες μονάδες Υγείας 24ωρης λειτουργίας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν πάνω από 300 πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), ενώ κατά την Task Force οι δομές που σήμερα είναι ενταγμένες στον ΕΟΠΥΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι: 

  • 47 Νομαρχιακές Μονάδες Υγείας.
  • 53 Τοπικές Μονάδες Υγείας.
  • 1 Πολυϊατρείο του πρώην ΤΑΞΥ.
  • 98 Τοπικά Ιατρεία (88 στα ιατρεία του ΙΚΑ και 10 με γιατρούς στα ιδιωτικάτους ιατρεία ή Κ.Y.) που υπάγονται σε Νομαρχιακές και Τοπικές Μονάδες Υγείας.
  • 25 λοιποί αποκεντρωμένοι σχηματισμοί που υπάγονται σε Νομαρχιακές και Τοπικές Μονάδες Υγείας.
  • 113 Υπηρεσίες Υγείας που εξακολουθούν να λειτουργούν ενταγμένες στις Υπηρεσίες Ασφάλισης (27 στα ιατρεία του ΙΚΑ και 86 με γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία).
  • 7 Σταθμοί Αμεσης Βοήθειας (ΣΑΒ) που υπάγονται σε Νομαρχιακές και Τοπικές Μονάδες Υγείας.
  • 59 Σταθμοί Προστασίας Μάνας Παιδιού και Εφήβου, που υπάγονται σε Νομαρχιακές και Τοπικές Μονάδες Υγείας.
  • 9 Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού που υπάγονται σε Νομαρχιακές και Τοπικές Μονάδες Υγείας.
  • 1 Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής.
  • 2 Κέντρα Παιδοψυχικής Υγιεινής.
  • 1 Διαγνωστικό Κέντρο και Ιατρικής της Εργασίας.

1 σχόλιο:

  1. Το Εθνικό Σύστηµα Υγείας είναι ακόµα έντονα προσανατολισμένο στη θεραπεία και βασίζεται υπερβολικά στη χρήση των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων, χωρίς συστηµατική ανάπτυξη δοµών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
    Τις βασικές ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης στα αστικά κέντρα καλύπτουν κυρίως τα ιατρεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και άλλων ασφαλιστικών ταµείων.
    Επί πλέον στη χώρα µας λειτουργεί µε μεγάλη δραστηριότητα ο ιδιωτικός τοµέας υγείας µε ποικιλία δοµών (κλινικές, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικά ιατρεία κ.α.).
    Η λειτουργία των φορέων αυτών είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη από την πολιτεία, δεν υπάρχει προγραμματισμός για την ανάπτυξη τους και δεν εντάσσονται θεωρητικά σε κανένα σύστηµα υγείας, μολονότι και οι υπηρεσίες αυτές υπό την ευρεία έννοια συµµετέχουν και απαρτίζουν το συνολικό σύστηµα υγείας της χώρας. Οµοίως η ποιότητα και ο ποιοτικός έλεγχος των παρερχομένων υπηρεσιών, τόσο από τον κρατικό όσο και από τον ιδιωτικό τοµέα, δεν έχει ακόµα αποτελέσει τοµέα ουσιαστικού ενδιαφέροντος από το κράτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή