Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΕΟΠΥΥ Χωρίς συµβεβληµένο παιδίατρο ο νοµός Θεσσαλονίκης

Άφαντοι παθολόγοι, οφθαλµίατροι, γυναικολόγοι και γαστρεντερολόγοι στη Β. Ελλάδα 

∆εν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν συµβεβληµένο µε τον ΕΟΠΥΥ παιδίατρο οι ασφαλισµένοι της Θεσσαλονίκης.

Είδος πολυτελείας αποτελούν πλέον οι συµβεβληµένοι ιδιώτες γιατροί του Εθνικού Οργανισµού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. H εύρεσή τους από τους ασφαλισµένους θυµίζει τζακ ποτ, καθώς υπάρχουν ολόκληροι νοµοί που δεν διαθέτουν καν παθολόγο, οφθαλµίατρο, παιδίατρο ή γυναικολόγο. 

Της Νικολέττας Μπούκα - MAKEΔΟΝΙΑ
nikolettabouka@yahoo.gr 

Σύµφωνα µε στοιχεία του ίδιου του ΕΟΠΥΥ σε ολόκληρο το νοµό Θεσσαλονίκης µε πληθυσµό 1 εκατοµµύριο κατοίκους δεν υπάρχει ούτε ένας συµβεβληµένος ιδιώτης παιδίατρος του ΕΟΠΥΥ, ενώ ένας αλλεργιολόγος και µία ακτινοθεραπεύτρια ογκολόγος καλούνται να σηκώσουν το βάρος των περιστατικών όλου του νοµού. 

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα. Παιδίατρος που να έχει υπογράψει σύµβαση µε τον ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει ούτε για δείγµα σε όλο το νοµό Ηµαθίας αλλά και στους νοµούς Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Σερρών, Πέλλας, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών. 

To ίδιο συµβαίνει και µε άλλες κρίσιµες ειδικότητες. Ειδικότερα στο νοµό Έβρου 
δεν υπάρχει οφθαλµίατρος, στο νοµό Ροδόπης ούτε ένας συµβεβληµένος µε τον 
ΕΟΠΥΥ παθολόγος, γαστρεντερολόγος, χειρουργός, µαιευτήρας-γυναικολόγος και οφθαλµίατρος και στο νοµό Ξάνθης δεν υπάρχουν καρδιολόγος, γαστρεντερολόγος και οφθαλµίατρος. 

Ο νοµός Καβάλας δεν διαθέτει ούτε έναν συµβεβληµένο µε τον ΕΟΠΥΥ οφθαλµίατρο, καρδιολόγο και γαστρεντερολόγο, ο νοµός ∆ράµας ούτε έναν παθολόγο, καρδιολόγο και γαστρεντερολόγο, ο νοµός Σερρών ούτε έναν οφθαλµίατρο, ο νοµός Πέλλας ούτε έναν οφθαλµίατρο και γαστρεντερολόγο και ο νοµός Κιλκίς ούτε έναν οφθαλµίατρο. 

Απογοητευτική είναι η κατάσταση και στη ∆υτική Μακεδονία, όπου οι ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ οτο νοµό Φλώρινας αδυνατούν να βρουν συµβεβληµένο γαστρεντερολόγο, µαιευτήρα-γυναικολόγο και χειρουργό, στο νοµό Καστοριάς δεν βρίσκουν παθολόγο, γαστρεντερολόγο, οφθαλµίατρο, ουρολόγο, πνευµονολόγο και γυναικολόγο και στο νοµό Κοζάνης γυναικολόγο και γαστρεντερολόγο. 

ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΝΟΜΟ 

∆εδοµένων των σοβαρών ελλείψεων σε πολλές ειδικότητες θεωρούνται τυχεροί 
οι ασφαλισµένοι που στο νοµό τους υπάρχει έστω... ένας γιατρός του ΕΟΠΥΥ, τον οποίο µπορούν να επισκεφθούν, αν βέβαια προλάβουν να πάρουν σειρά. 

Στο νοµό Έβρου υπάρχουν µόνον ένας παιδίατρος, ένας γαστρεντερολόγος και ένας δερµατολόγος. Επίσης στην Ξάνθη υπάρχει µόνον ένας ορθοπεδικός για τους ασφαλισµένους του ΕΟΠΥΥ, στο νοµό Καβάλας µία δερµατολόγος και ένας ουρολόγος, στο νοµό ∆ράµας µόλις ένας γενικός γιατρός, µία παιδίατρος, µία πνευµονολόγος, ένας νευρολόγος και ένας ρευµατολόγος, ενώ στο νοµό Σερρών µόνο µία ΩΡΛ, ένας ρευµατολόγος και ένας χειρουργός. 

Ταλαιπωρία βιώνουν οι ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ στο νοµό Χαλκιδικής, όπου υπάρχουν ένας παιδίατρος (στην Καλλικράτεια), ένας καρδιολόγος, ένας γυναικολόγος και ένας ορθοπεδικός. Μία συµβεβληµένη παιδίατρο έχει και ο νοµός Κιλκίς, ενώ διαθέτει και από έναν γαστρεντερολόγο, ορθοπεδικό, ρευµατολόγο και ΩΡΛ. 

Την ίδια στιγµή στο νοµό Πιερίας υπάρχει µία ενδοκρινολόγος και ένας γαστρεντερολόγος, ενώ σε όλο το νοµό Φλώρινας υπάρχουν µόνον ένας καρδιολόγος, ένας παθολόγος και µία οφθαλµίατρος. Έναν πνευµονολόγο διαθέτει ο νοµός Καστοριάς, ενώ έναν παιδίατρο, έναν ενδοκρινολόγο, έναν οφθαλµίατρο και έναν ουρολόγο διαθέτει ο νοµός Κοζάνης. 

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ 

Αποτέλεσµα των ελλείψεων αυτών είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι µετά και το λουκέτο στα πολυιατρεία του Οργανισµού για έναν µήνα στρέφονται πλέον στους συµβεβληµένους ιδιώτες γιατρούς, στους οποίους όµως δεν βρίσκουν. 

"Στους νοµούς όπου δεν υπάρχουν συµβεβληµένοι γιατροί οι ασφαλισµένοι είναι αναγκασµένοι είτε να πηγαίνουν στο νοσοκοµείο, γνωρίζοντας όµως ότι για ορισµένα ιατρεία πρέπει να υποστούν πολύµηνη αναµονή, είτε στα κέντρα υγείας του νοµού ή σε ιδιώτες πληρώνοντας από την τσέπη τους", εξηγεί στη "M" ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστηµονικού Υγειονοµικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας Σάββας Παρασκευόπουλος. 

Παράλληλα τονίζει ότι στις περιπτώσεις που οι ασφαλισµένοι βρουν έστω και έναν συµβεβληµένο γιατρό, για να υποβληθούν σε εξέταση ή να γράψουν τα φάρµακά τους, πιθανόν να χρειαστεί να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη. Κι αυτό διότι ο γιατρός, από τη στιγµή που είναι ο µοναδικός σε έναν νοµό, είναι αναπόφευκτο να συµπληρώσει το πλαφόν των 400 επισκέψεων το µήνα σε µόλις µία ή δύο εβδοµάδες. 

Πάντως ο ΕΟΠΥΥ δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς που καλύπτουν µόνοι έναν ολόκληρο νοµό να ζητούν αύξηση του πλαφόν επισκέψεων. 

3 σχόλια:

  1. Πάντως στο νομο Θεσ/νίκης η ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ (http://www.eopyy.gov.gr/MedSupplier/Index#) βγάζει 23 συμβεβλημένους παιδιάτρους. Όχι ότι είναι αρκετοί (σίγουρα δεν επαρκούν) αλλά όχι και κανένας... Μήπως θα έπρεπε κ. Μπούκα να ελέγχετε τι γράφετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελέγξτε τότε εσεις πόσοι συμβεβλημένοι Νευρολογοι υπαρχουν στην ΔΥΤΙΚΗ Μακεδονία (Νομοί Καστοριάς-Κοζάνης- Γρεβενων- Φλώρινας)

      (1) ΕΝΑΣ !!! στην Πτολεμαϊδα...

      Στην δε Θεσαλονίκη 22 ...
      Οταν με στις μονάδες ΕΟΠΥΥ που έκλεισαν υπηρχαν άλλοι 36...

      Διαγραφή
    2. Ο άνω γράψας: Σωστό και το δέχομαι απόλυτα. Δεν διαφωνώ. Οι ελλείψεις είναι τραγικές.
      Άλλο είπα. Άμα έλεγε ότι στη Θεσ/νίκη δεν υπάρχει νευρολόγος θα ήταν αντικειμενικό το άρθρο;

      Διαγραφή