Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Νοσοκομείο Αγρινίου: Ένα ωραίο κτίριο στον κάμπο - Θα ήταν πολύ καλύτερο αν είχε προσωπικό...



Στο νοσηλευτικό ίδρυμα που θεωρείται πρότυπο από κτιριολογική άποψη, οι ελάχιστοι γιατροί εξωθούνται σε παραίτηση, ενώ το προσωπικό διεκδικεί την εξόφληση των δεδουλευμένων. Η διοίκηση δεν φαίνεται ικανή να αντιδράσει στην κατάρρευση...

Του Δημήτρη Καραγιώργου - iatronet

Κλαυσίγελο προκαλεί η λειτουργία του νεόδμητου “νοσοκομείου” Αγρινίου.

Το υπέροχο κτίριο εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά κανείς δεν σκέφθηκε ότι - για να λειτουργήσει ως νοσηλευτικό ίδρυμα - έπρεπε να διαθέτει γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Λόγω της μικρής αυτής...αβλεψίας, ολόκληρα τμήματα μένουν κλειστά. Διευθυντές κλινικών παραιτούνται, καθώς έχουν μείνει χωρίς άλλους γιατρούς.

Οι κάτοικοι της περιοχής τελικά αναρωτιούνται ποιός είναι ο λόγος να παραμένει σε λειτουργία ένα τόσο πολυτελές...πολυϊατρείο. Διότι περί αυτού πρόκειται. Είναι μία δυσανάλογα μεγάλη μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας, σε σχέση με τον ρόλο της.

Η εν λόγω μονάδα αρκείται στο να αντιμετωπίζει τα πιο ήπια περιστατικά και να διεκπεραιώνει τα υπόλοιπα, διακομίζοντας τα μισά στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και τα υπόλοιπα στο Πανεπιστημιακό Πάτρας... Κάνει, δηλαδή, ό,τι ένα Κέντρο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή δεδουλευμένων.

Ιδού πως περιγράφουν το δράμα του πολυτελούς κτιρίου που δεσπόζει στον κάμπο του Αγρινίου:

“Η αρνητική δημοσιότητα που περιβάλλει το νοσοκομείο Αγρινίου το τελευταίο εξάμηνο είναι απολύτως δικαιολογημένη.

Οι παραιτήσεις γιατρών και η φυγή επιστημόνων προς άλλες υπηρεσίες, τα λουκέτα στην καρδιολογική κλινική, παρά τα παχιά λόγια ακόμη και του πρώην πρωθυπουργού στην πόλη μας.

Οι μηνυτήριες αναφορές, οι αγωγές και τα εξώδικα εργαζομένων προς τη διοίκηση.

Οι καταγγελίες ασθενών και συνοδών επίσης προς αυτήν, οι απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες γιατρών και εργαζομένων

Ο ατελείωτος αριθμός οφειλόμενων ρεπό σε ανθρώπους που δουλεύουν κυκλικά ωράρια για να μπορέσει κάπως να τσουλήσει το πράγμα στον ευαίσθητο αυτό χώρο της Υγείας, συνθέτουν μια κατάσταση άκρως προβληματική και εν τέλει επικίνδυνη για την ασφάλεια της λειτουργίας αυτού του ιδρύματος.

Παρεμβάσεις

Κι όμως, παρά την τόση δημοσιότητα, παρά τις τόσες παρεμβάσεις από τους φορείς της πόλης με συλλαλητήρια, πορείες, παραστάσεις, συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρά τις τόσες επίκαιρες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και τις παρεμβάσεις από αρκετούς βουλευτές του νομού μας για την κατάσταση αυτή τίποτε δεν έχει διορθωθεί.

Ακόμη και η κυβερνητική αλλαγή που επήλθε στη χώρα μας εδώ και ένα μήνα δεν κατάφερε προς ώρας όχι μόνο να αλλάξει την εικόνα αλλά ούτε καν να την φρενάρει.

Η διοίκηση συνεχίζει ακάθεκτη, με τον γνωστό, παραδοσιακό, ελληνικό πελατειακό της τρόπο, να ροκανίζει το χρόνο της είτε με τη χαρακτηριστική της αδράνεια είτε με αποφάσεις της.

Όλα αυτά, όχι μόνο συντηρούν την προηγούμενη εικόνα που περιγράψαμε, αλλά επιταχύνουν το διαλυτικό της έργο που με τόση ζέση έχει ξεκινήσει από την μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της υπηρετώντας πιστά όχι μόνο τις μνημονιακές πολιτικές, αλλά και την εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων των τοπικών κυβερνητικών παραγόντων.

Τεχνητός νεφρός

Μετά τα συνεχόμενα λουκέτα στην καρδιολογική κλινική, φαίνεται ότι έχει βαλθεί να τελειώνει και με τη μονάδα τεχνητού νεφρού.

Αυθαίρετες αποφάσεις για μετακινήσεις εργαζομένων χωρίς καμιά εισήγηση από την αρμόδια νοσηλευτική υπηρεσία έχουν φέρει στα κόκκινα τους νοσηλευτές του τμήματος αυτού καθώς και τους ασθενείς.

Αναφορές τόσο προφορικές όσο και γραπτές από την υπεύθυνη του τμήματος εδώ και μήνες δεν έχουν καταστεί ικανές να ευαισθητοποιήσουν τη διοίκηση, με αποτέλεσμα να φτάνει η ώρα που να μην μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα.

Η ίδια διαλυτική εικόνα παρουσιάζεται και σε άλλα τμήματα, όπως χειρουργείο, επείγοντα, παθολογική, όπου ο αριθμός του προσωπικού έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια ασφαλείας”...

Επίλογος

Εάν αυτά συνέβαιναν μόνο στο νοσοκομείο του Αγρινίου, θα ανησυχούσαμε λίγο.

Από τη μία, ο νέος υπουργός Υγείας κατάγεται από την περιοχή. Από την άλλη, αργά ή γρήγορα, ένα πρόβλημα λύνεται, έστω και στην Ελλάδα...

Το “σύνδρομο του νοσοκομείου Αγρινίου”, ωστόσο είναι καθολικό.

Είναι ένα σύμπτωμα μίας ασθένειας που ταλανίζει το εθνικό σύστημα Υγείας.

Και με αυτούς τους όρους, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η λύτρωση είναι ακόμη μακριά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου