Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Tι προβλέπει η τελευταία πρόταση των δανειστών για την Υγεία!

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
HEALTHREPORT.GR

Επιμένουν όπως φαίνεται οι δανειστές στα μέτρα και τις περικοπές για την Υγεία, καθώς στην τελευταία πρότασή τους επαναλαμβάνουν τα κουρέματα σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο κ.Γιούνκερ σε μια προσπάθεια να δείξουν πως η ελληνική κυβέρνηση αποχώρησε από τις συνομιλίες παρά τις διαφοροποιήσεις που ενσωματώθηκαν στην πρόταση των θεσμών, δημοσιοποίησαν την τελευταία πρόταση που εξεδόθη την Παρασκευή 26 Ιουνίου. Ουσιαστικά λίγο πριν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει το δημοψήφισμα. Μια πρόταση όμως που η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν έλαβε ποτέ.

Για τον τομέα της Υγείας τα μέτρα δε φαίνεται να διαφοροποιούνται, καθώς συνεχίζουν να εστιάζουν σε περικοπές και περιορισμούς.

Μέτρα για τα οποία έχουν εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους ειδικά οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες αφού δηλώνουν πως αποτελούν βαρύ χτύπημα για τον κλάδο.

Ειδικότερα για τα φάρμακα η πρόταση των δανειστών προβλέπει με ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2015, την πλήρη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία χωρίς εξαιρέσεις, μείωση της τιμής όλων των εκτός πατέντας φαρμάκων στο 50% και όλων των γενοσήμων φαρμάκων στο 32,5%.

Αναθεώρηση και μείωση των τιμών των Διαγνωστικών εξετάσεων ώστε να υπάρχει εξοικονόμηση αλλά και πλήρη είσπραξη του clawback (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης) για το 2014 και το 2015, ενώ η πρόταση των δανειστών προβλέπει ότι θα υπάρξει clawback και για το 2016, κάτι που απεύχονταν οι εταιρείες του τομέα της υγείας καθώς ήλπιζαν ότι θα καταργηθεί.

Άλλωστε υπάρχει και το rebate που αποτελεί την υποχρεωτική έκπτωση την οποία πρέπει να ακολουθούν φαρμακευτικές εταιρείες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κ.α.

Σταθεροί φαίνεται πως έμειναν οι πιστωτές μας και στο θέμα της αύξησης των εισφορών για την υγεία στους συνταξιούχους από 4% έως 6% κατά μέσο όρο, με ανοικτό όμως το ενδεχόμενο να υπάρχει επέκταση του μέτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου