Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Έλεγχοι σε όλο το ΕΣΥ από τους «Ράμπο» του ΣΕΥΥΠ με μότο «καμία ανοχή»



Αιφνιδιαστικές εφόδους σε νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και της επαρχίας αναμένεται να πραγματοποιήσουν το προσεχές διάστημα οι «Ράμπο» της υγείας (ΣΕΥΥΠ), με αφορμή την καταγγελία ιδιώτη για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση από γιατρό στο Κρατικό νοσοκομείο Νίκαιας.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, το ΣΕΥΥΠ, με επικεφαλής τον κ. Σταύρο Ευαγγελάτο, θα συνεργαστεί στενά και με την ΥΠΕΔΥΦΚΑ (την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης), ακολουθώντας φυσικά και την επιταγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα του υπουργού κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, για πάταξη της διαφθοράς απ' όπου κι άν προέρχεται.

Ασφαλείς πληροφορίες από το ΣΕΥΥΠ αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή στο θέμα της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και πως στόχος της διοίκησης είναι να χαρτογραφηθεί όλος ο τομέας των νοσοκομείων και των κλινικών του ΕΣΥ και να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ τους, τι δηλαδή συνταγογραφείται αναλυτικά σε κάθε κλινική από ποιες ειδικότητες, με ποια επιστημονικά κριτήρια γίνεται η συνταγογράφηση κ.λπ. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι πραγματικά ενδιαφέρον, καθώς θα προκύψουν σημαντικά ευρήματα όχι μόνο ελεγκτικού τύπου, αλλά και επιδημιολογικά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι οι «Ράμπο» δεν πρόκειται να χαριστούν σε κανέναν γιατρό ή διευθυντή κλινικής ΕΣΥ, καθώς είναι πραγματικά αδικία, όπως σημειώνουν, από την μία πλευρά οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να λειτουργούν με συγκεκριμένο πλαφόν και από την άλλη οι γιατροί στο ΕΣΥ να συνταγογραφούν αδιακρίτως, ενίοτε χωρίς έλεγχο και κατευθυνόμενα.

Να θυμίσουμε ότι οι καταγγελίες οι οποίες έφθασαν στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) την Δευτέρα αφορούν στη συνταγογράφηση ακριβού διαβητικού σκευάσματος συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, γιατροί του νοσοκομείου συνταγογραφούν με... το αζημίωτο το συγκεκριμένο σκεύασμα με κόστος 100 ευρώ, αφήνοντας στην άκρη φθηνά φαρμακευτικά σχήματα αξίας 5-7 ευρώ και χωρίς να εξηγείται επιστημονικά η αναγκαιότητα χρήσης του ακριβού σκευάσματος. Σύμφωνα δε με την εφημερίδα «Ημερησία», από τις ίδιες καταγγελίες προκύπτει ότι ο αριθμός των ακριβών αυτών σκευασμάτων που συνταγογραφούνται στο συγκεκριμένο τμήμα του νοσοκομείου είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με αντίστοιχες μονάδες του ΕΣΥ.

Οι έλεγχοι πάντως του ΣΕΥΥΠ θα είναι διαρκείς, παρά το γεγονός ότι το Σώμα υποφέρει και αυτό από υποστελέχωση και λειτουργεί κάτω από το μισό των Οργανικών θέσεων. Συνολικά λείπουν 70 θέσεις, με την Αθήνα να διαθέτει 59 «Ράμπο» και την Θεσσαλονίκη μόλις και μετά βίας 20.

3 σχόλια:

  1. Επιτελους.Να παψουν οι ασθενεις να περιφερονται με μια λευκη συνταγη η οποια περιεχει φαρμακευτικη αγωγη η εργαστηριακες εξετασεις,χωρις να υπαρχει τιποτα γραμμενο στο βιβλιαριο ασθενους,τοσο απο ιδιωτες,οσο και απο ιατρους του ΕΣΥ.Ο καθε ιατρος,οτι θελει να δωσει στον ασθενη,ειτε για φαρμακα προκειται,ειτε για εξετασεις,να τα συνταγογραφει ο ιδιος,και οχι να τα στελνει να τα γραψουν αλλοι ιατροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκεί που πρέπει να γίνει αυστηρός έλεγχος είναι στα φάρμακα που έχουν χαρακτηριστεί απο τον
    ΕΟΦ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ φάρμακα.
    Είναι τα περισσότερα φάρμακα υψηλού κόστους και προορίζονται κυρίως για κάποιες σοβαρές παθήσεις.Εκεί λοιπόν γίνεται και το πάρτυ απο τους Διευθυντές και Καθηγητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστα,παραλειψη μου που δεν το επισημανα και εγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή