Έρχονται στιγμές που σηκώνω τα χέρια ψηλά. Ο Κουρουμπλής – λέει – ζήτησε από τους διοικητές των νοσοκομείων να το διευκολύνουν, παραιτούμενοι. Εκείνοι – οι περισσότεροι – αρνούνται, οχυρομένοι πίσω από το νόμο Λοβέρδου, επιδιώκοντας ουσιαστικά την απόλυση και την αποζημίωση. Οι πικροί καρποί του νεοελληνικού κομματικού Κράτους...
Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Φλεβάρη ο Ανδρέας Λοβέρδος τροποποίησε ρύμθιση, που είχε περάσει παλαιότερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η οποία επέτρεπε στον υπουργό Υγείας να αλλάζει τους διοικητές των νοσοκομείων κατά το δοκούν και κυρίως αζημίως για το Δημόσιο.
Η αλλαγή δεν ήταν χαριστική. Ήταν επιβεβλημένη νομικά, διότι πολλοί διοικητές, οι οποίοι είχαν χάσει τη θέση τους από τη ρύθμιση Αβραμόπουλου είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν, λαμβάνοντας και αποζημιώσεις...
Ο νόμος Λοβέρδου προβλέπει τα εξής:
"Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συστήνει επιτροπή αποτελούμενη από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα ΥΥΚΑ, τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ, έναν καθηγητή ή Αναπληρωτή καθηγητή της ΕΣΔΥ ή ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ με συναφές αντικείμενο, έναν Αντιπρόεδρο του ΑΣΕΠ και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Ιδιωτικού τομέα, με αντικείμενο μη συναφές με τις μονάδες υγείας. Κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για εκδήλωση ενδιαφέροντος, η ως άνω Επιτροπή συντάσσει κατάλογο αξιολόγησης των υποψηφίων και εισηγείται στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο οποίος και διορίζει τους Διοικητές και Αναπληρωτές Διοικητές.
Η θητεία των ανωτέρω είναι τριετής. Ετήσιες εκθέσεις προόδου υποβάλλονται στην ανωτέρω Επιτροπή από τη Διοίκηση των ΥΠε. Η Επιτροπή αξιολογεί και δύναται να εισηγείται στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την αυτοδίκαιη διακοπή της θητείας Διοικητή ή Αναπληρωτή Διοικητή με βάση την τεκμηρίωση και την αποδοχή της ως άνω έκθεσης προόδου, ή και άλλα στοιχεία. Στην απόφαση διακοπής, λήξης θητείας ή παύσης Διοικητή ή Αναπληρωτή Διοικητή νοσοκομείου μπορεί να ενσωματώνεται και η απόφαση διορισμού του αντικαταστάτη τους".
Οι περισσότεροι από τους σημερινούς διοικητές έχουν υπόλοιπο 2 ετών από τη 3ετή θητεία τους, έχοντας "αξιολογηθεί" θετικά για το "έργο" τους. Και προφανώς, δεν υποβάλλουν παραίτηση, επιδιώκοντας την απόλυση και αποζημίωση.
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία έχουν επιλεγεί με αμιγώς κομματικά κριτήρια. Είναι στελέχη νομαρχιακών επιτροπών ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, πρώην δήμαρχοι ή νομάρχες ή πρώην βουλευτές και αποτυχημένοι πολιτευτές.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι τους είναι ανίκανοι ή «λαμόγια». Είναι βέβαιο ότι ανάμεσά τους υπάρχουν και στελέχη, που αποδείχθηλαν ικανά και επιτέλεσαν με ευσυνειδησία το καθήκον τους. Η ουσία όμως είναι ότι δεν επιλέχθηκαν αξιοκρατικά. Τελεία και παύλα. Και είναι ύβρις, το γεγονός ότι τώρα ζητούν και τα ρέστα...
Στον αντίποδα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής – αν και εύλογα – ζητεί την παραίτησή τους, δεν μας έχει πει ποιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν για την αντικατάστασή τους. Γιατί δεν εφαρμόζει το νόμο Λοβέρδου;
Πολύ φοβάμαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρυφοκοιτάζει την πολιτική Ιζνογκούντ. Θέλει απλώς να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, χωρίς να αλλάξει τίποτε άλλο. Δηλαδή, να διώξει τους Νεοδημοκράτες και τους Πασόκους για να βάλει τους Συριζαίους – πολλοί από τους οποίους να προέρχονται από το βαθύ ΠΑΣΟΚ...
Μάλιστα, έτσι, εξηγείται και το γεγονός ότι τελευταία βλέπω συχνά στο υπουργείο Υγείας αλλά και στις δημόσιες εκδηλώσεις (όπως η κοπή της πίτας του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ) κάποιους Πασόκους, που είχα να τους δω τουλάχιστον μία 5ετία. Κάποιοι πρόσφατα μου έστειλαν και αιτήματα φιλίας στο Facebook…
Το αποτέλεσμα είναι ότι εδώ και δύο μήνες (από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι σήμερα) στα νοσοκομεία επικρατεί ένα απαράδεκτο καθεστώς. Ορισμένοι διοικητές και Δ.Σ. δεν αγγίζουν κανένα σοβαρό θέμα, ενώ άλλοι προσπαθούν να κλείσουν όπως όπως μερικά ανοιχτά «θέματα», όπως προμήθειες – πιθανότατα δια ίδιον όφελος.
Ήδη, έχει χαθεί χρόνος. Είναι άμεση ανάγκη ο κ. Κουρουμπλής να κινήσει μία διαδικασία αξιολόγησης των υπαρχόντων διοικήσεων και να απευθύνει μία ανοιχτή πρόσκληση δύο εβδομάδων, ώστε να στείλουν βιογραφικά όσοι ενδιαφέρονται. Η Επιτροπή του νόμου Λοβέρδου θα μπορούσε να αξιολογήσει τα βιογραφικά και να επιλεγούν νέοι και αξιόλογοι άνθρωποι.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει στην πράξη και όχι στα λόγια ότι επιδιώκει την πάταξη του πελατειακού κράτους. Άλλως, θα συνεχίζουμε να θερίζουμε τους πικρούς καρπούς, από τους σπόρους του κομματικού κράτους, που καλλιεργούμε επί μισό αιώνα.
Και για όλα αυτά, δεν μας φταινε ούτε τα Μνημόνια, ούτε η Μέρκελ και ο Σόιμπλε! Είτε με ευρώ, είτε με δραχμή, τα νοσοκομεία μας πρέπει να διοικούνται από ανθρώπους με γνώσεις διοίκησης και οικονομικών υγείας. Αν όχι τώρα, πότε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου