Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Τα τέσσερα μέτρα "φωτιά" που καίνε τις επιχειρήσεις Υγείας


Ακόμη πιο βαθιά στο φαύλο κύκλο της έλλειψης ρευστότητας βυθίζονται οι επιχειρήσεις της Υγείας μετά και τα νέα μέτρα στο χώρο της περίθαλψης που- όπως όλα δείχνουν- θα μπουν σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν γίνει δεκτές και από τους θεσμούς, μπαίνουν σε άμεση εφαρμογή τέσσερα μέτρα "φωτιά” που καίνε όλο τον ιδιωτικό κλάδο της Υγείας και κυρίως τις εταιρίες φαρμάκου, τα διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές.

Όπως προβλέπεται πιο συγκεκριμένα, μειώνονται οι τιμές όλων των γενοσήμων φαρμάκων, καθώς και των σκευασμάτων που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους (off -patent), στα μεν πρώτα κατά 32,5% της τιμής των πρωτοτύπων και για τα δεύτερα κατά 50%, ακόμη και για τα σκευάσματα που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά πριν το 2012, τα οποία όμως αποτελούν τον κύριο όγκο πωλήσεων της φαρμακοβιομηχανίας. Παράλληλα θα ισχύσει η πλήρης συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, χωρίς εξαιρέσεις, για όλα τα σκευάσματα, δηλαδή οι γιατροί δεν θα επιτρέπεται να αναγράφουν την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, όπως γίνεται σήμερα για τα γενόσημα και τα σκευάσματα για χρόνιες παθήσεις.

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ καλείται να "ψαλιδίσει” ακόμη περισσότερο τις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε τελικά οι δαπάνες να μένουν εντός του αρχικού προϋπολογισμού, ενώ οι θεσμοί ζητούν επίσης από τις επιχειρήσεις Υγείας να καταβάλλουν για τη χρονιά που πέρασε τα ποσά της επιστροφής που τους αναλογούν από το μηχανισμό του claw- back, τα ασφυκτικά όρια του οποίου θα ισχύσουν όχι μόνο για φέτος, αλλά και για το 2016. Αυτό στην ουσία σημαίνει πως οι πιθανότητες για αύξηση του πλαφόν στους προϋπολογισμούς πρακτικά εξανεμίζονται, με το χώρο της Υγείας να βαδίζει για ακόμη μια χρονιά στο δρόμο της λιτότητας.

Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει την αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος των υποχρεωτικών εκπτώσεων προς τον ΕΟΠΥΥ (rebate) που προκύπτει ως άθροισμα μιας σειράς διαφορετικών επιστροφών ανάλογα με τις πωλήσεις, τον όγκο και την κατάταξη του φαρμάκου στη θετική λίστα), από ένα ενιαίο rebate με κλιμακωτούς συντελεστές επί της δαπάνης κάθε φαρμάκου στον ΕΟΠΥΥ. Από την αλλαγή αυτή υπολογίζεται πως θα μπουν στα κρατικά ταμεία 140 εκατ. ευρώ ετησίως για το 2015 και 2016. 

Με την υπέρβαση των συνολικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ να ξεπερνά στο πρώτο πεντάμηνο του έτους τα 300 εκατ. ευρώ, η βιομηχανία φαρμάκου υποστηρίζει ότι τα παλιά φάρμακα έχουν ήδη υποστεί μείωση κατά 60% τα προηγούμενα χρόνια και πως η περαιτέρω μείωση θα δώσει τη χαριστική βολή στις πωλήσεις τους. Η εκ νέου τιμολόγηση της τιμής των εξετάσεων με τις οποίες θα αποζημιώνονται τα διαγνωστικά κέντρα προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις του κλάδου δεδομένου πως ήδη το ετήσιο κονδύλι του ΕΟΠΥΥ έχει μειωθεί σημαντικά.
Ανοιχτό παραμένει ταυτόχρονα το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ για νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί η πίεση των δανειστών να απαλειφθούν εξαιρέσεις που έχουν απομείνει στο κομμάτι του ΦΠΑ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις Υγείας (π.χ. διαγνωστικές εξετάσεις).

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου