Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Θα απεργήσουν ή όχι οι φαρμακοποιοί το καλοκαίρι για το ποσοστό κέρδους;


IATRONET

Οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν το Σάββατο “αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις”, εφόσον δεν υλοποιηθούν οι προτάσεις τους γα θεσμικές αλλαγές, μέχρι την έναρξη ισχύος της υπουργικής απόφασης που προβλέπει τη μείωση στο ποσοστό κέρδους.

Βαθιά διχασμένοι, αλλά και επιφυλακτικοί για την τελική επίπτωση της μείωσης στο ποσοστό κέρδους τους, εμφανίζονται οι φαρμακοποιοί.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης έκανε το Σάββατο, στη σύσκεψη των προέδρων, πρόταση για κινητοποιήσεις.

Η πρώτη θα γινόταν την Πέμπτη, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, την ώρα που θα πραγματοποιούσε επίσκεψη ο επικεφαλής της τρόικας για φαρμακευτικά θέματα Τζουζέπε Καρόνε.


Η πρόταση δεν ελήφθη και οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν “αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις”, εφόσον δεν υλοποιηθούν οι προτάσεις τους μέχρι την έναρξη ισχύος της υπουργικής απόφασης που προβλέπει τη μείωση στο ποσοστό κέρδους.

Οι προτάσεις είναι θεσμικού χαρακτήρα και αφορούν τη βελτίωση της οικονομικής και θεσμικής λειτουργίας του φαρμακείου, το οποίο χτυπήθηκε βάναυσα την τελευταία τετραετία.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την εκτίμηση που έχει παρουσιαστεί και από το Iatronet.gr ότι η μείωση του κέρδους έχει επιτευχθεί “αναίμακτα” για τον κλάδο των φαρμακοποιών.

Στη συγκέντρωση των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας, δηλώθηκε η εγρήγορση του κλάδου και η απόφασή του να μην αποδεχθεί άλλα μέτρα σε βάρος των φαρμακείων, που ωφελούν – όπως είπαν – αποκλειστικά τους φαρμακοβιομήχανους και όχι τον ΕΟΠΥΥ και τους ασφαλισμένους.

Προτάσεις

Ο κ. Θεοδοσιάδης παρουσίασε στους προέδρους μία σειρά προτάσεων για τη στήριξη των φαρμακείων:

Να υπάρξει συνεργασία των νομικών του ΠΦΣ και της Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) για τη νομοθέτηση υποχρεωτικής έκπτωσης της φαρμακευτικής βιομηχανίας προς τις φαρμακαποθήκες, με την υποχρέωση αυτή να καταλήγει στα φαρμακεία.

Να αναδειχθεί το πάγιο αίτημα για οριστική λύση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων από το 2010, οι οποίες ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Να υποβληθούν μηνύσεις κατά των υπευθύνων της καθυστέρησης.

Να θεσμοθετηθεί υπερωριακή αμοιβή για τις αργίες και τις διανυκτερεύσεις των φαρμακείων.

Να οριστεί ωράριο λειτουργίας φαρμακείων έως 48 ώρες την εβδομάδα (ανώτατο όριο, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και υποχρέωση πρόσληψης φαρμακοποιού για τη λειτουργία πέραν των 48 ωρών.

Να νομοθετηθούν το πλαίσιο ηλεκτρονικών πωλήσεων μέσω των φαρμακείων, με φορέα πιστοποίησης τον ΠΦΣ και κίνητρα συστεγάσεων και συνενώσεων φαρμακείων.

Η υποχρεωτική έκπτωση προς τον ΕΟΠΥΥ (rebate) να υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των συστεγασμένων φαρμακείων.

Να οριστούν, τέλος, νέες τιμές για τις φαρμακοτεχνικές εργασίες (παρασκευή φαρμάκων).

Εταιρείες

Ο κ. Θεοδοσιάδης δήλωσε ότι με τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, 40 εκατομμύρια ευρώ αφαιρούνται ετησίως από το εισόδημα των Ελλήνων φαρμακοποιών και χαρίζονται στις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες σε αντίθετη περίπτωση θα κατέβαλαν αυτά τα χρήματα στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ, από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης ο ασφαλισμένος δεν πρόκειται να έχει το παραμικρό όφελος:

“Δεν θα αντιληφθεί την παραμικρή ελάφρυνση στην τσέπη του. Οι φαρμακοποιοί δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν τον ρόλο της Ιφιγένειας και να θυσιασθούν προκειμένου να εξασφαλισθεί μία ακόμη δόση”.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου