Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Επανεξετάζεται το θέμα των αεροδιακομιδών ασθενών



Την ανάγκη επανεξέτασης του θέματος των αερομεταφορών ασθενών από μέσα των Τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, επεσήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στη διάρκεια των εργασιών του 24ου Πολυθεματικού Ιατρικού Συμποσίου στο Αμφιθέατρο 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

«Θα πρέπει -είπε- να επανεκτιμηθεί το θέμα των αεροδιακομιδών και σε πολεμικές συνθήκες και σε συνθήκες ειρήνης και να υπάρξει στενότερη σύνδεση με τα νοσοκομεία των άλλων Κλάδων».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στην πρόσφατη συνάντηση γνωριμίας με τους στρατιωτικούς συντάκτες είχε παρατηρήσει σχετικά, ότι εάν υπάρξει ορθολογικός καταμερισμός όλων των ιπταμένων μέσων και πολιτικών, θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τις αερομεταφορές ασθενών, τον έλεγχο για πυρκαγιές και τη δασοπυρόσβεση.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τον περασμένο χρόνο περί τους 1.400 ασθενείς, κυρίως βρέφη και έγκυοι, μεταφέρθηκαν με τα ιπτάμενα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων ιδιαίτερα από τα νησιά του Αιγαίου σε μεγάλα ιατρικά κέντρα.

Ο κύριος όγκος των αερομεταφορών έγινε με μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας. Συγκεκριμένα, εκτελέστηκαν 928 αποστολές με αεροσκάφη C-130, C-27J, ΕΜΒ-135, καθώς και ελικόπτερα Super Puma, ΑΒ-205, A-109, ΑΒ-212, με τις οποίες μεταφέρθηκαν 1.334 ασθενείς. Από αυτές, 9 αποστολές ήταν προς ιατρικά κέντρα του εξωτερικού και 9 αποστολές μεταφοράς μοσχευμάτων. Συμπληρώθηκαν 2.198,8 ώρες πτήσης.

Τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού πέταξαν 76 ώρες και 10 λεπτά για να μεταφέρουν ασθενείς καθώς και μοσχεύματα σε μεγάλα ιατρικά κέντρα. Επτά ασθενείς, 4 μέλη πληρωμάτων εμπορικών πλοίων, 2 επιβάτες κρουαζιερόπλοιων και 1 τραυματία ορειβάτη, μετέφεραν ελικόπτερα S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη πραγματοποίησης τακτικών ελέγχων για την εύρυθμη λειτουργία του υγειονομικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου