Η κλιματική αλλαγή μπορεί να διαγράψει τα τελευταία 50 χρόνια προόδου στην Ιατρική, σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπονήθηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών και δημοσιεύεται στην κορυφαία επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.
Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα αποδειχθούν πιθανώς πιο καταστροφικές απ' ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία παγκοσμίως λόγω του αυξημένου κινδύνου εξάπλωσης ασθενειών, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της μειωμένης διαθεσιμότητας τροφίμων κ.α.
Ορισμένες από τις απειλές που θέτει η κλιματική αλλαγή για την υγεία είναι πιο προφανείς. Για παράδειγμα, ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ανεμοθύελλες, χιονοθύελλες και ανεμοστρόβιλοι οδηγούν σε μαζικούς τραυματισμούς και θανάτους και αναμένεται να γίνουν πιο συχνά. Επίσης, περισσότεροι άνθρωποι θα υποστούν τις επιπτώσεις του ακραίου καύσωνα παγκοσμίως.
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν πως θα υπάρξουν ακόμη ποικίλες δευτερεύουσες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να εντείνει τα κρούσματα αλλεργίας και άσθματος, η ξηρασία μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων και η καταστροφή των οικοσυστημάτων μπορεί να ωθήσει πληθυσμούς εντόμων πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές, αυξάνοντας τα κρούσματα νοσημάτων που μεταδίδονται με διαβιβαστές (vector-borne diseases).
Η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, οι επενδύσεις στην επιστημονική έρευνα και η προώθηση υγιεινών συνηθειών αποτελούν τις προτάσεις-κλειδιά των ερευνητών για να αποφευχθεί η κρίση δημόσιας υγείας που αναμένεται να προκύψει λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου