Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Τρόικα: Στενός έλεγχος εσόδων και δαπανών υγείας – ΜΗΣΥΦΑ από Σεπτέμβριο

Αυστηρή τήρηση των προϋπολογισμών και χρήση γενοσήμων ζήτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας από τον υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη στη συνάντησή τους


IATRONET

Στον έλεγχο των εσόδων και δαπανών του ΕΟΠΥΥ στράφηκε και αυτή τη φορά το ενδιαφέρον της τρόικας για να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό, αφήνοντας για το φθινόπωρο το θέμα των μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων.

Η συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη είχε αρχικά προγραμματιστεί στις 2 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, μετατέθηκε για τις 3.30 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, συμπεριλαμβανομένης και της δαπάνης για την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των ανασφάλιστων που κατ΄ αρχήν έχουν προϋπολογισθεί στα 100 εκ. ευρώ.

Σε ότι αφορά το θέμα των φαρμάκων, η τρόικα επέμεινε στο θέμα της κατανάλωσης γενοσήμων, με στόχο το 60% των αξιών, όταν σήμερα η χρήση τους περιορίζεται στο 18-20%, θέτοντας μάλιστα χρονικό ορίζοντα για την επίτευξη του στόχου, το τέλος του έτους.

Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, οι εκπρόσωποι της τρόικας επέστησαν την προσοχή στην παρακολούθηση των εισφορών υπέρ του Οργανισμού και την απόδοσή τους από τα υπαγόμενα στον οργανισμό ταμεία, ώστε να μπορέσει να τηρηθεί ο προϋπολογισμός του Οργανισμού.

Ταυτόχρονα όμως για τον ίδιο λόγο (την τήρηση του προϋπολογισμού), ζήτησαν και παρακολούθηση των δαπανών από τους παρόχους ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας (ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα).

Το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ, παραπέμφθηκε για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εν αναμονή από το υπουργείο Υγείας, έκθεσης για την αποτελεσματικότητα του ανταγωνισμού, στο ενδεχόμενο πλήρους απελευθέρωσης των τιμών.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργείου Υγείας, η συζήτηση συμπεριέλαβε συνολικά την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, τον αυστηρό έλεγχο της πορείας των οικονομικών του τομέα υγείας, καθώς και την ανάγκη τήρησης του προϋπολογισμού συνολικά, με γνώμονα την αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων από τη φορολογία, στην κατεύθυνση της διατήρησης του επιπέδου των υπηρεσιών υγείας.

Α.ΠΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου