Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Με «ρυθμούς χελώνας» οι αποφάσεις στην Υγεία

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - virus.com.gr

Με το σταγονόμετρο λαμβάνονται αποφάσεις από το ΥΥΚΑ, αποτέλεσμα του «θολού τοπίου» στη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και της καθυστέρησης στην επίσημη ανακοίνωση των αρμοδιοτήτων της νέας ηγεσίας της Αριστοτέλους.

Στάση αναμονής στη λήψη σημαντικών αποφάσεων μοιάζει να κρατάει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ο λόγος εντοπίζεται, κυρίως, στο όλο και εντονότερο κλίμα αμφιβολίας, που έχει ακολουθήσει το στένεμα των περιθωρίων στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας. Ακόμη και αν οι εκτιμήσεις θέλουν μια συμφωνία τελικά να επιτυγχάνεται, η λήψη της όποιας απόφασης από τους επικεφαλής του χαρτοφυλακίου της Υγείας είναι αδύνατη.

Το παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις και κορυφαία στελέχη της Αριστοτέλους, που ωστόσο επιλέγουν αυτές τις ημέρες να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο για να βάλουν «στο φουλ τις μηχανές», όταν τελικά (Τσίπρα θέλοντος και Μέρκελ επιτρεπούσης) υπάρξει ένα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις.


Άλλωστε, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, στην πρόσφατη ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στις οποίες σημαντικό κομμάτι αναμένεται να έχει και το ΥΥΚΑ, θα είναι το τρίτο «δείγμα» της κυβερνητικής πολιτικής.

Περισσότερο, όμως, τα χέρια της ηγεσίας του Υπουργείου δένει η καθυστέρηση στην επίσημη ανακοίνωση, με ανάρτηση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, των αρμοδιοτήτων του καθενός προσώπου που την αποτελούν.

Μπορεί, σε γενικές γραμμές, να έχουν προσδιοριστεί, αλλά οι πληροφορίες παραμένουν ακόμη συγκεχυμένες για μια σειρά αρμοδιοτήτων, κυρίως όσες σχετίζονται με Φορείς «κλειδιά», όπως ο ΕΟΠΥΥ και το «υπέρΕΚΑΒ».

Πολλώ δε μάλλον, για το ποιες, ακριβώς, θα είναι τελικά οι αυξημένες αρμοδιότητες που ακούγεται πως θα αναλάβει ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Εδώ, βέβαια, τίθεται και ένα ακόμη ζήτημα: οι νέοι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου μπορεί να εργάζονται πυρετωδώς για τα θέματα του Υπουργείου, αλλά η παρουσία τους είναι μάλλον «ανεπίσημη», αφού δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ούτε καν ο διορισμός τους.

Ενδεικτικό της «αργής κίνησης» με την οποία προχωρούν οι διαδικασίες είναι πως, χθες στη Διαύγεια του Υπ. Υγείας αναρτήθηκαν μόλις 5 πράξεις, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες ο αριθμός τους δεν ήταν ιδιαίτερα μεγαλύτερος.

Παραμένουν, δε, ανοικτά μια σειρά από σοβαρά θέματα, για τα οποία οι εκφρασμένες θέσεις της Αριστοτέλους έχουν προκαλέσει ερωτηματικά και αντιδράσεις.

Για παράδειγμα, μπορεί οι διαδικασίες για το «ξεκλείδωμα» προσλήψεων να έχουν ξεκινήσει, αλλά ακόμα αδιευκρίνιστο παραμένει πως θα υλοποιηθούν τα φιλόδοξα σχέδια της κυβέρνησης για πλήρη και επαρκή στελέχωση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Υγείας.

Αντίστοιχα, όλοι βρίσκονται εν αναμονή της κατάργησης του 5ευρου και του 1 ευρώ ανά συνταγή, νεφελώδεις μοιάζουν οι σκέψεις της Αριστοτέλους για το μέλλον της σχέσης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ «παγωμένες» είναι οι διαδικασίες ανακοστολόγησης αλλά και αποζημίωσης φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία συνεχίζουν να πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες.

Προκειμένου, λοιπόν, να μη χαθεί χρόνος, η ηγεσία της Αριστοτέλους πραγματοποιεί συνεχείς συναντήσεις με παράγοντες και φορείς της Υγείας και του Φαρμάκου, προκειμένου να συλλέξει και να συνθέσει θέσεις και απόψεις και να είναι έτοιμη να συγκεκριμενοποιήσει το πλαίσιο της πολιτικής της.

Σε αυτή τη γενική ασάφεια, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και το ζήτημα του «ξενιτεμένου» τομέα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που «καίει» κυρίως τα ΑμεΑ και τους Χρονίως Πάσχοντες. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι, όπως όλα δείχνουν, το κομμάτι αυτό να «μείνει εκεί που είναι» και διοικητικά και να ξαναμεταφερθεί στο Υπουργείο Εργασίας.

Η εικόνα αναμένεται να ξεδιαλύνει το πιθανότερο από την ερχόμενη εβδομάδα, εάν φυσικά την Παρασκευή επέλθει μια κάποια συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου