Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Στην Βουλή την Τετάρτη συζήτηση για ΠΦΥ και απολύσεις



Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, θα κληθούν την ερχόμενη Τετάρτη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Στην Επιτροπή, στην οποία παρούσα θα είναι τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και οι γιατροί- που το έχει ζητήσει άλλωστε με επιτάσεως ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης- αναμένεται να συζητηθούν όλα τα μείζονα θέματα που άπτονται της ΠΦΥ αλλά και της εξέλιξης της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ- οι οποίοι αποφάσισαν σήμερα συνέχιση μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας όπως δήλωσε σήμερα, δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο με τους γιατρούς, με κλειστά τα Πολυϊατρεία. «Αν θέλουν να έρθουν στο διάλογο και να συζητήσουμε και τον αριθμό των ειδικοτήτων και πώς μπορούν να προσληφθούν στο ΕΣΥ και πώς μπορούν να γίνουν συμβεβλημένοι του ΕΟΠΥΥ και ό,τι άλλο πολιτισμένο μπορούμε να βρούμε σαν άνθρωποι λογικοί, είμαι εξαιρετικά πρόθυμος για όποια μέρα θέλουν, είπε. 

Να σημειωθεί, ότι όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, το πόρισμα για την αξιολόγηση των δομών της ΠΦΥ θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, το οποίο μπορεί μεν να μιλάει για το μέλλον των δομών του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας, θα δώσει όμως μία γεύση και του τι μέλλει γενέσθαι στο θέμα των απολύσεων και της κινητικότητας.

Μία πρόγευση πάντως των απολύσεων πήραν ήδη οι 633 γιατροί του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι απολύθηκαν την Δευτέρα από τον Οργανισμό, εξαιτίας της απεργιακής κινητοποίησης.

Οπως επανέλαβε ακόμη ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη τύπου, «με τον κύριο Μπέζα έχουμε αποφασίσει ότι οποτεδήποτε μας πουν (οι γιατροί), σε οποιονδήποτε χώρο, ότι είναι έτοιμοι να κάνουνε διάλογο, δημόσιο, όχι εν κρυπτώ, είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά. Υποστηρίζουμε αυτή τη μεταρρύθμιση. Δεν την κάνουμε για τη τρόικα. Δεν την κάνουμε για την Task Force. Δεν την κάνουμε για τη κινητικότητα. Δεν την κάνουμε για τους αριθμούς. Τη κάνουμε γιατί είναι σωστή. Γιατί είναι σωστή για τους Έλληνες πολίτες. Γιατί πρέπει να γίνει. Για την ακρίβεια, όπως ακούστηκε σήμερα στη Βουλή, έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Δήλωσε επίσης, ότι η ηγεσία του υπουργείου σχεδιάζει να αυξήσει το πλαφόν των επισκέψεων αλλά και τους συμβεβλημένους «και εφόσον η απεργία συνεχιστεί και άρα οι αποφάσεις θα ληφθούν μονομερώς από εμάς χωρίς την παρουσία τους αλλά όχι με δική μας ευθύνη, θα αυξήσουμε έτι περαιτέρω τους συμβεβλημένους, ακόμη περισσότερο», σημείωσε. 

Ενημερώνοντας νωρίτερα την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της υγείας, ο υπουργός Υγείας μίλησε για εξαντλητικό διάλογο που ξεκίνησε το υπουργείο και στον οποίο, όπως υποστήριξε, είχαν προσκληθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ενώ κατηγόρησε τη συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ότι επέδειξε «μαξιμαλιστική σύγκρουση».

Επέμεινε, δε, ότι μοναδικό αίτημα των συνδικαλιστών ήταν η δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου να εξαιρεθούν από το μέτρο της διαθεσιμότητας. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία κρίση» αντέτεινε ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει αδρανής. Θα αναλάβει την ευθύνη των εξελίξεων. Επειδή δεν μου αρέσει να κρύβομαι, εφόσον η απεργία είναι επ' άπειρον δεν έχουμε καμία άλλη λύση από την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων».

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στον υπουργό Υγείας, κατηγορώντας τον για υποκριτική στάση.

«Μιλάτε για εξαντλητικό διάλογο τη στιγμή που είχατε αποφασίσει, εδώ και καιρό, την έγκριση του σχεδίου της Task Force που θα επιφέρει τεράστια δυσλειτουργία στα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία» υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Ανδρέας Ξανθός.

Αντίθετος με τη μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ενώ το ίδιο επικριτικός εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Μελάς. Από την ΔΗΜΑΡ, η Αικατερίνη Μάρκου επέρριψε σοβαρές ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου για την αναταραχή που επικρατεί στον χώρο της υγείας.

Εξάλλου, από το ΠΑΣΟΚ, τόσο ο Δημήτρης Κρεμαστινός, όσο και ο Γιάννης Κουτσούκος δήλωσαν ότι είναι υπέρ της κινητικότητας, απαντώντας έτσι στον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος κάλεσε όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, να ξεκαθαρίσουν αν συντάσσονται με το εκβιαστικό αίτημα, όπως είπε, των γιατρών του ΕΟΠΥΥ να υπογράψει χαρτί που θα τους εξαιρεί από το μέτρο της διαδικασίας.

«Εμείς είμαστε υπέρ της κινητικότητας. Μπορεί όμως το υπουργείο να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνουν απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ;» ρώτησε ο κ. Κουτσούκος για να απαντήσει ο κ. Γεωργιάδης: «Από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της αξιολόγησης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν δέχονται ούτε καν την κινητικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου