Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Εκκληση από δέκα νησιά για γιατρούς

Με τον φόβο ενός ξαφνικού προβλήματος υγείας που δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ζουν οι κάτοικοι των νησιών αφού οι δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία και τα περιφερειακά ιατρεία των νησιών παραμένουν τεράστιες.

Το πρόσφατο περιστατικό, στο οποίο οι κάτοικοι της Σκοπέλου αναγκάστηκαν να κάνουν ακτινογραφίες στον κτηνίατρο ελλείψει άλλου ακτινολογικού μηχανήματος, ήταν πρωτοφανές. Αν προσπαθήσει κάποιος να ομαδοποιήσει όλα τα προβλήματα που παρατηρούνται στα νησιά θα διαπιστώσει κάποιες σημαντικές ομοιότητες. Η πρώτη είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά ασθενοφόρα ή, αν υπάρχουν, λείπουν τα πληρώματα. Σε πολλά νησιά οι βάρδιες γίνονται με ένα ασθενοφόρο. Επιπλέον, τα περιφερειακά ιατρεία των νησιών υπολειτουργούν επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί αγροτικοί γιατροί για να τα στελεχώσουν.

Τέλος, εξακολουθεί να μένει άλυτο το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης μόνιμων γιατρών πολλών ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, που αναγκάζει τους πολίτες να αναζητούν λύσεις για την υγεία τους σε ιδιώτες γιατρούς ή, στα έκτακτα περιστατικά, να κάνουν υποχρεωτική τη διακομιδή τους σε μεγάλα νοσοκομεία άλλων πόλεων.

ΑΝΔΡΟΣ

Σε εφημερίες και ο δήμαρχος
Ο δήμαρχος της Ανδρου Θεοδόσιος Σουσούδης είναι ορθοπαιδικός στο νοσοκομείο του νησιού και συνεχίζει να κάνει εφημερίες καθώς οι ελλείψεις που παρατηρούνται δεν αφήνουν πολλά περιθώρια. «Είμαστε συνολικά έξι μόνιμοι γιατροί. Ο καρδιολόγος πήρε σύνταξη χωρίς να αναπληρωθεί η θέση του, ενώ το ακτινολογικό μένει κενό δύο μήνες τον χρόνο επειδή ο τεχνικός πρέπει να παίρνει τις άδειές του. Επίσης έχουμε πλήρες μικροβιολογικό εργαστήριο αλλά από το 2009 δεν έχουμε μικροβιολόγο», λέει ο ίδιος. Σημαντικό είναι και το πρόβλημα με τα περιφερειακά ιατρεία της Ανδρου, η στελέχωση των οποίων είναι ανεπαρκέστατη. «Υπάρχουν τρία τέτοια ιατρεία, τα οποία δικαιολογούν συνολικά πέντε γιατρούς και έχουμε μόνο έναν. Το ιατρείο του Κορφίου έχει να λειτουργήσει δυόμισι χρόνια, ενώ ο γιατρός που υπάρχει καλύπτει εναλλάξ τα υπόλοιπα δύο», τονίζει ο κ. Σουσούδης.

ΣΚΙΑΘΟΣ

Λειτουργεί με το ένα τρίτο του προσωπικού
«Δουλεύουμε με το ένα τρίτο του απαραίτητου προσωπικού», λέει στο «Εθνος» ο διευθυντής του κέντρου υγείας της Σκιάθου Νίκος Σακελ-λαρόπουλος και συμπληρώνει: «Εχουμε εκθέσει τα προβλήματα κατ’ επανάληψη αλλά λύση δεν έχουμε βρει». Το σημαντικότερο πρόβλημα που εντοπίζει ο διευθυντής του κέντρου υγείας είναι η έλλειψη έστω και ενός οδηγού ασθενοφόρου σε οργανική θέση, ενώ σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει ούτε τεχνικός του ακτινολογικού εργαστηρίου.

ΣΑΜΟΣ

Ζητούν γιατρούς για τρεις ειδικότητες

Ο δήμαρχος της Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος λέει ότι το βασικότερο πρόβλημα στο νησί είναι η έλλειψη πληρωμάτων για τα ασθενοφόρα. «Προς το παρόν χρησιμοποιείται μόνο το ένα από τα δύο ασθενοφόρα επειδή δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Ζητήσαμε να ανατεθούν καθήκοντα οδηγού σε επαγγελματίες και υπαλλήλους του δήμου με τουλάχιστον εικοσαετή εμπειρία αλλά το αίτημά μας δεν έγινε δεκτό». Από το νοσοκομείο λείπει επίσης γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος και ψυχίατρος αλλά το καλό νέο είναι ότι από τις 5 Μαρτίου θα λειτουργήσει ο νέος αξονικός τομογράφος. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σάμου αλλά όσοι ζουν στην Ικαρία και στους Φούρνους, οι οποίοι αφενός έχουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και αφετέρου δεν μπορούν να φτάσουν εύκολα στο νοσοκομείο του νησιού μας».

ΛΗΜΝΟΣ
Ελλείψεις στο παθολογικό τμήμα

Ο αντιδήμαρχος Λήμνου Σαράντης Πανταζής λέει ότι το πρόβλημα με το νοσοκομείο του νησιού δεν είναι η έλλειψη ειδικοτήτων αλλά ο μικρός αριθμός παθολόγων και γενικών γιατρών. «Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση στη Λήμνο δεν είναι άσχημη. Ούτως ή άλλως στα πολύ σοβαρά περιστατικά γίνεται διακομιδή στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα. Εκεί που μειονεκτούμε είναι στο παθολογικό τμήμα. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εξυπηρέτηση των ασθενών λόγω της έλλειψης προσωπικού», επισημαίνει.

ΛΕΣΒΟΣ
Σε αχρηστία ο μαγνη-τικός τομογράφος

«Εχουμε σοβαρές ελλείψεις σε καίρια πόστα», τονίζει ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Λέσβου Γιώργος Ψάνης περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στις μονάδες υγείας του νησιού. Για ό,τι αφορά τα κέντρα υγείας επισημαίνει ότι παρατηρείται έλλειψη υλικών και νοσηλευτικού προσωπικού. «Οι καρδιογράφοι δεν λειτουργούν, δεν υπάρχει καν οινόπνευμα, γάζες και ράμματα. Επιπλέον τα ασθενοφόρα που έχουμε δεν μπορούν να καλύψουν όλη την έκταση του νησιού και φοβάμαι ότι κάποια στιγμή θα θρηνήσουμε θύματα», λέει. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στο νοσοκομείο του νησιού όπου «έχουμε μείνει ακάλυπτοι από βασικές ειδικότητες όπως του ενδοκρινολόγου, του γαστρεντερολόγου και του ογκολόγου. Εφεραν μαγνητικό τομογράφο, ο οποίος είναι σε αχρηστία και ο κόσμος υποχρεώνεται να πηγαίνει σε ιδιώτες. Υπάρχουν νοσηλευτές με 120 αδιάθετα ρεπό, κάτι που είναι επικίνδυνο και για τους ίδιους. Είναι πολύ άσχημη η κατάσταση», καταλήγει ο κ. Ψάνης.

ΚΩΣ
Ενα ασθενοφόρο για όλο το νησί

Τα προβλήματα των δομών υγείας στο νησί του Ιπποκράτη είναι σημαντικά. Αυτά δεν προκαλούνται μόνο από την υποστελέχωση του νοσοκομείου αλλά και από την αδυναμία λειτουργίας του κέντρου υγείας που δημιουργήθηκε στην περιοχή του αεροδρομίου. Ο αντιδήμαρχος Δαυίδ Γερασκλής σημειώνει ότι «το νέο κέντρο υγείας είναι υπερσύγχρονο αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Στο νοσοκομείο δεν έχουμε παιδίατρο και γυναικολόγο. Ειδικά με τους γυναικολόγους το πρόβλημα έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Κάποιες περιόδους έχουμε και κάποιες δεν έχουμε. Τουλάχιστον πρόσφατα ήρθε ένας καρδιολόγος, ο οποίος έλειπε πολύ από το νησί». Οπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος του νησιού, προβληματική είναι και η μεταφορά των ασθενών στο νοσοκομείο καθώς υπάρχει μόνο ένα λειτουργικό ασθενοφόρο το οποίο δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες ενός τόσο μεγάλου νησιού.

ΤΗΝΟΣ
Δίμηνες συμβάσεις για ακτινολόγους

Με τον φόβο ότι θα μείνουν χωρίς ακτινολόγο και χειριστή ακτινολογικού μηχανήματος ζουν οι κάτοικοι της Τήνου. Η αντιδήμαρχος του νησιού Αναστασία Δεληγιάννη λέει ότι «οι ακτινολόγοι και οι χειριστές έρχονται με δίμηνες συμβάσεις και κάθε φορά που περνάει αυτό το διάστημα ανησυχούμε. Υπήρξαν χρονιές που μείναμε έξι μήνες χωρίς ακτινολόγο» και συμπληρώνει ότι το ακτινολογικό τμήμα λειτουργεί με μόνο μία βάρδια. «Αν συμβεί κάτι μετά το μεσημέρι πρέπει να γίνει διακομιδή σε άλλο νησί». Προβλήματα υπάρχουν και με τους αγροτικούς ιατρούς, καθώς, όπως λέει η κ. Δεληγιάννη, φεύγουν πολύ γρήγορα από το νησί. «Πριν από λίγο καιρό ήρθε στη Στενή μια γιατρός για το αγροτικό της και μετά από λίγες μέρες την έστειλαν στη Σαντορίνη. Γενικά υπάρχει ζήτημα με τους γενικούς γιατρούς γιατί μπορεί να γίνονται πέντε διακομιδές την ημέρα, οι οποίες χρειάζονται συνοδεία».

ΜΥΚΟΝΟΣ
Δύο νοσηλευτές για τρεις βάρδιες

Αν και η Μύκονος είναι ένα νησί που δέχεται τεράστιο όγκο επισκεπτών, το σύστημα υγείας της παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις σε καίρια πόστα. Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς λέει ότι «έχουμε ένα υποστελεχωμένο κέντρο υγείας, στο οποίο υπηρετούν δύο νοσηλευτές που καλούνται να καλύψουν τρεις βάρδιες. Επίσης έχουμε μόνο δύο ανθρώπους για τις βάρδιες των ασθενοφόρων». Εξίσου σημαντική για τον κ. Κουκά είναι και η έλλειψη γιατρών σε βασικές ειδικότητες. «Σε ολόκληρο το κέντρο υγείας έχουμε πέντε γιατρούς. Δεν υπάρχει ορθοπαιδικός σε ένα νησί με τόσα τροχαία ατυχήματα, δεν υπάρχει καρδιολόγος, δεν μπορούμε να βγάλουμε ακτινογραφίες, δεν έχουμε χειρουργό. Κάνουμε αεροδιακομιδές ακόμα και για ένα σπασμένο πόδι», σημειώνει.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Νεόδμητο νοσοκομείο αλλά δεν λειτουργεί

Η κατάσταση στη Σαντορίνη θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη αν είχε λειτουργήσει το νεόδμητο νοσοκομείο του νησιού. «Είναι πολύ καλά εξοπλισμένο αλλά ο εργολάβος δεν έχει πληρωθεί και δεν το παραδίδει», λέει η αντιδήμαρχος Ρούλα Μπελώνια και συμπληρώνει ότι «οι δομές υγείας εξακολουθούν να λειτουργούν οριακά. Μας λείπουν οδηγοί για τα ασθενοφόρα, έχουμε τους μισούς νοσηλευτές από όσους χρειαζόμαστε, ενώ σε λίγο καιρό θα συνταξιοδοτηθεί η παρασκευάστρια του μικροβιολογικού εργαστηρίου. Προχθές, μάλιστα, δεν είχαμε ούτε υλικά για να κάνουμε εξετάσεις αίματος». Η κ. Μπελώνια λέει ότι πολλές φορές άλλες ειδικότητες ζητούν και άλλες έρχονται. «Πρόσφατα ζητήσαμε έναν αναισθησιολόγο και έναν χειρουργό. Μας έστειλαν δύο ακτινολόγους. Μερικές φορές δεν καταλαβαίνω πώς λειτουργούν».

ΧΙΟΣ
Μία μόνο παιδίατρος για 55.000 κατοίκους

Μολονότι η λειτουργία του νοσοκομείου της Χίου κρίνεται αρκετά ικανοποιητική, οι φορείς του νησιού θεωρούν ότι υπάρχουν τρία επιμέρους σοβαρά προβλήματα. Ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου για θέματα υγείας Γιάννης Γεωργιάδης επισημαίνει ότι «η στελέχωση της παιδιατρικής κλινικής είναι ελλιπής. Εχουμε μόνο μία παιδίατρο για ένα νησί με 55.000 κατοίκους. Επίσης, ελλιπής είναι και η στελέχωση του ΕΚΑΒ. Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο. Αν τύχει και συμπέσουν δύο περιστατικά την ίδια ώρα, το ένα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Τέλος, έχουμε αγροτικά ιατρεία σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν είναι στελεχωμένα γιατί οι γιατροί δεν τα επιλέγουν. Εχουμε χωριά που βρίσκονται μιάμιση ώρα μακριά από το νοσοκομείο και οι κάτοικοί τους είναι κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού. Ξέρουμε την πραγματικότητα και δεν έχουμε μεγάλες απαιτήσεις. Απλά αναδεικνύουμε προβλήματα που μπορεί να κοστίσουν ζωές», επισημαίνει.

Στέλιος Βογιατζάκης

http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου