Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΙΣΠατρών: Τριπλά «κουρέματα» από τον ΕΟΠΥΥ και αμοιβές κάτω του κόστους ασφαλούς λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηριακών δομών

Ιατρικός Σύλλογος ΠάτραςΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

Προς
τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
κ. Βορίδη Μαυρουδή
Αριστοτέλους 17
104 33  ΑΘΗΝΑ

Θέμα: Τριπλά «κουρέματα» από τον ΕΟΠΥΥ και αμοιβές κάτω του κόστους ασφαλούς λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηριακών δομών

κ. Υπουργέ,

Μεγάλη αγανάκτηση και απογοήτευση έχει προκαλέσει στον ιατρικό κόσμο το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να αντιληφθεί τους επιστημονικούς και οικονομικούς όρους λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα.

Μετά από ένα μεγάλο κύκλο διαπραγματεύσεων του ΠΙΣ, της ΠΕΔ και των επαγγελματικών ενώσεων (ΠΟΣΙΠΥ, ΠΟΣΚΕ) με το Υπουργείο Υγείας, όπου καταναλώθηκαν εργατοώρες αναλύσεων και επεξηγήσεων για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι, οι υπουργικές αποφάσεις υπ’αριθμόν ΦΕΚ 2243Β’ και 2247Β’ εμπεριέχουν άρθρα που απέχουν μακράν από την αρχική συμφωνία με τον πρώην Υπουργό Υγείας και δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

Η πληθώρα των περιοριστικών μέτρων και των απανωτών τριπλών / τετραπλών «κουρεμάτων», δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην ορθή άσκηση της ιατρικής:

1.     Για τους εργαστηριακούς ιατρούς, η επιβολή κλιμακωτού rebate από τα πρώτα 500 ευρώ κρίνεται ακραία, καθώς τα εργαστήρια έχουν ανελαστικό κόστος για τη διασφάλιση της ποιότητας (αναλώσιμα αντιδραστήρια, ποιοτικό έλεγχο, συντήρηση ιατρικού εξοπλισμού), και ουσιαστικά πρόκειται για εξαναγκασμό σε «επιστροφή» από το αναγκαίο κόστος ασφαλούς λειτουργίας. Εξίσου απαγορευτική είναι, μετά τη συμπλήρωση του ανώτατου ατομικού ορίου, η ένταξη στη ζώνη του ατομικού clawback.

2.     Για τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής - παρακλινικής πράξης ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ, καθώς η πολλαπλή εφαρμογή κουρεμάτων ( ατομικό όριο + περικοπή 40% στην αυτοπαραπομπή + κλιμακωτό rebate που αγγίζει το 60% + clawback ), ουσιαστικά αποστερεί από το θεράποντα ιατρό τη νόμιμη αμοιβή του και πιθανά τον υποχρεώνει να καταβάλει χρήματα ο ίδιος για την εκτέλεση της εξέτασης του ασφαλισμένου, εάν συνυπολογιστούν και οι φορολογικές υποχρεώσεις !!

3.     Η αναδρομικότητα στην εφαρμογή του ατομικού ορίου ανά πάροχο από 01-01-2014 αποτελεί πράξη «υφαρπαγής» χρημάτων από τους συνεργαζόμενους ιδιώτες παρόχους που εξυπηρέτησαν την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα, κατά την μεταρρύθμιση του ΠΕΔΥ. Το κόστος της μεταρρύθμισης αναγνωρίστηκε από τον πρώην Υπουργό, με γραπτή δέσμευση κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού με ποσό της τάξεως των 40-50 εκατ. για το πρώτο εξάμηνο του 2014.

4.     Οι συνταγογραφικές οδηγίες είναι επιστημονικά ανεπαρκείς, αναχρονιστικές, άκρως περιοριστικές και δεν έχουν καμία σχέση με τις κατευθυντήριες οδηγίες που παραδόθηκαν στο ΥΥΚΑ.

5.     Ο προϋπολογισμός ανά νομό δείχνει να αδικεί νομούς που δέχονται πληθυσμό για υγειονομική κάλυψη από άλλους νομούς, που στερούνται αντίστοιχων τεχνολογικών υποδομών. Υπενθυμίζουμε ότι ο νομός Αχαΐας υποστηρίζει υγειονομικά τη νοτιοδυτική Ελλάδα.


Είναι αντιληπτό ότι δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, η εφαρμογή ενός περιορισμένου κλειστού προϋπολογισμού ανά νομό και ανά πάροχο, αποτελεί λύση έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου ορίου λειτουργίας των ατομικών ιατρείων και αποτελεί ορθό μέτρο πάταξης της προκλητής ζήτησης και της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης. Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το ΥΥΚΑ, σοβαρές προτάσεις απερρίφθησαν, όπως η εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας υγείας με ετήσιο ατομικό όριο ανά ασφαλισμένο, που θα περιόριζε και την οποιαδήποτε κατάχρηση ή υπέρβαση.

κ. Υπουργέ,

Παρακαλούμε να επανεξετάσετε με τη δέουσα προσοχή τις προφανείς αδικίες που εμπεριέχονται στις δύο περιγραφείσες Υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες δημιουργούν ανεδαφικές συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας 6500 ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηριακών μονάδων, γεγονός που ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Άννα  Μαστοράκου
Γεώργιος  Σκρουμπής

Κοινοποίηση :
-Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ
-ΠΙΣ, Ιατρικοί Σύλλογοι
-Μέλη μας

9 σχόλια:

  1. Κα Μαστοράκου περιμενα περαν της "επανεξέτασης με τη δέουσα προσοχή", που ζητάτε, καθορισμό deadline για την συμμόρφωση του υπουργείου, κ ανακοίνωση επίσχεσης τουλάχιστον στο νομό Αχαίας κ πρόταση μαζικής επίσχεσης από τους υπόλοιπους ιατρικούς συλλόγους . Γιατί? Δεν έχω καταλάβει κάτι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε φίλε, το πλαφόν ανά πάροχο και μετά ιδιωτική πελατεία είναι το ζητούμενο και το ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ επιτέλους Δεύτερο, τέλος η αποζημίωση για τις πολλές εξετάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Με το ταμείο, άντε 1-5 εξετάσεις και τις άλλες ιδιωτικά, και οποιανού αρέσει. Η μήπως νομίζεις ότι θα βρει άμεση εξυπηρέτηση στο Δημόσιο. Τρίτο, φινίτο η κρατικοδίαιτη απεριόριστη μηχανή ( ΕΟΠΥΥ με απανωτά ελλείμματα και μαύρες τρύπες). Τέταρτο, clawback ΤΕΛΟΣ. ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ; Για τα λοιπά, πολύ καλά τα λέει ο ΙΣΠ.

      Διαγραφή
  2. ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ Η ΠΩΣ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ?
    ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Ή Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕ......
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ Ή ΟΧΙ?
    ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ 2014 ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΚΑΙ ΠΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΧΡΩΣΤΑΜΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΟΣΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΤΕΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝΕ ΟΤΑΝ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ .ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΕΝΑ ΦΕΚ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.Ο ΚΑΘΕ ΠΑΡΟΧΟΣ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΕΟΠΥΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΗ-Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ(ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΩΝ) ΕΚΠΝΕΕΙ ,ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ,ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΑΤΟΜΙΚΑ.

      Διαγραφή
  3. Με το ρυθμό που εξελίσσεται η κατάσταση με τα RB και CB αυτοί είναι ικανοί να βγάλουν και πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τουΕΟΠΥΥ...... για γέλια και για κλάματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχουν , οπως έχω τονίσει, πολλαπλά λάθη στα αιτήματα που υποβλήθηκαν και σαν συνέπεια ακόμη μεγαλύτερα λάθη στον τρόπο που υλοποιήθηκαν τα αιτήματα αυτά και λύσεις του υπουργείου έγιναν σχεδόν αποδεκτές από τις συνδικαλιστικές ενώσεις και τους Ιατρικούς Συλλόγους. Το πρώτο λάθος ήταν το πλαφόν ανα περιφέρεια και πάροχο, ως προς την περιφέρεια το λάθος επισημαίνεται και από το έγγραφο του ΙΣΠατρών. Η υπουργική απόφαση δεν λαμβάνει υπ' οψη την μετακίνηση ασθενών από περιφέρεια σε περιφέρεια για την εξεύρεση εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσίων. Το δεύτερο σημαντικό λάθος αφορά το ατομικό ανελλαστκό πλαφον χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος του 2013 ώστε να συλληφθεί η προκλητή ζήτηση με αποτέλεσμα να δικαιώνονται όσοι μετείχαν στην πρόπλητή ζήτηση και να τιμωρούνται όσοι δεν προκάλεσαν τεχνητή ζήτηση. Ακόμη πρέπει να επισημάνω οτι το πλαφον γενικά λειτουργεί αποτρεπτικά σε νέες επενδύσεις στα εργαστήρια που εφ' όσον δεν αποφέρουν και την σχετική αύξηση του τζίρου και συνεπώς την δυνατότητα απόσβεσης του μηχανήματος δεν έχει νόημα να γίνει και ακόμη στις περιπτώσεις που ο κόσμος ξυπνήσει και σταματήσει να αποδέχεται το "εκεί θα πάς γιατί εκεί έχω εμπιστοσύνη" και αρχίσει να διαχέεται στα άλλα ιατρεία , ο καλύτερος ο προτιμητέος θα τοιμωρείται οικονομικά . Να πώ εύγε ; μάλλον θα θεωρηθώ οτι χλευάζω.
    Λεωνίδας Αναγνώστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλά τα γράφετε αλλά φοβάμαι οτι δεν συγκινείται κανεις.Φωνή βοοντως εν τη ερήμω! Οταν το ταμείον είναι μείον ,δεν υπάρχει σωτηρία...Η μόνη λύση είναι να να φύγουμε όλοι μαζί.Τι άλλο πρέπει να μας κάνουν??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η επιβολή πλαφόν ανά πάροχο και ανά νομό είναι ΚΕΡΔΟΣ γιατί αποσυνδέει το τι κάνουν οι υπόλοιποι από το τι γίνεται μέσα σε ένα νομό. Σίγουρα η επαρχία θα ωφεληθεί ένα 10-15% σε σχέση με την Αθήνα με τη διόρθωση της υπέρβασης. Επίσης, σταματάει το οποιοδήποτε αλισβερίσι αλλά και τον κανιβαλισμό ανάμεσα στους παρόχους. Όποιος θέλει να ξεπεράσει το πλαφόν, έχει ΑΤΟΜΙΚΟ CLAWBACK. Επίσης, λόγω του ότι το ταμείο δεν αποζημιώνει πλέον πολλές εξετάσεις λόγω των αριθμητικών κριτηρίων, θα πρέπει ο ασθενής να πληρώνει ιδιωτικά τη δαπάνη σε πολλές περιπτώσεις. Στο Υπουργείο πιστεύουν ότι τα εργαστήρια δεν θα χρειαστεί να μπουν στη ζώνη του clawback.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια τα πιστεύεις αυτά...
      Μακάρι να γίνει έτσι..
      Απλά όποιος είχε αλισβερίσι θα έχει λιγότερο CLAWBACK πιστεύω εγώ.
      Επιπλέον τα μεγάλα μαγαζιά θα κάνουν συμφωνίες πλέον μόνοι τους για το ατομικό όριο καθώς το επιτρέπει πλέον και θα ρίχνουν τα μικρότερα.

      Διαγραφή