Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

«Συναγερμός» από τις φαρμακευτικές για τον εφοδιασμό της Ελλάδας σε φάρμακα

Εάν η Ευρώπη δεν αναλάβει δράση επειγόντως...

PROTOTHEMA

Σε περίπτωση Grexit εκφράζουν ακόμη και φόβους για τη δημόσια υγεία των πολιτώνΜπορεί το υπουργείο Υγείας να τονίζει πως είναι διασφαλισμένη η συνήθης ροή φαρμάκων προς νοσοκομεία και φαρμακεία, ωστόσο, οι φαρμακευτικές εταιρείες προειδοποιούν πως ο εφοδιασμός της χώρας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, εάν η Ευρώπη δεν αναλάβει δράση επειγόντως.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα ανακοίνωσαν πως θα συνεχίσουν τις παραδόσεις των σκευασμάτων τους στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες, η ομοσπονδία των ενώσεων των βιομηχανιών του κλάδου σε επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως στο χειρότερο σενάριο του Grexit, η ακεραιότητα της φαρμακευτικής εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, «κάτι που θα δημιουργούσε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Το περιεχόμενο της επιστολής που απηύθυνε στον επίτροπο Υγείας της ΕΕ Βίτενις Αντριουκάιτις ο Ρίτσαρντ Μπεργκστρόμ, ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, EFPIA), περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Οι εισαγωγές φαρμάκων που σώζουν ζωές, καθώς και οι εισαγωγές πετρελαίου και αερίου, είναι στην κορυφή του καταλόγου των προϊόντων που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα εάν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών και πλησιάσει την έξοδο από την ευρωζώνη.

Οι βιομηχανίες του φαρμάκου αντιμετωπίζουν ηθικό δίλημμα να μην διακόψουν τον εφοδιασμό και σε έκτακτη συνάντηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας σήμερα δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί ο εφοδιασμός τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα.

Αλλά παρά τις όποιες ενέργειες των εταιρειών ενδέχεται να υπάρξουν ελλείψεις, εάν δεν ληφθούν ειδικά μέτρα για την μεταπώληση σκευασμάτων σε άλλα κράτη.

Σύμφωνα με τον Μπεργκστρόμ, εταιρίες όπως οι Roche, Novartis, Pfizer και Sanofi θα συνεχίσουν τις παραδόσεις, ωστόσο, ζητούν υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην περίπτωση που η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη και επαναφέρει τη δραχμή η ισοτιμία του νέου νομίσματος είναι πιθανό να υποτιμηθεί πολύ γρήγορα, δημιουργώντας μια ευκαιρία για τους εμπόρους που θα μπορούν να επανεξάγουν με κέρδος σκευάσματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό το λεγόμενο παράλληλο εμπόριο επιτρέπεται βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για την ελευθερία κίνησης των αγαθών, αλλά οι φαρμακευτικές βιομηχανίες ζητούν να επιβληθούν περιορισμοί από τις ευρωπαϊκές αρχές, ώστε όπως λένε- να αποτραπούν ελλείψεις στην Ελλάδα.

Το Reuters είχε μεταδώσει τον περασμένο μήνα ότι οφείλεται σε φαρμακευτικές εταιρείες από νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ ένα ποσό ύψους 1,1 δισεκ. ευρώ.

Αν και η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει παρά λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων πωλήσεων φαρμάκων, ένα τέτοιο σενάριο θα είχε πολύ ευρύτερες συνέπειες, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει ακριβώς τις τιμές αναφοράς διαφόρων σκευασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου